NATIVE

Odobrili i najizbirljiviji gosti: Što u nadolazećim druženjima postaviti na blagdanski stol


Sigurno ste se puno puta u društvu zatekli među pravim ljubiteljima dobre čašice, onih koji s posebnim žarom i najvećom posvećenošću pričaju o vinovoj lozi i vinskoj kulturi. Razumijemo ako tolika posvećenost vinu nije vaša zanimacija, ali vjerujemo da svakako želite poznavati barem osnove ovog eliksira života u kojem su naveliko znali uživati još stari Grci i Rimljani i koje se ujedno smatra i najstarijim pićem na svijetu.

U ovom tekstu nećemo pretjeranu pažnju posvećivati točnoj temperaturi čuvanja, dekantiranju niti biranju prave čaše za pojedino vino, već ćemo, kako i sam naslov, kaže krenuti laganim koracima jer previše informacija, osobito na početku, može samo naškoditi. Bitno je znati jedino to da prava kombinacija jela i vina može stvoriti savršenu kombinaciju koju ustvari i želimo postići uživajući za stolom u društvu svojih bližnjih.

A vrijeme koje nam predstoji tradicionalno je rezervirano za upravo ovaj tip druženja. No, znamo da pripremanje blagdanskih gozbi ponekad zna biti itekako stresno. Možda, ali to zasigurno ne mora biti ukoliko ste upoznati s jednim sjajnim trikom koji uvijek uspijeva. Jeste li znali da u Plodinama možete pronaći Selection proizvode vrhunske kvalitete po odličnim cijenama? Brand Selection nudi delicije idealne za blagdansko vrijeme uparene s Mozaik vrhunskim vinima.

Za pripremanje idealne večere donosimo vam u nastavku nekoliko prijedloga kako servirati predjelo, glavno jelo i desert i upariti ih odgovarajućom vinom.

Predjelo

Iako i sam naziv kaže je da to ustvari jelo koje na stol dolazi prije konkretnog slijeda, ono nije ništa manje važan dio gozbe. Štoviše, predjelo zadaje ritam ostatku večeri omogućujući vašim gostima uvid u ono što slijedi.

Ono s čime svakako ne možete pogriješiti su razni naresci koje ćete iznijeti pred svoje goste. Naš savjet je da vodite računa o dekoraciji i da mašti date na volju tako što ćete na svoju platu ubaciti zanimljive i neočekivane okuse poput Selection blage zakuske, datulja ili lješnjaka u medu servirane u zdjelicama.

Kada govorimo o sirevima, naša preporuka je Selection linija proizvoda i posebna selekcija sireva Asiago, Montasio i Pecorino Toscano s DOP oznakom pravog parmezana zaštićenog zemljopisnim porijeklom. Za ljubitelje nareska servirajte ono najbolje iz naših regija: Selection kulen narezak, Selection dalmatinski pršut, Selection istarski salamin i za sve ljubitelje mirisa i okusa tartufa, Selection mix istarskih kobasica.

Idealno vino za početak ove večere je Mozaik plavac koji se savršeno slaže sa sirevima ili Mozaik graševina, odnosno Mozaik cabernet sauvignon koji će se galantno sljubiti s okusima vaše mesne plate.

Glavno jelo

Nakon laganog finger fooda i razgovora uz smijeh vrijeme je za postavljanje glavnog jel. Iako zvuči idealno prezentirati sporo pečeno meso na posteljici od graška, imajte na umu da vrijeme želite provesti s gostima u ugodnom druženju, a ne crnčeći u kuhinji. Osim toga, ne želite ni da vam se gosti prejedu. Ipak smo tek na polovici gozbe.

Odaberite opciju koja odgovara svima i pritom ide vama u korist – naravno, govorimo o tjestenini. Na izboru vam stoje razne opcije i vrste, a nama su za oko zapeli Selection tortelloni raznih punjenja kao i Selection tjestenina raznih vrsta od durum pšenice. Crveni umak napravite od Arrabbiate ili Puttanesce uz dodatak češnjaka, Selection maslinovog ulja i tuna fileta. Naribajte malo Grana Padana i to netom prije samog serviranja, a svojim gostima uz laganu večeru pripremite i salatu začinjenu Seletion proizvodima: paprom, acetom balsamicom, himelajskom soli i bučinim ili maslinovim uljem.

Idealno vino za glavno jelo je Mozaik pošip koji se će se odlično sljubiti s tunom ili Mozaik plavac barrique koji će pak idealno sjesti uz tjesteninu ili Mozaik graševina za ljubitelje bijelog vina.

Desert

Za kraj, počastite sebe i svoje najmilije raznim Selection delicijama kao što su savijače višnja- kakao ili vanilija-šumsko voće, primamljive zamrznute torte od maline i čokolade ili, ako ste za laganiju varijantu, preporučamo vam praline od belgijske čokolade koje će garantirano brzo nestati sa stola.

Za završetak savršene večeri predlažemo vam Selection kupinovo voćno vino koje će se zasigurno dugo pamtiti, a zbog svojih zdravstvenih svojstva ovo vino neće moći odbiti ni oni koji izbjegavaju slatko nakon obroka.

Ako se pak nađete na drugoj strani stola, u ulozi gosta, nikako nemojte doći praznih ruku. Idealna opcija kao poklon i znak pažnje su svakako boca Mozaik dingač vina i prekrasno zapakirani Selection božićni kolač, popularni panettone i mix raznih čokoladnih dražeja s dodatkom badema.