NATIVE

Svijet bez ovog fiktivnog junaka ne bi bio isti.


Pogodite o kome je riječ i zašto su njegove kričavo zelene gaće ušle u povijest!

Ovako, na prvu, 2006. većini nas vjerojatno ne zvoni kao neka naročito uzbudljiva godina. Prije nego što sam se bacio u istraživanje događaja koji su obilježili tu godinu, posljednju dobru pred veliku recesiju našeg stoljeća, pokušao sam se prisjetiti nekog naslova, događaja ili makar trenutka iz osobnog života koji su ostavili traga. Ništa.

No zato, kad sam jednom krenuo kopati po bespućima interneta – potpuno drugačija priča! Pokazalo se da 2006. i nije bila baš toliko siromašna trenucima dostojnima spomena u povijesnim knjigama.

Godina za pamćenje?

Sjećate li se zanosa i ponosa nakon što se Ivica Kostelić iz Torina vratio s prvom hrvatskom olimpijskom medaljom u muškom skijanju? Osvojio je srebro u kombinaciji. Ili ste zaboravili strepnju kojom smo pratili CroCopa u Japanu u meču njegove karijere? I on nas je, i to na svoj 32. rođendan, počastio naslovom prvaka. I kad smo već kod sporta, Italija je te godine osvojila zlato na Svjetskom nogometnom prvenstvu, u finalu koje je obilježilo Zizuouvo ‘headbutt’ pomračenje – informacije poput ove su, znamo, sjajni smjerokazi za većinu nas.

Odigralo se te godine, dakako, utakmica i u domeni političkog ringa, ali da, citiramo Borisa Dvornika, nećemo politiku u svoju butigu. Mnogo je uzbudljivije od toga prisjetiti se da je Pluto te godine izgubio status planeta – što je mnoge astrologe bacilo u očaj ili da je naslovnice punila vijest o kitu koji je Temzom zalutao do Londona nedaleko kojeg se, u Škotskoj, spominjala i ptičja gripa. Svijet se tada neviđeno bojao da bi se moglo dogoditi ono što se događa danas.

Neočekivani filmski dragulji

Pa ipak. Ako postoji domena koju je ta 2006. doista nevjerojatno obilježila, onda je to zasigurno bio film. Gotovo je nevjerojatan popis genijalnih filmova koji su izašli te godine, a da još i danas uživaju status kultnosti. Recimo, neće pronaći ni jedan članak koji tematizira događaje koji su obilježili 2006. godinu, a da u njemu neće biti riječi o Boratu. O, da. Naš omiljeni kazahstanski novinar zamamnog brka te je godine pokorio svijet.

Ništa manji uspjeh nije zabilježio ni film Vrag nosi Pradu u kojem je kultna Meryl Streep odigrala ikoničku urednicu Vougea, Annu Wintour. Isto se doduše, barem ne iz ondašnje perspektive, ne bi moglo tvrditi za film Zmije u avionu. Film koji je bio potpuni promašaj u svojem vremenu, iz nekog je sasvim nepoznatog i apsolutno nerazumljivog razloga u međuvremenu stekao status kultnog trasha.

James Bond je ušao u novu eru s Daniel Craigom u filmu Casino Royale, u kojem je ulogu notornog špijuna po prvi put u povijesti odigrao plavokosi glumac koji sasvim slučajno ove godine najavljuje mirovinu. Pirati s Kariba – drugi dio. Još jedan nevjerojatno uspješni filmski projekt. A te su se godine na velika platna vratili i Rocky Balboa, dok su se superjunaci se krenuli zagrijavati predvođeni Supermanom i Xmenovima.

A zvoni li vam što pri spomenu naslova kao što je Coppolina Marija Antoaneta, povijesni film koji je radikalno promijenio razumijevanje ovog formata? A možda ste zaboravili i na groznicu koju je pratio jedan drugi maleni filmić – Da Vincijev kod. Bilo kako bilo, 2006. je s filmske strane bila interesantna.

Dašak glamura u našim domovima

I kad smo već kod zaduživanja i svijeta filma. te 2006. godine na našem se tržištu pojavila jedna revolucionarna usluga koja je zauvijek promijenila način na koji konzumiramo filmske sadržaje. Riječ je, naravno, o MAXtv-u. Hrvatski Telekom je, naime, među prvima u Europi prepoznao važnost nove generacije interaktivne digitalne televizije.

„MAXtv jedna je od najnaprednijih usluga u TV distribuciji na domaćem tržištu. Usluga je potpuno digitalna, prijenos slike odvija se internetskom tehnologijom, omogućeno je pretraživanje TV programa kao na Googleu, a korisnici mogu u virtualnoj videoteci izravno iz naslonjača platiti i pogledati jedan od tristotinjak filmova i serija“, pisalo se u medijima.

Možda nam se iz današnje perspektive to čini pomalo smiješnim, s obzirom na razinu integracije ove tehnologije u našu svakodnevicu, ali one 2006. je to bila revolucionarna pojava koja se s dobrim razlogom još i danas smatra jednim od najznačajnijih tehnoloških dostignuća u prvom desetljeću trećega tisućljeća.

Ponuda mogućnosti uživanja u sadržajima se od začetaka, naravno, dodatno proširila pa u MAXtv-u danas možemo uživati čak i u hodu. Uz različite pakete, koji će zasigurno zadovoljiti vaše apetite bez obzira na to koliko ste izbirljivi ili partikularni, MAXtv danas svojim korisnicima nudi i mogućnost da sav program gledaju HD i HD ready kvaliteti. Detalje o prednostima ulaska u MAXtv obitelj potražite ovdje!