NATIVE

Bivša stipendistica zaklade Novo sutra

Marina Piškorjanac: Kao studentica s dvoje djece dobila sam priliku dokazati se


Mlada majka danas je zaposlenica u Prvom plinarskom društvu, gdje radi kao Mlađi stručni suradnik u upravljanju portfeljom

Uoči posljednje, četvrte, godine studija matematike i informatike Marina Piškorjanac rodila je prvo dijete, djevojčicu Lenu. Kao mlada majka i studentica dvojila je hoće li moći dovršiti studij ili će ipak morati odustati i ići raditi. Suprug Marko je zaposlen, ali kao mladim roditeljima život s jednom plaćom nikad, a posebice danas, nije bio jednostavan.

Mada izvrsna studentica Marina je praktički već “prelomila” da će morati pronaći posao kada je vidjela poziv te se javila na stipendiju Zaklade Novo sutra za izvrsne studente namijenjene studentima iz pet slavonskih županija. Zaklada Novo sutra potiče izvrsnost i dobra djela kroz tri polja djelovanja — humanost, baštinu i stipendije. Sjedište Zaklade je u Vukovaru, a njezin osnivač je Pavao Vujnovac, vlasnik regionalne energetske kompanije ENNA i Prvog plinarskog društva.

- Na natječaju za stipendiju bio pretežno naglasak na studente STEM područja i ekonomije pri čemu se uvjet za studente pet slavonskih županija nije odnosio nužno na one koji i studiraju isključivo u tim županijama. Naime, u Zakladi Novo sutra osjetljivi su na takve specifične situacije poput studiranja u nekom drugom gradu, čime su jasno povećani i sami troškovi studiranja i života. S obzirom da sam studirala i živjela u Osijeku ja nisam bila u toj skupini studenata, no ja sam između treće i četvrte godine studija rodila curicu, a nedugo nakon dobivanja stipendije Zaklade Novo sutra opet sam ostala trudna - govori 25-godišnja Marina, koja je uz prvo dijete i drugu trudnoću uspjela završiti studij u redovnom roku.

Mogućnost da ne odustane od studija danas vidi upravo u stipendiji koja joj je, kaže nam, omogućila da se može posvetiti studiranju. Trud i upornost te volja za učenjem motivirali su je da pronađe način da završi studij. Stipendija Zaklade Novo sutra bila je konkretna pomoć i riješenje koje je tada tražila te je ova rođena Osječanka diplomirala lanjskog srpnja. Dva mjeseca kasnije, u rujnu, rodila je malenog Matea. S diplomom u džepu i dvoje male djece imala je ova obitelj pravo na ponos i zadovoljstvo no život ne čeka te su odmah počeli razmišljati da Marina krene u potragu za poslom u školi budući da je spomenuti studij koji je završila, nastavničkog smjera.

- Uvijek je na tim natječajima na koje sam se javljala prevagnulo nešto drugo, a i samoj mi je bila važna sigurnost odnosno da pronađem siguran posao. Tada sam se sjetila kako je u tekstu natječaja za stipendije pisalo i kako je nakon diplome moguće zaposlenje u nekoj od tvrtki ENNA grupe, ukoliko se ukaže potreba za određenim kadrom. Kontaktirala sam Zakladu Novo sutra kako bih doznala što trebam učiniti te su mi rekli da pratim natječaje i u trenutku kad sam vidjela oglas za posao u Prvom plinarskom društvu, prijavila sam se.

Nakon standardne procedure, slanja životopisa, motivacijskog pisma, te online testiranja došao je trenutak razgovora od kojeg iskreno nisam imala prevelika očekivanja pa sam bila malo i prestrašena - opisuje Marina koja danas radi kao mlađa stručna suradnica u upravljanju portfeljom. Trenutak kada je dobila poziv da je prošla na natječaju za taj posao pamti kao trenutak velike sreće koji ih je zatekao u stanu u Višnjevcu kod Osijeka ,koji su tada uređivali. Otvoreno će reći ova srčana mlada žena kako se bojala ima li kompetencije za ovaj posao no da su kroz natječaj prepoznali da želi učiti te je tomu i danas tako kada je dio tima PPD-a u Vukovaru.

- Postepeno se ulazi u sve potrebno, usvajaju se pojmovi i nadalje jer je posao vrlo specifičan i doista je bitno da je čovjek voljan učiti, a ja to jesam - poručuje Marina kojoj je, što će reći, ova neobična i teška godina donijela sretnu vijest, “kruh u rukama”.