Od mora do stola

Na jednome mjestu objedinili smo ono najbolje što nam Jadran pruža, a sve u svrhu razvoja zdrave i uravnotežene prehrane

Ako ste se ikad pitali je li riba iz ulova bolja opcija od ribe iz uzgoja, krajnje je vrijeme da srušimo neke predrasude!

Ako ste iole zainteresirani za riblje bogatstvo Jadrana tada već godinama možete pratiti alarmantne vijesti da je ugrožena većina popularnih vrsta i to u najvećoj mjeri uslijed pretjeranog izlovljavanja. No, to nije samo naš, mediteranski, problem nego je riječ o problemu kojem svjedočimo na globalnoj razini.

Prema istraživanjima talijanskih znanstvenika, objavljenih pred nekoliko godina, pokazalo se kako je kočarenje jedan od glavnih uzroka ovoj zabrinjavajućoj pojavi. Tim više što se upravo na području Jadranskog mora između 2012. i 2014. zabilježio najveći porast maločas spomenute za podmorje izrazito štetne metode ribarenja.

Možda vam se rezultati ove studije na prvu mogu učiniti prilično zastarjelima, ali imajte na umu kako je oporavak bilo kojeg eko-sustava prilično dugotrajan, a još više i mukotrpan proces na koji djeluje mnoštvo faktora pa o posljedicama prekomjernog izlova svakako možemo govoriti još i danas.

Uostalom, i kasnije provedena europska istraživanja potvrdila su poražavajuće rezultate talijanskih znanstvenika. Njihovi su španjolski kolege, recimo, ustanovili kako je zbog ustaljenog načina ribarenja mediteranski eko-sustav ozbiljno narušen. Brojnost najpopularnijih vrsta za izlov tako se smanjila za više od 30 posto pri čemu je važno napomenuti kako su predatorske vrste reducirane za čak 40 posto.

Jadran je, prema riječima domaćih stručnjaka, pritom osobito pogođen te se smatra jednim od najugroženijih dijelova Mediterana. Razlog tome – pretjeran izlov ribe. Ribe koje naši ribari danas vade iz svojih mreža tako su sve manje, a sitniji su i primjerci ulovljenih riba kod kojih nastupa spolna zrelost. O tome da se u mrežama nalazi sve manje popularnih vrsta niti ne treba govoriti.

Znači li to kako je kulinarski trend koji se s dobrim razlogom već godinama savjetuje, ugrožen? Jer, upravo je mediteranska kuhinja tip kuhinje koji zbog niza provjerenih zdravstvenih benefita preporučuju svi relevantni nutricionistički izvori. Jadranska je riba othranila generacije dobrog dijela Hrvatske, a mnogi od nas kontinentalaca sve češće na svoje tjedne menije uvode recepte iz više ili manje tradicionalnih kuharica istarskih, primorskih i dalmatinskih nona.

Rješenje se krije u održivom gospodarenju morskim resursima. Osobito kad je riječ o ribogojilištima koja se u svom poslovanju vode za vrhunskim standardima koji zadovoljavaju najviše ekološke kriterije održivosti. Naš Cromaris je zasigurno jedan od predvodnika u toj industriji što već godinama potvrđuju međunarodno priznati certifikati kao i nagrade za kvalitetu ribe koja se uzgaja u Cromarisovim uzgajalištima..

Imajući na umu FAO-ove (UN-ova Organizacija za prehranu i poljoprivredu) projekcije da će do 2030. gotovo dvije trećine sve konzumirane ribe na naše tanjure doći iz ribogojilišta, pri kupnji ribe još je i važnije donositi informiranu odluku o tome gdje se, kako i s kojim utjecajem po okoliš riba uzgaja. Cromaris se može podičiti uzgojem na najljepšim i najčišćim lokacijama Jadranskog mora, ribom uzgojenom u potpunosti prirodno – bez uporabe antibiotika ili GMO-a te sljedivošću od matičnog jata do finalnog proizvoda.

Zašto riba iz uzgoja?

Prekomjernim izlovljavanjem, kao što smo već rekli, prilično smo osiromašili morsku riznicu ribe. Mnoge autohtone vrste dovedene su do ruba izumiranja ili su čak u potpunosti nestale sa svojih nekad uobičajenih staništa. Upravo je to slučaj s hamom – riba koja je do 2011. godine bila u potpunosti istrijebljena iz Jadrana. Ova se autohtona jadranska riba, naime, u naše more vratila tek nakon što ju je Cromaris počeo uzgajati u svojim ribogojilištima duž obala srednjojadranskih otoka.

Otad se Cromarisova hama, uz klasike mediteranske kuhinje orade i brancina, redovito nalazi na tjednim menijima. Prema uputama kardiologa ribu bismo, naime, trebali jesti barem dvaput tjedno. Bogata proteinima, vitaminom D, fosforom i zdravim omega-3 masnim kiselinama, , riba se nameće kao idealan izbor. Dodatni razlog zašto posegnuti baš za Cromaris ribom krije se u činjenici što je, zahvaljujući njihovom vlastitom receptu riblje hrane, omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina u Cromaris ribi najbolji na tržištu što ovu ribu uzgojenu u Jadranskom moru čini nutritivno nadmoćnom na Mediteranu.

Da je riba zbog niza činjenica najzdraviji izbor proteina zna se već odavno. No, postoji riba i riba. Mislimo dakako na okus. Jer, nisu sve ribe iste. Cromarisova riba – brancin, orada i hama - ponosni je, primjerice, vlasnik Superiror Taste Awarda za ovu godinu, što je već godinama mjerodavna kategorija za vrhunski okus prepoznatljiva na svjetskoj razini. A iz Cromarisove ponude triju spomenutih riba jedinstvenog vrhunskog okusa dodatno se ističe brancin koji je osvojio Crystal Taste Award čime se je prometnuo u jedini proizvod iz kategorije svježe ribe koja je odlikovana ovom prestižnom nagradom.

A kad je riba u pitanju, tada je svježina neupitni imperativ. Upravo je to jedna od predrasuda koja prati ribu iz uzgoja. Mnogi ljudi vjeruju kako nije najsvježijeg datuma što, dakako, pretpostavlja i upitnu kvalitetu mesa. To zasigurno nije slučaj s Cromaris ribom. Ona se izlovljavlja šest dana u tjednu te se svakodnevno sustavom brze dostave doprema svima nama nadohvat ruke.

Ukoliko pak niste vješte ruke kad je u pitanju čišćenje ribe ili niste u najboljim odnosima s ribarom koji bi taj dio obavio za vas, onda je još jedan argument zašto ćete posegnuti za Cromaris ribom činjenica što ona u vašu kuhinju dolazi očišćena i spremna za uporabu. Ambalaža novog MAP pakiranja napravljena je od 100 posto reciklirajućeg materijala, što će znati cijeniti svi oni kojima je stalo do održivog načina života.

Osim toga, možete odabrati između dva pakiranja – ovisno o tome koliko vam ribe treba. U single pack varijanti tako dolazi jedna očišćena riba po vašem izboru dok u family packu dobivate više riba uz fiksnu težinu u obje izvedbe.

Možda mislite kako je akvakultura neki novovjekovni izum karakterističan za sve brže rastuću populaciju 20. stoljeća. No, fun fact! Jeste li znali da se riba uzgaja dulje od tri tisućljeća! Kinezi su još dvije i pol tisuće godina prije Krista uvidjeli benefite umjetnog uzgoja ribe.

Shvatili su, naime, da će nastanjivanjem šarana u rižinim poljima višestruko dobiti. Šarani su prvo pojeli štetočine koje bi ugrožavale usjeve riže, a zatim bi, ako se razumijemo, njihovim ostacima pomogli u fertilizaciji tla da bi na kraju i sami šarani poslužili kao hrana.

Tehnike uzgoja otad su se, dakako, neviđeno unaprijedile. Cromarisova riba od 2015. nosi glasoviti certifikat Friend of the Sea, vodeći standard certificiranja proizvoda i usluga koji poštuju i štite morski okoliš. Osim toga, garanciju da izborom Cromaris ribe doprinosite održivom uzgoju daje vam i ASC certifikat koji potvrđuje ekološku i društveno odgovornu proizvodnju morske hrane. Rigidne uvjete koji postavljaju certifikatori u Cromarisu, između ostaloga, zadovoljavaju redovitim praćenjem kvalitete mora i sedimenata, zasićenosti kisikom te odgovornim upravljanjem svojim ugljičnim otiskom.

Riba iz uzgoja, kao što vidite, ima mnogo više prednosti nego što većina ljudi pretpostavlja – osobito kad je u pitanju Cromaris riba. Bez obzira na to živite li blizu ribarnice ili pak vas od nje dijele nebrojeni kilometri, izlika za zdraviji način života uz vrhunsku Cromaris očišćenu ribu koja vam je nadohvat ruke, više ne postoji. Zdravo, zeleno i održivo. To je smjer budućnosti. Uhvatite taj vlak na vrijeme! O Cromaris ribi, načinu uzgoja i širokom asortimanu proizvoda možete saznati više na ovoj adresi.

https://cromaris.hr/

Provela sam život na moru, a nikad nisam naučila čistiti ribu. Otkrila sam kako do savršeno filetirane ribe i usput ukrala recept za najbolju riblju juhu

Morsko sam dijete. Obožavam miris mora, zalaske sunca, a nije mi mrsko ni provoditi zimske dane na praznoj rivi. To je valjda posebno kod nas koji smo odrasli uz šum valova i buru koja zna toliko jako derati da hladnoća dohuja do kosti. Zbog studija sam se preselila u Zagreb, a onda sam tu i ostala. Nakon što sam provela mjesece i mjesece na milanskim i pekinškim ulicama, zavela su me svjetla hrvatske metropole.

Duboko sam svjesna čari velegrada, ali se nekako uvijek veselim tom vikendu i maminoj ribljoj juhi. Kad dolazim doma svaki put napravi malo više jer zna da mi jedan tanjur nije dovoljan. Možda čak ni dva. Zbog ove situacije koja nas je kolektivno snašla sam bila sam privremeno primorana svoju putoholičarsku karijeru staviti na led i ovog se ljeta pozicionirati u svom omiljenom ribarskom mjestu gdje sam godišnji provela s dečkom.

Tad su moji, kao veliki gurmani, za nas pripremili pravu riblju gozbu koja se pamti danima, a dečko dan danas zna reći kako mu je upravo riblja juha novo najdraže jelo. Na što je moja mama, naravno, jako ponosna.

To me dovelo u stanovite probleme. Kako se od ljudi određene dobi i određenog porijekla očekuju određene stvari, društvo od mene očekuje da postanem super u spremanju mediteranskih jela. Nije da me netko sili. Štoviše. Odmalena sam sanjala o tome da postanem majstorica mediteranske kužine. Izazov? Ne znam čistiti ribu. Evo, rekla sam. Moji to naravno znaju, ali dalje od kruga bliskih ljudi s takvom sramotnom informacijom ne idemo.

Izbjegavanje kupnje i čišćenja ribe je jednostavna i, nadam se da ćete se složiti sa mnom, razumna odluka. Stvarno ne želim izmasakrirati i nepravedno uništiti tako kvalitetnu namirnicu kao što je to bijela riba. No, za sve one slabijeg želuca čišćenje ribe predstavlja ozbiljan izazov zbog niza razloga o kojima, vjerujem, ne moramo u tančine, ali kako onda izaći iz svoje komfor zone i naučiti tehniku s kojom se čovjek može s ponosom pohvaliti?

Srećom, znam za opciju svježe očišćene i pakirane Cromaris ribe, točnije brancina i orade što je idealno za brzu i jednostavnu pripremu zdravog obroka. Tim više što ovim prečacem dolazim do ujednačene prehrane i prijeko potrebnih Omega-3 masnih kiselina, bjelančevina kao i unos vitamina D i E što jadranska bijela riba nudi. Znači, pucam od zdravlja, a ujedno i konzumiram ribu iz lokalnog uzgoja.

Ako se ipak odlučite upustiti u avanturu čišćenja ribe, donosim nekoliko korisnih savjeta. Ruku na srce da nisu izmišljeni ili izvučeni iz nekog generičkog online materijala, već sam za savjete i tehniku filetiranja ribe i micanja mesa od kosti pitala tatu. Čovjek ipak cijeli život živi uz more i zna znanje osobito kad je u pitanju morski svijet. Pa, krenimo redom s meni omiljenim life hackovima:

Nakon svih ovih savjeta koje sam za vas prikupila na jednome mjestu bila bi šteta s vama ne podijeliti i recept za savršenu riblju juhu* koju ću se nakon ovog edukativnog iskustva ohrabriti i sama napraviti. Na opće oduševljenje svog šarolikog društva željnog prave domaće riblje spize.

U dubokom loncu zagrijte maslinovo ulje i na njemu prepržite sitno nasjeckani žuti luk. Kada luk postane proziran dodajte na manje kocke narezane polovice žute i crvene paprike te i njih malo prodinstajte s lukom.

Nakon par minuta dinstanja luka i paprike u lonac stavite na manje kocke narezani mladi krumpir te prelijte sve s dovoljno vode da potopi sve namirnice. Dovedite vodu do vrenja, smanjite jačinu plamena i pustite da se povrće lagano kuha kojih 15 minuta. Za to vrijeme u manju vatrostalnu posudu poslažite nekoliko kriški limuna, preko njih očišćene filete brancina, i nekoliko režnja češnjaka. Prelijte sve s malo maslinova ulja i stavite peći u pećnicu na 200 stupnjeva kojih 15 minuta.

Kada je krumpir malo omekšao dodajte sitno nasjeckani svježi peršin, soli i papra po ukusu te sve prelijte povrtnim temeljcem. Dozvolite juhi da ponovno zakipi. Kuhajte juhu na srednje laganoj vatri dodatnih 20-30 minuta.

Zadnjih 10 minuta dodajte u juhu par jušnih žlica kokosova mlijeka, dovoljno da juha lagano pobijeli.Dodajte i pečene filete brancina s pečenim limunom i češnjakom te cherry rajčice narezane na polovice. Isprobajte još jednom okus juhe i po potrebi je posljednji put doradite po vlastitom ukusu. Juhu poslužite toplu uz svježe listove timijana.

Odsad s ponosom možete otići na ribarnicu i za sebe odabrati željeni komad ribe bez straha. Ako ribu ipak ne uspijete očistiti iz prve, ne očajavajte. Brušenje vještina ipak iziskuje vrijeme.

Osim toga, za sve one koji žele brza, jednostavna, zdrava i nadasve praktična rješenja tu je uvijek Cromaris svježa filetirana bijela riba. Ako mene pitate, uvijek najbolji izbor i, realno, za vašu malu tajnu svježe očišćene ribe na kraju dana nitko ne mora ni znati.

*Autor jela je Darko Kontin koji piše blog Darkova web kuharica. Druge Darkove recepte pronađite na www.kuharica.kontin.info

Zamolili smo Instagram cheficu da nam pripremi ribu za kojom će prste lizati i najveći hejteri. Imamo tri odlična recepta i sve objašnjeno korak po korak tako da isto možete napraviti sami kod kuće!

Ukusno i zdravo. To su svakako epiteti koji krase ribu kao namirnicu. Prepuna Omega 3 zasićenih masnih kiselina i vitamina D svakako je obavezan dio prehrane diljem svijeta. Upravo zbog toga dali smo Instagram chefici tanja.cookamigustam zadatak pripreme tri jela u kojima je u fokusu riba. Vjerujemo kako će recepti u nastavku u vama probuditi glad s toga oprez jer ono što slijedi je opasno čitati i gledati ako ste gladni!


Orade s povrćem i maslinama


Priprema:

1. Pećnicu zagrijte na 200°C.
2. Orade nadjenite tanko narezanim kolutićima 1 limuna, lagano ih zarežite i posolite.
3. Krumpir ogulite i narežite na tanke ploškice, češnjak samo grubo zgnječite, luk očistite i narežite na tanke trakice, mini rajčice operite, one veće prerežite napola.
4. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje, nakapajte ga maslinovim uljem pa dodajte narezani luk, po njemu rasporedite krumpire, dodajte mini rajčice, narezanu čili papriku, češnjak i masline, prelijte obilnije maslinovim uljem, dodajte vino i ocijeđeni sok 1 limuna te posolite i popaprite. U sredinu stavite pripremljene orade i njih lagano nakapajte maslinovo ulje pa sve stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 20-30 minuta, zatim izvadite iz pećnice, dodajte narezanu tikvicu, sve vratite u pećnicu i još kratko pecite.
5. Dok se ribe peku, pripremite preljev. U manju zdjelicu stavite maslinovo ulje, dodajte očišćeni i nasjeckani češnjak te sitno nasjeckani peršinov list i sve promiješajte.
6. Pečenu ribu prelijte pripremljenim preljevom.


Salata od dimljenih fileta orade


Priprema:

1. Kus-kus stavite u posudu i prelijte s 100 ml kipuće vode, posolite i poklopite. Ostavite da nabubri, zatim promiješajte i ostavite da se hladi.
2. Filetu orade uklonite kožu i natrgajte ribu na manje komadiće.
3. Stavite pripremljeni kus-kus u veću zdjelu, dodajte krastavac narezan na kockice, očišćeni nar, narezane rotkvice, nasjeckanu ljutiku i peršinov list. Prelijte maslinovim uljem, posolite i popaprite pa sve promiješajte. Dodajte natrgani file orade, prelijte limunovim sokom i poslužite.


Poke bowl s dimljenim brancinom


Priprema:

1. Filetu brancina uklonite kožu pa ga natrgajte na manje komadiće.
2. Staklene rezance stavite u zdjelu, prelijte ih kipućom vodom i ostavite 3-5 minuta, zatim ih ocijedite.
3. Avokado prerežite na pola, uklonite košticu, zatim ga ogulite, narežite na trakice, prelijte limunovim sokom i malo popaprite.
4. Pripremite preljev. U zdjelicu stavite Teriyaki umak, dodajte sezamovo ulje, rižin ocat, med, đumbir i chilli papričicu pa sve promiješajte.
5. U zdjelu stavite pripremljene rezance, dodajte malo preljeva, promiješajte pa dodajte komadiće dimljenog brancina, narezane rotkvice, tikvicu narezanu na jako tanke trakice, pripremljeni avokado, nasjeckani mladi luk i narezani radič. Sve još prelijte preljevom i poslužite.

Ulov tjedna

Donosimo vam recepte u kojima možete uživati svaki dan, a ne samo petkom!

Mousse od dimljene hame

Marinirana riba na podlozi od rikule s kaparima, mini rajčicama i mozzarellom

Fileti orade s kremastom palentom

Marinirani fileti sa sezonskim svježim voćem (smokvama, jagodama, grožđem)

Mousse od dimljene hame

Sastojci:

  • 150g - Cromaris dimljeni fileti hame
  • 300g - Ricotta sir
  • 0,2 - dl Maslinovo ulje
  • par kapljica - Tabasco
  • prstohvat - sol i svježi mljeveni papar

Dimljena hama s Ricotta sirom, maslinovim uljem, malo soli, papra i tabasca

Korak 1

Dimljenu hamu pomiješamo s Ricotta sirom, maslinovim uljem i sve to smiksamo (poželjno je koristiti blender).

Korak 2

Dodamo malo soli i papra te na kraju malo tabasca. Sve to promiješamo da se sjedini te na kraju dobijemo lijep mousse.

Korak 3

Mousse moramo ohladiti da bi ga poslužili. Uz mousse možete poslužiti hrskavi raženi kruh.

Marinirana riba na podlozi od rikule s kaparima, mini rajčicama i mozzarellom

Sastojci:

  • 100 g - Cromaris marinirani fileti brancina ili orade
  • 100 g - Mini mozarelle
  • 100 g - Mini rajčice
  • 100 g - Rikola
  • 40 g - Kapari
  • 30 g - Maslinovo ulje
  • Prstohvat - Papar

Mariniranu ribu ocijedite i narežite na manje komade. Rikulu, kapare, mini rajčice i mozzarellu začinite maslinovim uljem i paprom te dobro promiješajte.

Korak 1

Tako pripremljenu salatu postavite na tanjur kao podlogu, a preko toga pažljivo posložite isjeckanu mariniranu ribu te pokapajte s malo maslinovog ulja i papra. Vesela, raznobojna ljetna salata. Umjesto mozzarelle možete koristiti i neki drugi sir po vlastitom izboru (feta, meki kozji sir ili tvrdi kravlji sir).

Fileti orade s kremastom palentom

Sastojci:

  • 2 x 130 g - Cromaris svježi fileti orade
  • 50 g - Palenta
  • 75 ml - Mlijeko
  • 100 ml - Voda
  • po želji - Slani inćuni
  • po želji - Sušene rajčice
  • po želji - Kapare
  • po želji - Timijan
  • po želji - Naribana kora naranče
  • po želji - Sol, papar

U manji lonac stavite kuhati 100 ml vode, 75 ml mlijeka i 1/4 čajne žlice soli. Pričekajte da sve zavrije. Dodajte 50 grama palente u kipuću vodu i mlijeko te uz stalno miješanje na smanjenoj vatri nastavite kuhati palentu. Palenta će biti gotova unutar 1 minute. Ugasite plamen, a zatim u palentu stavite 25 grama maslaca i 100 ml vrhnja za kuhanje. Po želji, i ako želite dobiti još kremastiju palentu, možete dodati i više vrhnja za kuhanje. Palentu žlicom prebacite na jednu hrpu na tanjur kako bi se od njezine težine napravio ravnomjeran krug na tanjuru.

Napomena: Autor jela je Darko Kontin koji piše blog Darkova web kuharica. Druge Darkove recepte pronađite na www.kuharica.kontin.info

Korak 1

Filete orade po želji posolite i popaprite. Na vruću tavu stavite malo maslinovog ulja. Kada se ulje zagrije dodajte oradu, kožu prema dolje, i pustite je da se peče. Nakon nekoliko minuta, kada se koža ribe lijepo zapeče lagano okrenite filete i završite ih dodatnim pečenjem (također nekoliko minuta). Kada je riba pečena možete je narezati na manje komade i posložiti preko palente. Uz ribu po palenti rasporedite malo slanih inćuna, sušene rajčice i kapare. Dodatno sve ukrasite lišćem majčine dušice (timijanom) i naribanom korom naranče za poseban okus i štih cijelog jela.

Marinirani fileti sa sezonskim svježim voćem (smokvama, jagodama, grožđem)

Sastojci:

  • 100 g - Cromaris marinirani fileti brancina ili orade
  • po 100 g - Smokve, jagode i grožđe
  • 30 g - Med
  • 0,5 dl - Maslinovo ulje
  • prstohvat - Sol

Umjesto predloženih kombinacija voća, ovisno o sezoni, možete koristiti i razno šumsko voće, šljive ili marelice.

Korak 1

Mariniranu ribu ocijedite i izrežite na manje komade, voće narežite na četvrtine i začinite medom i maslinovim uljem, malo popaprite te pažljivo servirajte.