NATIVE

Vrijeme je za renovaciju doma!


Otkud početi? Donosimo par savjeta

Mislite li da je vrijeme da uredite vrt i pripremite ga nadolazeću sezonu? Volite provoditi vrijeme s obitelji i dragim ljudima na terasi, u vrtu ili u dvorištu vašeg doma općenito? Napokon je vrijeme da popravite krov koji toliko odgađate? Onda je odlična vijest da su proljetni i nadolazeći ljetni sunčani momenti idealni za renovacije, sitnije ili veće popravke! Srećom, na jednom mjestu možete sve obaviti!

Zašto volimo sunčane dane? Osim zbog serotonina koje nam sunce pruža, topli dan su izvrsni za makeover vas i prostora u kojem živite ili radite. Zato nije neobično da vlasnici kuća, domova, ali i stanova s terasama ili apartmana u potkrovlju s nestrpljenjem čekaju lijepe dane. Nakon kiša, vjetra i hladnoće koji otežavaju obnovu i aklimatizaciju novih materijala, topli mjeseci osim elana za rad omogućuju i da se sve popravljeno brže osuši, bude spremno za život i svakodnevno korištenje.

Ako se dvoumite je li bolje započeti s promjenom interijera ili eksterijera, savjetujemo interijer jer ćete moći modalno pomicati stvari po potrebi u druge prostorije, garažu ili spremište. Ako ste razmišljali o materijalu koji bi jednako dobro izgledao i u interijeru i u eksterijeru, možda da probate fasadnu opeku? Njezina prvotna uloga je zaštita vremenskih utjecaja, ali i zaštita od ljetne topline. Zašto ne biste opeku postavili i unutar kuće i na fasadi? Izvrsno štiti od kiše, pritiska i prodora vjetra, a opeka je dobra i zbog zvučne izolacije. Otporni na temperaturne razlike, nosivi zidovi od Terca klinker opeke uz sve navedeno pružaju i otpor difuziji vodene pare što omogućava zdravo stanovanje i ugodnu klimu. Ako ste naklonjeni visokoj estetici svog prostora i industrijski dizajn u uređenju doma vam je zanimljiv, uz bogat izbor boja, oblika i površina koje se mogu kombinirati na razne načine i uz boje morta, dobit ćete željeni izgled doma.

Sada je vrijeme za sređivanje vrta i terase. Zamislite čarobna i još uvijek prohladna jutra uz prvu kavu i zrake sunca u predivnom vrtu ili zalazak sunca uz obiteljsku večer i šarene lampice. Tko može odoljeti takvim trenucima? Kako biste uživali u savršenom ugođaju vrta, balkona ili terase, započnite s uređenjem podnice. Birajte ploče koje su otporne na grebanje, ostatke hrane ili pića i koje se neće oštetiti prvim dolaskom kiše ili naglim promjenama temperature. Semmelrock ploče za uređenje terasa i okućnice imaju sve spomenute kvalitete, ali i velik izbor boja. Jedna od najtraženijih boja ove sezone za popločavanje okućnice je koraljna Arte crvenkasta, popularna na području Istre jer imitira izgled tla crvenice.

Tlo je riješeno, a sada je vrijeme za krov! Iako se krov najmanje vidi izvana, zapamtite, krov čuva glavu. Zato dobro izveden krov od kvalitetnih materijala danas nije luksuz, nego potreba. Također, svi ljubitelji klasičnih krovova često su u potrazi za kvalitetnim krovnim prozorima koji će biti otporni na vremenske promjene, izdržljivi i naravno, pružiti maksimalno puno svjetlosti. Tondach rješenja koja objedinjuju glinene crjepove i krovne prozore su optimalno rješenje jer je kompatibilnost pri izvođenju gradnje nužna. Odaberite krovne prozore i glinene crjepove po mjeri, koji će vas služiti dugi niz godina.

I za kraj, svi koji tek počinju graditi svoje domove imaju prilike živjeti u vremenima kada je moguće graditi stambeni objekt nulte energije, točnije objekt koji troši malo energije i za zagrijavanje i za hlađenje. Tajna je u kvalitetno odabranoj opeci koja omogućuje suhu, čistu i brzu gradnju, a dugoročni benefiti su izolacija koju nije potrebno dodatno izolirati, dobra akumulacija topline i vlažnost prostorije. Takva cigla, Porotherm IZO profi, tvrtke Wienerberger korištena je za izgradnju prve hrvatske e4 kuće, predivnog obiteljskog doma veličine 170 metara kvadratnih. Moderna rješenja, velika ponuda, pogodnosti koje se međusobno dobro implementiraju i još mnogo zanimljivosti vas čeka na jednom mjestu. Kako biste saznali više o svim proizvodima na jednom mjestu, najbolje je obratiti se Wienerbergeru.