NATIVE

U planinama nema zime, ali niti vrućine! Što ponijeti sa sobom?


Kada se paklene temperature spuste na gradski asfalt, a more nam nije u blizini, najbolja opcija je – bijeg u planine! Kako započeti s planinarenjem, kakvu odjeću odabrati i što spremiti u ruksak otkriva Igor, dugogodišnji član Hrvatske gorske službe spašavanja

Još jednom nas je poput ljetnog pljuska iznenadio podatak da su Hrvati među najdebljim nacijama Europe. Pravi šok! Je li vrijeme da počnete googlati kako što prije izgubiti 5 kilograma prije ljeta? Ako može 5 kila za 5 dana, još bolje! No, od ove sumanute potrage za instant rješenjem nam je još poznatiji podatak da je brza dijeta poput bumeranga, neslavno se vraća.

Zaboravite na cheat mealove, dijete koje čine čuda u  dva tjedna i krenite sa zdravijim životom, malim koracima. I to onim planinarskim uz organske Boom Box proizvode bez dodanih šećera i umjetnih aroma, u idealnim pakiranjima za manje i veće planinarske ruksake! Osim što iz poznate pjesme znamo da u planinama nema zime, nema niti ljetne vrućine! Kako biste potražili spasonosni hlad, maknuli se od gradske vreve i udahnuli čisti zrak, krenite u svoju planinarsku avanturu.

Na koji način se pripremiti za planine prije nego što se zapravo krenete baviti planinarenjem?

Nije na odmet spomenuti kako svaki grad ili mjesto u svojoj okolici ima brijeg, šetnicu ili planinu određene zahtjevnosti, što znači da nećete trebati automobil niti potegnuti do obale u potrazi za osvježenjem. Postoji li savjet kako započeti planinarsku pustolovinu? Volja je prva stvar, a onda mali koraci. Doslovno sitni koraci, jer oni ne troše energiju kao veliki te manje umaraju. Preporuka je takvim koracima, a kasnije i uz pomoć štapova, hodati po jako zahtjevnom putu. Ovo je tek prvi od savjeta koji zlata vrijede, a ostale planinarske trikove najbolje ćete svladati ako upišete planinarsku školu. „Većina planinarskih društva danas imaju organizirane planinarske škole i definitivno preporučujem početnicima da upišu takvu školu. Uz to, da se sigurno pripremimo prvo moramo vidjeti kakva je tura. Također, bitno je saznati što više informacija o usponu, koja oprema nam treba i jesmo li uopće spremni odraditi turu psihički i fizički.“, objašnjava naš sugovornik Igor, član HGSS-a s dugogodišnjim stažem.

Planine i sigurnost su pojmovi koji se ne smiju razdvajati.

 Koliko je, zapravo, zahtjevno planinariti i što se sve treba naći u ruksaku planinara?

 Ne dopustite da vas usponi zavaraju – čak i manji, u planinarskom žargonu, jednostavni usponi, nisu jednostavni za početnika. Već pri malim usponima i kratkim stazama opremite se bitnim sitnicama. Spasitelji su se već svega nagledali i već znamo da je nelogično zaputiti se na uspon u ljetnim sandalama i trapericama, otići na planinu bez ruksaka i tekućine ili krenuti s biciklom u planinu koja nema jasno istaknute markacije. Pa koje su onda osnovne stvari bez kojih planinari ne mogu? Iskusni planinar Igor nam je otkrio male tajne planinarske torbe: „Što sve moramo uzeti uvelike ovisi o samoj planinarskoj turi i o godišnjem dobu. Ono bez čega sigurno ne idemo je rezervna roba za presvući, voda ili druga tekućina, zdravi snack odnosno nešto za energiju, naglavna lampa, nožić, mobitel i torbica prve pomoći. U torbicu stavimo prvi i kaliko zavoj, par sterilnih gaza, flastere, dvije trokutne marame i Astro foliju.“

 Premda na prvu djeluje previše stvari, važno je stvoriti rutinu spremanja za planinu jer mogu se dogoditi nepredvidljive situacije. Kada ste pripremljeni na sve, možete se opustiti i uživati u čarima šume i planine.

Znate što je još super kod planinarenja? Trošenje energije i pojačano gubljenje kalorija pri hodanju na usponu, a ono se najbolje nadoknađuje hranom i pićem.

S čime se najbolje hidrirati i na koji način unositi dodatnu energiju?

Sa sobom uvijek nosite tekućinu. Uz vodu, preporuka je imati hranjivo i proteinima bogato piće koje ne sadrži šećere, poput recimo proteinskog zobenog napitka. Pijuckajte tijekom penjanja svoj proteinski napitak.

Jedan od značajnijih proizvoda na tržištu trenutačno je Boom Box zobeni napitak na bazi badema i zobeni napitak od lješnjaka. U idealnoj veličini od 500 ML, nadopuna su planinarskom ruksaku i bočici vode od pola litre, praktični za konzumaciju tijekom puta i pri dolasku na vrh. Dodatni plus napicima ide što su bez dodatnih šećera, bez umjetnih aroma, a potpuno organski – a nema straha od žeđi! Uz to, kako je spomenuo Igor, osim tekućine, uvijek je dobro imati nešto slatko, puno energije i kalorično. Dodali bismo još zdravo, nešto poput genijalnih Boom Box keksića. Plant based i veganski zobeni keksići dolaze u 4 okusa. Originalnom zobenom za klasičare, s okusom brusnice za zdravoljupce, s kokosom za sve koje vole egzotično te s kakaom za sladokusce. Super vijest je da je pakiranje od 50 g idealno za male planinarske ruksake, povoljno jednako za kraće i za duže putove. Za veći planinarski ruksak opcija je i family pack Boom Box zobenih keksića od 200 grama koji ćete rado podijeliti sa svojim prijateljima planinarima.

 

Pet koraka koje treba poduzeti ukoliko dođe do nesreće

Za početak, u planine krenite po danjem svjetlu, pratite markacije i ako je moguće, uvijek idite u društvu. Barem dok tek počinjete s obukom i dok ne postanete profesionalni šetač. Osim što će vrijeme u društvu i planinarenju brže proći, prijatelji vam uvijek mogu biti motivacija, možete se međusobno bodriti, a po potrebi i pomoći jedni drugima. Uz dovoljno opreza i poštovanje pravila šume i planine do nesreće ne bi trebalo doći, no ako se ona ipak dogodi, Igor objašnjava postupak: „Ako dođe do nesreće prvo treba zadržati prisebnost, zaštititi unesrećenu osobu od vanjskih elemenata, pružiti prvu pomoć u skladu svojih znanja, označiti mjesto nesreće i naravno, nazvati HGSS“.

Dodatno, ali nikako i manje bitno

Uz ruksak, ljeti je preporuka odabrati dobre planinarske cipele, lagane planinarske hlače, majicu i dugih i kratkih rukava i kapu da nas dodatno zaštiti od sunca, napominje Igor, a mi dodajemo, najbitnije je ipak; dobro se zabaviti!