NATIVE

Provedite dan s novom zagrebačkom IT djevojkom


U našoj metropoli prvi vjesnici proljeća nisu jaglaci i ljubičice, nego ljudi koji poput malih proljetnih kukaca jedva čekaju izlaske na terase! Zahvaljujući odluci nacionalnog stožera i nestrpljivosti našeg naroda koji je vječno u potrazi za bohemskim načinom života, proljeću 2021. neopisivo se radujemo. Ipak, koliko se veselili starom, dobro poznatom druženju po gradu i susretu s velikim društvima, toliko nam je drago da ćemo uslijed povoljnih vremenskih prilika sa svojim pandemijskim odlukama nastaviti. A to znači više prirode, šetnje, razgledavanja grada i svega onoga što nam je bio izvor zabave dok nam kafići, bistroi i restorani nisu radili!

Naravno, te stare nove navike još su malo lakše uz tehnologiju, koja nam je omogućavala i još uvijek omogućuje sate zabave u samostalnom kućnom zatvoru ili dok smo prijateljima na kućnom druženju (do razboritih 10 ljudi) pokazivali smiješna YouTube videa. U mom slučaju to je kombinacija pametnog telefona i projektora jer televizor, tablet ili fotoaparat niti ne posjedujem. Osobe koje ne razumiju moju prirodu posla na ovo će saznanje gledati s upitnikom, no za poslovanje mi je dovoljno imati mobitel s brzim prijenosom podataka, odličnom prednjom i stražnjom kamerom te Bluetoothom koji nikad ne zakazuje. Idealno za posao digitalnog producenta!

No, koje su to aktivnosti koje su me u pandemiji posebno opuštale, a s kojima ću nastaviti i sada kada mogu slobodno piti kave i jesti kroasane po terasama lokala i bistroa? Prije svega meditacijska šetnja koja kod mene ima malo drugačije značenje od onog što biste prvo mogli zaključiti. Zapravo je to kombinacija šetnje Maksimirom i slušanje laganih trap rap zvukova Tupaca, Skepte i Megan Tree Stallion. Dok tako šetam i “minding my own business” osjećam se poput ovog memea.

Za dodatan osjećaj “thug lifea” na Motoroli Moto G 5G uključim opciju Zvučnih efekata te biram između nekoliko funkcija kako bih stvorila zvuk po mjeri. Moguće je imati ekstremni bas, pojačane visoke tonova, naglašavanje vokala i ujednačeni zvuk, a moj prvi odabir uvijek je jak bas. U trenu se osjećam kao da hodam po opasnim ulicama Detroita pored uličnih bandi, a ne u gradskom parku u kojem žive koze, tuljani i poniji. Vraćam se u realnost redovito nakon sat vremena šetnje kada  ugasim Spotify i slušam radio.

Taj zvuk okretanja stanica i manualno traženje čistijeg zvuka mi pomalo nedostaju i podsjećaju na vožnje s tatom u staroj Ladi, ali život je u međuvremenu ipak postao nešto jednostavniji. Znak da je meditacijska šetnja gotova je kada sjednem na klupicu i mahnito prelistavam aplikaciju da bih pronašla podcast koji mogu slušati na povratku kući. Topla preporuka je TED Talks Daily i nedavno objavljena epizoda “Should we cry at work?”. Kao što joj i samo ime govori, za sve koji se panično boje odlaska u ured i komunikacije s kolegama, ali i sve mrzitelje ponedjeljaka.

Iako bez glazbe i neke vrste pozadinskog zvuka gotovo ne mogu preživjeti dan, odmak je ponekad dobrodošao pa nije neobično da se okrenem čitanju knjiga. Super je čitati prave pravcate knjige, no zbog njihove veličine koja ne odgovara mojoj mikrotorbici najčešće ih ostavim doma i sve čitam s Motorole. Otkriće mi je stranica Open Library  zbog ogromne bazu besplatnih knjiga za online posudbu, što u PDF-u, što u zvučnom zapisu. Poseban je doživljaj u istom trenutku pustiti zvučnu knjigu i čitati je.

Preporuka je da šetnju Krešimirovim trgom i parkom iskoristite za odmor na klupici uz dobro online štivo. No, mali odmak od ekrana i zanimljive knjige dobro je učiniti pogledom u zelenilo oko sebe. To su trenuci kada udahnem svijet oko sebe i instantno se zakačim za slatke psiće oko sebe kojima je ovaj zagrebački park krcat.

Dobar vid je važno zadržati i kada se odvažim na šetnju Gornjim gradom kako bih uhvatila najljepše zalaske sunca na Gradecu. Pogled s Gradeca je jednostavno savršen, ne znam tko mu može odoljeti! S kamerom koja pruža mogućnosti panorame, filtera uživo, profesionalnog i kinematografskog prikaza, moja Motorola je gradski vodič koji mi osigurava sate i sate zabave dok lutam gornjogradskim ulicama.

Dok prelistavate galeriju zalazaka često zaboravljate jesti, sve dok vas oni grozni zvuci iz trbuha ne podsjete da je vrijeme za kasni ručak. Mene podsjeća prijateljica porukom: “Naruči nam dva pokea, dođem na VP”. Ne brinite se, nije riječ o nekom novom restoranu, nego o kratici za u zadnje vrijeme sve popularniju Vranyczanyjevu poljanu, dragulj Gornjeg grada.

Omiljena je to lokacija mog društva baš zbog skrovitosti i zelene oaze koja je dislocirana i svakako manje napučena od Zrinjevca. Klik na aplikaciju za narudžbu hrane, klik na aplikaciju za prognozu jer nas oblaci oko popodneva znaju iznenaditi i već sjedimo na klupi. Prije jela, još jedna fotka chicken pokea, pretraga preko Motorina Google Lensa da se uvjerim da netko već nije istu fotku objavio na svojim društvenim mrežama i – dobar tek! Sve u par klikova!

Mrak se polako spušta, a odličan kasni ručak stigne se začiniti i kavom bez kofeina na omiljenoj džamiji (možemo reći i HDLU, ali sigurni smo da će to zvučati čudno baš svakom živom biću koje je  ikad sjedilo na popularnoj gradskoj lokaciji…).

Nitko ne voli piti hladnu kavu, ali zato stignemo uhvatiti tek nekoliko fotki šalice i svježe manikure kamerom Motorole prije nego što krenemo na trač partiju i pretres shopping košarice na omiljenim nam online šoping destinacijama. Srećom na super brzom internetu! Dan uz prijatelje i multifunkcionalnu spravicu poput smart mobitela je idealan dan, ako se mene pita! Pa čak mi niti kafići toliko ne nedostaju! Možda samo klubovi, no to je već neka druga tema …