Što je
Gmo?
Kako do
Gmo Free?
ŠTO JE GMO?
Za GMO hranu svi smo čuli. Pojam je to koji nas posljednjih godina zapljuskuje sa svih strana. Zato ćete ovdje pronaći sve relevantne informacije koje će vam o GMO hrani ikad zatrebati
Krenimo redom. Upitate li prosječnog potrošača na cesti što znači kratica GMO, velike su šanse da će vam reći kako je odgovor vrlo jednostavan. Radi se o genetski promijenjenom, po zdravlje opasnom prehrambenom proizvodu od kojeg će ljudi u jednom trenutku početi noću svijetliti zeleno.
Stvarnost je ipak nešto drugačija. GMO označava svaki genetski modificiran organizam te opisuje sve organizme koji su genetski promijenjeni. Takvim proizvodima pripadaju voće, povrće i meso, ali i bakterije, virusi, životinje, pa čak i ljudi koji su genetski modificirani.
Organizmi se genetski modificiraju već dulje od 100 godina. Tad su se još bombardirali radioaktivnim zrakama koje su izazivale slučajne mutacije. Znanstvenici su onda proučavali koje su od tih mutacija korisne, a koje nisu. Prema tome su vršili selekciju onoga što će ići u daljnji uzgoj, a što će se odbaciti.
NAPREDAK TEHNOLOGIJE
Tehnologija je otada značajno napredovala. Danas organizme mijenjamo mnogo direktnije, transgenezom. Iza ovog zlogukog naziva skriva se jednostavan proces: određeni genski materijal vadi se iz jednog organizma i ubacuje se u drugi. Recimo da se radi o presađivanju organa na genskoj razini.
Kao i svaki drugi napredak, i ovaj je znanstvenicima omogućio mnogo veći prostor za igru i eksperimentiranje. Kad je ABC News prije nekoliko godina proveo golemo istraživanje u koje je bilo uključeno više stotina ljudi, više od 50 posto ispitanika reklo je kako su uvjereni da mogu osjetiti okus ribe u GMO rajčici u koju je ugrađena genska sekvenca preuzeta iz ribe. U stvarnosti je to nemoguće. I tu dolazimo do temeljnog problema nerazumijevanja - što je to uopće DNK?
- 77,9 posto Hrvata zabrinuto je zbog prehrambenih aditiva
- 75 posto Hrvata zabrinuto je zbog plastične ambalaže
- 72,6 posto Hrvata ima negativno mišljenje o GMO hrani
- 74 posto Hrvata smatra GMO hranu neprihvatljivom
- 6,2 posto Hrvata želi vidjeti GMO hranu na svom tanjuru
- 92,5 posto Hrvata smatra da GMO hrana mora biti označena
- 54 posto Hrvata smatra da hrvatske institucije dobro kontroliraju GMO hranu
- 69 posto Hrvata smatra da su te iste institucije pod utjecajem velikih industrija koje proizvode GMO hranu
- 42,2 posto Hrvata smatra da nadležna tijela promoviraju GMO hranu
- 84 posto Hrvata smatra da je GMO hrana prisutna na hrvatskom tržištu (voće, povrće, kukuruz, meso, mesne prerađevine i soja)
- Istraživanje provela Hrvatska agencija za hranu (HAH)
EVOLUCIJA
Zamislite sada neboder. To je naš organizam. A svaka pojedina cigla od koje je građen predstavlja po jedan gen. Mislite li da je jedna cigla iz vašeg nebodera dovoljna da čitav drugi neboder pretvori u kopiju vašeg? Tako određeni gen koji je iz ribe preseljen u rajčicu ne mora uopće utjecati na njen okus. Recimo, onaj gen koji su znanstvenici uzeli iz ribe i ugradili ga u rajčicu zadužen je za preradu svjetla u neki određeni spoj. Sada i GMO rajčica, s nešto ribljeg materijala u sebi, ima bolju sposobnost iskorištavanja svjetla. Čak ni priroda nije savršena. Riječ je o dugačkom procesu pokušaja i pogrešaka poznatijem kao evolucija.
ŠTO JE TO TRANSGENEZA?
Tansgeneza je proces koji podrazumijeva ugrađivanje gena iz, recimo, bakterija ili životinja u biljke. To ne znači da se ti određeni geni mogu pronaći isključivo u bakterijama ili životinjama iz kojih su ih znanstvenici izrezali. To samo znači da su ti neki određeni geni izvučeni iz tih određenih organizama. Potpuno je moguće da i u samoj prirodi već postoje neke biljke u kojima se nalaze ti životinjski ili bakterijski geni. Moguće je, doduše, da su u međuvremenu nestale, ali sve je to dio prirodne selekcije. Majka priroda je stroga i opaka selektorica.
Jeste li znali da se i uzgoj smatra oblikom genetske modifikacije? Čovjek se, naime, tijekom selekcije direktno upliće u prirodne procese. U takvim slučajevima priroda više nije ta koja donosi odluku o onom što je dobro za nju, nego smo mi ti koji odlučuju o tome koje je svojstvo bolje od drugog. Kukuruz je, recimo, sjajan primjer takve genetske modifikacije. Ovaj klip koji imamo danas nema nikakve veze s kukuruzom koji je nastao prirodnim procesom selekcije. Kukuruz je prije bio smiješno mali, sa sitnijim i rjeđe raspoređenim zrnima. Ista stvar dogodila se i s pšenicom te s gomilom drugih kultura.
ZABRANA GMO TEHNOLOGIJE
Internet je prepun peticija koje pozivaju ljude da se pridruže zahtjevu za zabranu uzgoja GMO proizvoda. Potpunom zabranom istraživanja genskih tehnologija onemogućio bi se i daljnji razvoj medicine. Cjepiva, recimo, koja su ključna za naše zdravlje. Da znanstvenici ne mijenjaju genski kod određenih virusa, bili bismo bespomoćni u borbi protiv teških bolesti kao što su ospice. Stručnjaci su ovdje suglasni. Za nekoliko godina na tržištu više neće biti lijeka koji nije nastao uz pomoć genskih tehnologija.
ŠTO JE ZAPRAVO NAJVEĆI PROBLEM GMO-a
Nije problem u samoj tehnologiji. S njom se, kao i sa svim drugim tehnologijama, može raditi nešto korisno i nešto štetno. Štoviše, većina znanstvenih istraživanja koja se već godinama proizvode na temu potencijalne opasnosti GMO hrane za ljudsko zdravlje nisu pokazala da je ona, sama po sebi, opasnija od obične hrane. Govorimo o desecima godina i više od 1700 studija.
Pravi problemi nastaju negdje drugdje i baš zbog njih možemo govoriti o štetnosti GMO hrane. Najveći globalni proizvođač GMO hrane omražen je iz niza razloga. No bez obzira na to s koje se strane rasprave o GMO-u nalazili, jedno je neosporno. Taj je proizvođač laboratorijski proizveo vrste koje su postale otporne na određene herbicide, kemijska sredstva, najčešće sintetska, koja ubijaju korov. Drugim riječima, herbicidi su otrovi. Postoje selektivni herbicidi – to su oni koji ubijaju samo određene, neželjene biljke, i totalni herbicidi - oni koji ubijaju sve biljke.
GLIFOSAT
Herbicid koji je problematičan u ovoj priči zove se glifosat. Bez glifosata većina GMO biljaka ne može preživjeti. Zato se njegova prisutnost redovito nalazi u kemijskim analizama GMO biljaka. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je nedavno vijest da je upravo glifosat vjerojatno kancerogeni spoj. Budući da je nezaobilazan dio uzgoja GMO biljaka, onda su i plodovi tih biljaka – recimo da su to rajčice – opasni po zdravlje ljudi. Zato ih se moramo kloniti. Ali ne zbog genskih tehnologija, nego zbog otrova koji je potreban da bi ta određena rajčica koju smo odabrali mogla preživjeti.
5 RAZLOGA ZAŠTO ZABRANITI GLIFOSAT
- 1. UPOTREBA GLIFOSATA MOŽE NARUŠITI ZDRAVLJE
- 2. PREDSTAVLJA PRIJETNJU ŽIVOTINJAMAI BILJKAMA
- 3. SPRIJEČITI ŠIRENJE ŠTETNOSTI
- 4. POSTOJE VELIKE RUPE U DOKAZIMA OKO GLIFOSATA
- 5. POSTOJE DOKAZANO MANJE ŠTETNE STVARI
KAKVO JE STANJE U HRVATSKOJ
Činjenica je da GMO hranu većina Hrvata i Hrvatica smatra štetnom i nepoželjnom. Prema nekim istraživanjima, govori se o brojci od 70 i više posto. Istog je mišljenja i naš zakonodavac te je zabranio uvoz i uzgoj GM hrane na području Republike Hrvatske. Važno je ipak naglasiti da je stočna hrana tu izuzeta pa se tako GMO hrana namijenjena stoci koja se uzgaja u Hrvatskoj može bez problema uvoziti i koristiti.
A hranu s određenim udjelom GMO-a moguće je pronaći i na policama naših supermarketa. Riječ je o 0,9 posto dopuštenih modificiranih gena u nekom proizvodu. To je kompromisna brojka koja inače vrijedi za područje čitave Europske unije jer se smatra da je to zagađenje zapravo neizbježno. Tijekom proizvodnje dolazi do miješanja proizvoda, zbog čega su znanstvenici i došli do brojke od 0,9 posto. Na svakom proizvodu koji ima veći udio to mora biti jasno naznačeno. I to je trenutačno jedina službena regulativa koja se na našem tržištu tiče obilježavanja GMO hrane.
Najalarmantniji je ipak podatak da se na godišnjoj razini na području EU-a, uključujući Hrvatsku, uvozi više od 35 milijuna tona genetski modificirane soje koja se koristi kao stočna hrana. To znači da se GMO free životinje koje uzgajaju naši domaći stočari tove GMO hranom, a postoje različite studije koje ukazuju na opasne pojave. Kod krava koje se tove takvom hranom češće dolazi do deformacija ploda nego kod onih koje jedu genetski nemodificiranu hranu.
I tu se ponovno vraćamo glifosatu – opasnom herbicidu koji se redovito veže uz uzgoj GMO hrane. Soja koju pojedu te krave natopljena je ovim opasnim spojem. A ako se taj spoj nalazi u mesu krava, doći će zasigurno i u naš organizam kad pojedemo svoj gulaš.
Prisutnost glifosata u našim organizmima došla je toliko daleko da nijedno testiranje provedeno posljednjih godina bilo gdje u civiliziranom svijetu nije pokazalo negativne vrijednosti na njegovu prisutnost u urinu. Svi ga, dakle, imamo, samo je pitanje koliko. I to se zasigurno može pripisati konzumaciji GMO hrane.
Upravo je zato jako važno razlučiti razliku između potpune zabrane GMO hrane i potpune zabrane određenih spojeva koji zasigurno nisu potrebni svoj hrani nastaloj uz pomoć genskog inženjeringa.
Čak i ako trenutačno ne postoje jasni dokazi da je GMO hrana štetna po zdravlje čovjeka, svaki potrošač ima pravo na informiranu odluku o tome što kupuje. I upravo je stoga iznimno važno da se na deklaracijama nađe jasno istaknut udio GMO-a.
Vindijina tvornica stočne hrane Blagodar, kao i njena svježa piletina Cekin, trenutačno su jedini domaći proizvodi koji se mogu i službeno pohvaliti međunarodnim GMO free certifikatom – jedinom relevantnom potvrdom da se u njihovim proizvodima ne nalazi GMO.
ŠTO ZNAČI GMO FREE?
Pročitate li na nekom proizvodu oznaku GMO FREE, velike su šanse da ste u ruke uzeli Vindijinu Cekin piletinu ili pak Vindon puretinu. Ta su dva proizvoda na našem tržištu trenutačno jedini proizvodi s prestižnom oznakom GMO FREE. Nju je Vindijinim proizvodima dodijelila renomirana austrijska certifikacijska kuća AgroVet. Sama oznaka GMO FREE označava proizvod koji ne sadrži GMO te služi boljoj informiranosti potrošača o hrani koju konzumiraju.
Zašto austrijska, a ne neka naša, pitate se. U Hrvatskoj zakonski okvir trenutačno ne regulira jasno označavanje GMO FREE proizvodnje, zbog čega su se iz Vindije okrenuli Austriji, zemlji koja unutar čitave Europske unije prednjači po svojim strogim pravilima za označavanje, prezentiranje i oglašavanje GMO proizvoda. Proces certifikacije dugačak je i kompliciran.
Prvi korak započinje predinspekcijama koje uključuju upoznavanje s tvrtkom i proizvodnim pogonima.
GMO FREE stočna hrana pretpostavka je svakog GMO FREE proizvoda. Svaki proizvođač koji želi prestižni certifikat mora dostaviti detaljan izvještaj o tehnološkom procesu proizvodnje koji uključuje sve etape procesa – od nabave sirovine do isporuke.
Certifikacijska kuća tijekom čitavog procesa uzima uzorke hrane za životinje te ih zapečaćene dostavlja akreditiranom laboratoriju na analizu.
Rezultati se istovremeno šalju naručitelju certifikata i certifikacijskoj kući, nakon čega se dobiva certifikat GMO FREE.
Bez GMO FREE stočne hrane nema ni GMO FREE mesa. Tek kad je ta stavka zadovoljena može se krenuti u novi proces certifikacije za mesnu industriju.
Cekin piletina i Vindon puretina trenutačno su jedini domaći proizvodi za koje se sa sigurnošću može tvrditi da su prošle rigorozan austrijski certifikacijski proces. Pronađete li na policama naših dućana druge proizvode s istom oznakom, znači da su oni na naše tržište uvezeni iz Austrije ili Njemačke. Sam dizajn oznake može se razlikovati od proizvoda do proizvoda, a razlog tome je to što svaka pojedina certifikacijska kuća ima vlastiti zaštićeni znak za označavanje.