NATIVE

Veći nego ikad – jedan od najpoznatijih zagrebačkih festivala ima nove lokacije i inozemne goste


Zagreb je svakog godišnjeg doba čaroban, a osobito u proljeće. Uz prirodu koja se budi, broj događaja se povećava svakim danom. Od 15. do 19. ožujka metropola će posebno blistati uz boje i luminoznost čarobnih instalacija popularne manifestacije Festival svjetla Zagreb.

 

Zagrebački trgovi, ulice, pročelja zgrada i parkovi ovog će proljeća ponovno zasjati! Ne samo figurativno! Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreb i partneri peti put organiziraju čarobnu manifestaciju, Festival svjetla! Kao prvi znak proljeća, još od 2017. godine, Festival svjetla Zagreb dio je međunarodne organizacije Festival of Lights International.

Već je prve godine bilo jasno kako će ovo događanje okupiti brojne turiste u Zagreb, kako domaće, tako strane. Gledajući globalno i stremeći trendovima, organizatori su se ove godine potrudili pokazati nešto još više i bolje od prethodne. Ipak, posjetitelje posebno zanima koje će lokacije ove godine moći posjetiti. U skladu s podizanjem ljestvice i još većim mogućnostima, ove godine organizatori pripremaju još više svjetlećih punktova. Kako bi se posebno istaknule kulturno – povijesne vrijednosti grada te da bi se poslala snažna poruka o suvremenom životu i kulturi, manifestacija se ove godine sastoji od čak 33 atrakcije.

Nakon prošlogodišnjeg premijernog širenja lokacija Festivala svjetla Zagreb, ovogodišnje izdanje ponovo uključuje Donji grad gdje smo obuhvatili i neke nove lokacije kako bismo svima olakšali obilazak i smanjili gužve. Tako smo uveli lokacije Ribnjaka, Stare Vlaške, Kurelčeve ulice, Trga hrvatskih velikana, Trga žrtava fašizma kojima smo zaokružili istočni dio centra grada, a novitet su i tržnica Dolac te Opatovina. Novost predstavljaju međunarodne suradnje s umjetnicima iz Francuske čije će instalacije biti na četiri lokacije (Dolac, EU trg, Trg kralja Tomislava i Ribnjak) te Italije i Nizozemske. Veseli me i hrvatsko gostovanje iz Šibenika, a ponovo su nam se priključili umjetnici iz Berlina. Ova gostovanja, kao i veliki interes stranih i domaćih umjetnika za buduće nastupe, pokazuju da Festival svjetla Zagreb postaje autentični međunarodni projekt i događanje, stoga ovim putem zahvaljujem svim partnerima što su se uključili u njegovu vrlo zahtjevnu i opširnu realizaciju.” poručila je direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld.

Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo što se imamo priliku predstaviti na ovom sjajnom festivalu doista dojmljivog programa. Od samih početaka inspirirani smo multimedijom i novim digitalnim, suvremenim rješenjima, posebno kada je riječ o interpretaciji baštine. Iza nas je jako puno produkcije različitih multimedijalnih i digitalnih sadržaja, a sada imamo priliku u metropoli predstaviti vrlo zanimljiv i dinamičan sadržaj nastao kroz europski projekt obnove Tvrđave sv. Ivana, najveće kopnene šibenske tvrđave“, kazala je ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić.

Što ne smijete propustiti?

Pročelje muzeja Mimara bit će ukrašeno spektakularnom projekcijom industrijske revolucije „Odd Dynamics“, svjetlosna umjetnička projekcija kod Hrvatskog narodnog kazališta izazvat će pažnju prolaznika, a posebno će oduševiti svjetlosne figure Anooki inspirirane Inuitima, koje će biti postavljene na Europskom trgu i na tržnici Dolac. Na svom putovanju u Hrvatsku ove figure šalju važnu poruku o održavanja našeg planeta, svojim izgledom podsjećajući na sante leda koji se polako topi, a to kao odgovorni stanovnici Zemlje ne smijemo dopustiti. Trg kralja Tomislava bit će začaran plesom osvijetljenih ptica „Luminéoles“, autora Porte par La Vent. Ova poznata francuska skupina održava nastupe po cijeloj Europi, dok svojim putujućim izložbama pruža jedinstvenu poetičnu atmosferu. Pažnja prolaznika također će  biti na pročelju slavnog zagrebačkog okupljališta, zgrade Hrvatskog društva likovnih umjetnika, koje je ukrašeno Antimeandrom, hommageom Juniju Kniferu. Značajna je rečenica slavnog Knifera: „Vjerojatno sam svoje posljednje slike već načinio, a prve možda nisam“, evocirajući novu fazu umjetnosti koja više nije samo slika, nego emocija, instalacija ili nešto što umjetnik sam poželi nazvati umjetnošću.

 

Najmanje posjetitelje i djecu školske dobi oduševit će instalacije na Mažuranićevom trgu kod arhiva Hrvatskog školskog muzeja, značajnog naziva „Zašto, ali zašto moram u školu?“.  Baš kao i maštoviti kozmos u Parku Zrinjevac gdje će biti postavljena instalacija „Među oblacima“. Nemojte propustiti priliku zaljuljati se među oblacima te nekoliko koraka dalje uživati u svjetlu „Neonskih krugova“ kod Glazbenog paviljona Zrinjevac. Pozdrav proljeću pružit će instalacije u Prolazu Lovački rog, dok će prolaz pored, kod Zagrebačkog plesnog centra, ukrasiti „Krugovi“. Kurelčev prolaz, Stara Vlaška, Strossmayerov trg i Trg hrvatskih velikana također su zanimljive lokacije festivala.

Već su slavne projekcije kule Lotrščak, instalacije na Strossmayerovom šetalištu i projekcije na Crkvi sv. Katarine. Zanimljiva je šetnica od Dežamanova prolaza prema Dubravkinom putu, park Opatovina koji će bojama ljuljački oduševiti najmlađe, a ove se godine po prvi puta Festival svjetla održava na Ribnjaku. Nekoliko je impozantnih projekcija i instalacija dogovoreno u jednom od najpoznatijih zagrebačkih parkova. Ljubitelji svemira uživat će u „Meteoritima“, a na sredini parka bit će postavljeno gigantsko jaje „EggOtrick“, stotine svjetlećih kugli predstavit će „Globescope“, dok će dva predivna lipicanca krasiti skrivenu oazu zelenila u srcu grada! Pravi plesni spektakl posjetitelji će doživjeti na Ljetnoj pozornici Tuškanac, gdje će, kao i prošlih godina,  plesači skupine Atomic Dance Factory popratiti Prolight show i njegove dobro poznate laserske efekte.

Prepustite se emocijama koje svjetlost budi u nama i pozdravite još jednom novi početak i novu nadu – proljeće!

Više informacija ovdje!