tportal.hr
Go Green!

Ovo je najgenijalnija ideja za koju smo čuli u posljednje vrijeme. Postoji koncept najma organskih vrtova!

Otkako je krenulo ovo novo normalno koje nas je mjesecima držalo prikovane u svojim domovima, velik se dio nas barem na trenutak više ili manje ozbiljno igrao idejom da konačno ostvari svoje snove i zasadi vlastiti vrt. Po mogućnosti organski. Komadićak raja na zemlji u koji ćemo bježati tražeći mir ukorijenjeni u Majku prirodu. Mjesto gdje ćemo biti slobodni od ovog ludila koje nas zapljuskuje sa sviju strana. Sklonište u kojem ćemo puniti svoje baterije dok se vraćamo načinima onih koji su ovim putevima koračali prije nas.

Bili su to lijepi planovi, dobre nakane. Nažalost, većina je nas bez obzira na ove novonormalne okolnosti u kojima živimo, ostala zarobljena u onim istim ograničenjima s kojima smo živjeli i prije – kako u Zagrebu do vrta? Čak i ako se nekako dočepamo nekog komadićka u gradskim vrtovima, tko će uz sve silne obaveze kojima su nam ispunjeni dani pronaći vremena da se posveti ekološkom uzgoju voća i povrća?

Srećom, postoji ekipa koja je pronašla odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja vezana uz urbano vrtlarstvo. Oni su se okupili oko ideje Grunteka, revolucionarnog koncepta koji svakome od nas omogućuje pristup organskom voću i povrću iz vlastitog vrta bez obaveze da svakodnevno brinemo za isti. Pitate se kako je to moguće, evo što nam je na tu temu rekao Tino Prosenik, direktor Grunteka.

Recite nam o čemu se ovdje radi? Kako biste ljudima opisali koncept Grunteka i mogućnosti koje nudi?

Gruntek je prvi projekt koji nudi spoj urbanog načina života i povezivanja s prirodom. Našim korisnicima smo ostvarili ideju posjedovanja vrta, ali bez brige o poljoprivrednim aktivnostima. Na njima je uživanje u plodovima koji su nastali u njihovim vrtovima koji će im biti dostavljeni na odabranu adresu ili izlet na Gruntek s prijateljima i obitelji. Svom vrtu mogu pristupiti u bilo kojem trenutku putem web aplikacije i pratiti stanje.

Kako ste došli na ideju za Gruntek?

Razmišljali smo o našim svakodnevnim navikama i što one znače za našu (ne)održivu budućnost.

Scenarij izgleda ovako: svaki dan posjetiš supermarket, prođeš police, pokupiš povrće u vrećici, foliji ili plastičnoj kutiji. Povrće je lijepo, ali već znaš da nema okus. U glavi ti odzvanjaju riječi: „obavezno dobro oprati“. Dođeš doma i prvo pobacaš hrpu plastike u smeće. Nakon toga sve opereš toplom vodom da ispereš pesticide. I onda se malo odmoriš jer si proveo sat vremena u supermarketu, u recikliranom zraku i pod neonskim svjetlima od kojih te boli glava.

I onda pomisliš – mora postojati bolji način.

Koliko je trajala realizacija ideje? S kakvim ste se izazovima susretali putem?

Realizacija ideje je trajala 6 mjeseci. Bio je to period u kojem smo pripremali digitalne sadržaje, ali paralelno i poljoprivredne aktivnosti te početak ekološkog uzgoja. Izazovima je, naravno, bilo bezbroj, ali smo ih u konačnici premostili i spremno dočekali novu sezonu.

Tehnolog Kruno Kovačić

Kakav je interes ljudi za Gruntek? Postoji li neki određen profil ljudi koje Gruntek privlači?

Interes za naš projekt prisutan je kroz cijelu godinu, neovisno o dostupnosti najma vrta. S trenutnim otvaranjem nove sezone očekujemo i nove korisnike za koje smo pripremili dva paketa. Pobrinuli smo se da korisnici ne moraju brinuti o dodatnim troškovima, već mogu uživati u besplatnim dostavama kašeta povrća tijekom toplijih mjeseci i aktivnostima na Grunteku. A od ove ćemo godine svojim korisnicima ćemo omogućiti i mogućnost prosljeđivanja njihovih dostava dječjim domovima.

Kome je Gruntek namijenjen?

Projekt je orijentiran prema osobama koje nemaju dovoljno vremena za brigu o vrtu, a željele bi uživati u povrću iz ekološkog uzgoja i benefitima koje ono donosi. Zanima li vas u što ćete uložiti, više informacija o Grunteku i stanju vrtova slobodno potražite od 0 do 24 zahvaljujući našoj web aplikaciji.

Možete li s nama podijeliti priču o tome kako Gruntek funkcionira u praksi – neke priče s terena?

Gruntekov tim objedinjuje dvije strane – naše poljoprivrednike s vodećim tehnologom Krunom Kovačićem koji su svaki dan na Grunteku pored Čazme i uredski tim smješten u Zagrebu. Komunikacija među timovima je svakodnevna. Na vrhuncu sezone, kad imamo najviše uroda pa i dostava, putem korisničkog sučelja preuzimamo podatke korisnika koji su se odlučili za dostavu ili samostalnu berbu i proslijedimo našim gruntovčanima.

Između berbe uroda na Grunteku i dolaska kašete povrća na kućni prag korisnika prođe manje od 24 sata. Za sad, najam vrta je moguć samo za korisnike na području grada Zagreba i okolice kako bismo osigurali praktičnost bez žrtvovanja kvalitete. Korisnici koji će obaviti samostalnu berbu subotom dočekuje naš tim te upućuje do njihovih vrtova s korisnim savjetima za berbu i opremom.

S kojom ste namjerom pokrenuli Gruntek i kako se odvija realizacija tog plana?

Željeli smo stvoriti zelenu i održivu budućnost za našu zajednicu s idejom ekološki uzgojenih vrtova i smanjivanjem otpada. Smanjili smo količinu pakiranja za 85 posto i povrće dostavljamo u drvenim kašetama.

Plan smo realizirali u obliku web aplikacije koja korisnicima omogućava uvid u njihov vrt, trenutni status povrća (odabir, sadnja, berba) i mogućnost odabira dostave ili samostalne berbe. Korisnikova interakcija s vrtom je gotovo u potpunosti digitalna te smo stoga pripremili i notifikacije o promjenama na Grunteku bilo da su to vremenske i slično.

Zašto je Gruntek, odnosno ideja koju promovira, važan? Koje benefite ljudi mogu ostvariti kad se uključe u Vašu priču?

Malim koracima pojedinaca dolazimo do velikih promjena za našu zajednicu. Odabirom ekološkog uzgoja na Grunteku korisnici mogu uživati u netretiranom povrću iz pouzdanog izvora spakiranom u drvene kašete koje će ih dočekati na kućnoj adresi ili uživati u samostalnoj berbi na Grunteku s prijateljima i obitelji. Gruntekovo povrće iz ekološkog uzgoja bogato je vitaminima i mineralima koji prirodno jačaju imunitet. Naši korisnici kažu da zahvaljujući Grunteku provode 20 posto više vremena u prirodi, a čak 30 posto njih izjavilo je da se zbog rada na Grunteku ove godine osjeća bolje.