NATIVE

Vrijeme je za zelene novogodišnje odluke – ovo su 3 vrlo važne koje svi možemo u nekoj mjeri primijeniti


Vrijeme je novogodišnjih odluka – odričemo se loših navika i odlučujemo prigrliti one dobre. Dok se ranije to odnosilo na prehranu, novi tip novogodišnjih odluka usmjeren je na održivost u svakodnevnom životu. Jeste li odlučili što će to biti? Donosimo prijedloge!

Kao tradicionalne novogodišnje odluke oduvijek su se isticale nove navike prehrane, vježbanja, sna i općenito brige o sebi. Naravno, svaka je promjena koja ide u korist napretka pojedinca pohvalna. No, uz brigu o sebi, sve se više brinemo i o budućnosti, što okoliša, što novih generacija. Neka i vaša novogodišnja odluka bude održiviji način života. Više nije dosta reciklirati, već u startu kupovati pametnije i smanjiti proizvodnju ugljičnog otiska. Iako je ovaj termin već ukorijenjen u naše društvo, nećemo pretjerati ako ga još jednom objasnimo. Ugljični otisak mjera je ukupne emisije stakleničkih plinova koju izravno ili neizravno uzrokuje osoba, proizvod, tvrtka ili događaj. Računa se u tonama ugljikov-dioksid-ekvivalenta i uspoređuje se sa stogodišnjih djelovanjem na klimatske promjene, odnosno globalno zatopljenje. Otisak je moguće smanjiti, uz male korake pažnje prema planetu.

Prijevoz – ne morate stalno voziti automobil!

Vrijeme je da automobil ostavite kod kuće kad god vam nije potreban. Jeste li znali da prosječan auto proizvede oko pet tona CO2 na godišnjoj razini? Ovi podaci variraju od vozila i tipa goriva kao i od načina vožnje, no alarmantni podaci o ispuštanju stakleničkih plinova postoje. Isprobajte alternative poput javnog prijevoza, pješačenja, car-sharinga, vožnje bicikla, ili običnog ili električnog. Na taj način, osim što smanjujete emisiju CO2, smanjujete i prometne gužve te nepotreban rad motora u leru. Ako baš morate voziti auto, pokušajte održavati optimalnu brzinu, bez nepotrebnog kočenja ili ubrzavanja. Probajte unaprijed sistematizirati rutu kojom ćete ići kako biste obavili sve u jednoj vožnji. Usput pratite stanje prometa na aplikacijama za praćenje prometnih gužvi jer će vam odmah biti dostupni i alternativni putevi.

Također, čuvajte svoje vozilo. Održavanje ispravno napuhanih guma povećava učinkovitost goriva i vožnje i do 3 posto, a usput otklanja dodatnu težinu s automobila. Već pri kupnji novog automobila, za koji smo uvjereni da će vaš izbor pasti na hibridni ili električni, pripazite na izvornost i njegove dijelove. Pristupačniji automobili često znače i jeftiniju proizvodnju. Koristeći takve materijale u auto industriji, dodatno se povećava emisija stakleničkih plinova.

No, automobili su mali zagađivač u odnosu na avio industriju. Ako je moguće, izbjegavajte letove. No, ako ne, koriste ekonomsku klasu jer se na taj način otisak raspoređuje na veći broj ljudi, za razliku od prve klase. Vjerojatno ste već čuli za proteste ekologa protiv slavnih osoba koje koriste privatne avione za nesmotrene polusatne vožnje, pri čemu se ugljični otisak po putniku poveća i do 100 puta. Što kažete na vožnju vlakom?

Odjeća – kvaliteta ispred kvantitete

Industrija odjeće jedna je od najvećih zagađivača, odgovorna za povećani ugljikov otisak posebno u zapadnim zemljama. Brza moda znači proizvodnja odjeće u neetičnim uvjetima, napravljenu od materijala loše kvaliteta koji kratko traju i uvlače vas u novi krug potrošnje i kupnje, uvijek novih i još jeftinijih proizvoda. Da bi odjeća iz Kine i Bangladeša došla do krajnjih kupaca, SAD i EU, potrebno je koristiti prekooceanske letove koji dodatno utječu na emisiju fosilnih goriva. Trendi, jeftini komadi odjeće ostavljeni na odlagalištima puštaju metan tijekom razgradnje, a podaci po prosječnoj potrošnji Europljana i Amerikanca su brutalni.

Prosječan Europljanin tijekom godine odbaci oko 15 kilograma odjeće, što je „malo“ u odnosu na prosječnog Amerikanca, koji je 2017. godine odbacio oko 80 kilograma odjeće! Razmislite o odjeći koju nosite, kupujte kvalitetniju robu koja će duže trajati, ili još bolje, pogledajte ponudu vintage ili reciklirane odjeće. Brinite se o njoj i pokušajte ju prati u hladnoj vodi. Na taj način enzimi iz deterdženta uspješnije peru odjeću, a vi biste mogli uštedjeti i do 226 kilograma emisije ugljičnog dioksida u godini. Wear & planet care! Na isti način tretirajte i tehniku, namještaj, knjige i ostala materijalna dobra – kvaliteta ispred kvantitete.

Svakodnevne namirnice, hrana i pakiranje – obratite pažnju

Ideju održivosti započnite u vlastitom domu. Provjerite hladnjak, ostavu i sve one namirnice kojima se bliži rok trajanja. Pametna i češća kupnja je uvijek bolja opcija od gomilanja hrane koja se nepravedno baca. Pripremite šoping vrećicu, a ako ste u mogućnosti, odaberite višenamjenske vrećice za voće i povrće koje se jednostavno peru u perilici rublja.

Imate li na popisu puno jednokratne plastike ili Tetra Pak ambalaže? Provjerite sastav omota. Sve se više koristi reciklabilna plastika za pakiranje tjestenine i riže, biorazgradivi tanki kartoni za omot te zanimljiva revolucija na tržištu – Tetra Pak ambalaža izrađena gotovo potpuno od prirodnih materijala. Njome se posebno ponosi tvrtka Belje i njihov super brand Kravica Kraljica.

Svježa i trajna mlijeka te vrhnja za kuhanje s potpisom omiljenog brenda još prošle godine su dobila eko ruho, napravljeno od 82 posto materijala biljnog podrijetla. Karton Kravica Kraljica ambalaže dolazi od drveta, a čep i zaštitni slojevi pakiranja izrađeni su od plastike dobivene od šećerne trske iz održivog uzgoja. Što je veći udio biljnih, točnije obnovljivih materijala u ambalaži, to je njezin utjecaj na klimu niži. Obnovljivi materijali, kada se njima odgovorno upravlja, tijekom svog rasta mogu apsorbirati CO2 iz zraka. Značajka višeslojne ambalaže je i što čuva hranjive tvari namirnice pa će potrošači dobiti uvijek svjež i ukusan mliječni proizvod. Ovaj zaokret brenda Kravica Kraljica zanimljiv je i zbog Pravilnika o ambalaži koji uskoro stupa na snagu, a koji ističe povratnu naknadu za višeslojnu kartonsku ambalažu. Ovakav tip ambalaže dobit će i odgovarajući spremnik. Kupovinom proizvoda s ambalažom iz obnovljivih izvora učinili ste dobar i ukusan odabir, a pravilnim odlaganjem ambalaže planetu Zemlju pošteđujete nepotrebnog otpada.

Donesite pravu odluku već danas, malim koracima do velikih odluka za naš planet!