NATIVE

Kupila sam svoj prvi dom


I odlučila 60-ak kvadrata transformirati u multifunkcionalan prostor. Evo kako sam to uspjela!

“Čestitamo, vaš stan je useljiv”, riječi su koje su mi izazvale najveće olakšanje i sreću u životu. Samo mojih 60 kvadrata, na željenoj lokaciji grada. Dovoljno daleko od centra da bude mirno i okruženo zelenilom, a dovoljno dislocirano od gradske vreve koja izaziva hektičnost. Kada sam konačno dobila ključeve novog stana, sreća i uzbuđenje bili su riječima neopisivi.

No, šamar realnosti stigao je spoznajom da većina mojih ideja neće biti lako izvediva i da je raspored stana u potpunosti neadekvatan. Klasični ormari će zauzeti većinu prostora, kuhinja je već sada premalena i ideja o otoku koji povezuje kuhinju i blagovaonicu nije toliko izgledna, dok bi zamišljena kućna biblioteka mogla ostati samo na ideji. Ipak, uz malo istraživanja, savjeta prijatelja, okoline i samog stolara, došla sam do rješenja – da bi novi prostor zadržao prozračnost i fluidnost, uvest ću sustav kliznih stijena za ugradbeni ormar, u kuhinju ću dodati gornje kuhinjske elemente s kliznim vratima i policu u dnevnoj sobi, idealnu za kućnu biblioteku. Kako sam popriličan laik kao i većina ljudi koja se tek useljava u prvi vlastiti stan, za pomoć sam se obratila stolaru koji je razjasnio terminologiju klizne stijene.

Dvije su temeljne podjele, a to je klizni sustav sobnih vrata i klizni sustavi za ormare. Kod kliznih vrata se dodaje ručka za otvaranje, dok se kod kliznih ormara dodaje aluminijska okvirnica koja osigurava fluidnost ormara. Kako bih u potpunosti uštedjela na prostoru, odlučila sam odabrati ugradbeni ormar od poda do stropa s ispunom od stakla i iverala. Radi se o materijalu koji je nastao prešom iverja i veziva u ploče, a koji se dodatno oblaže folijom različitog dekora pri čemu dobiva estetsku funkciju. Materijal sadašnjosti i budućnosti u jednom! No, nije to jedini materijal koji se koristi pri kreiranju namještaja i ormara po mjeri.

“Kod ugradbenih kliznih ormara karakteristično je da možete birati između različitih vrsta profila, odabirati hoće li biti deblji, tanji, aluminijski, hoće li biti u crnoj boji, kao i koliko će biti podjela po dužini.

Što se tiče ispuna, mogu se kombinirati različiti materijali poput iverala, stakla, pleksiglasa… sve ovisi o tome što želite u prostoru stvoriti.”, objasnili su mi u Elgradu gdje sam našla sve potrebne elemente za izradu namještaja po mjeri.

Također su mi objasnili zašto je moj budući ugradbeni ormar s kliznim sustavom koji će biti kombinacija ispune iverala i stakla, mnogo bolji odabir od klasičnog ormara. “Dobit ćete puno više prostora i prozračnost te jednostavnost življenja. Odlika staklenog odsjaja je što će prostor dobiti dubinu, dok je dodatni puls i soft-close sustav. To znači da se tek laganim guranjem, zbog poluge koja se nalazi u kliznom ormaru, vrata tiho i sama od sebe zatvaraju.”, istaknuli su.

Po mjeri izrađen ormar odličan je izbor za moj budući stan jer ću odmah pored ormara pozicionirati i tabure i još nekoliko sitnica koje neće narušiti dojam prostranosti. Naravno, neću ih morati micati svaki put prilikom posezanja za stvarima, što bih kod otvaranja ormara sa zaokretnim vratima morala raditi. Nakon pomnijeg razmišljanja o kreiranju ovog tipa ormara u prostoriji, osoblje Elgrada me podsjetilo kako će se zidovi ili bilo koje druge površine u blizini ormara znatno manje oštećivati jer više neće biti naglog otvaranja vrata prema van.

Zamislite koliko se može uštedjeti na bojanju zidova! Nakon dodatne konzultacije sa stručnjacima i sa svojim stolarom, izbor je pao na visoki i uski ugradbeni ormar s ispunom od bijelog iverala koji otvara prostor, zrcalnim neprozirnim ispunom za zadovoljavanje estetske forme i skrivenih vodilica koje klizanjem prenose statičko i dinamičko opterećenje krila na konstrukciju.

Problem manjka prostora zbog ormara smo napokon riješili i na red je došla kuhinja s gornjim kuhinjskim elementima za koje su se koristili okovi, klizni sustavi za elemente namještaja. Željela sam klizna vrata manjih dimenzija s krilima koja se pomiču s lijeva nadesno.

Iako sam se dvoumila između transparentnog pleksiglasa i iverala koji je korišten i za ugradbeni ormar, odlučila sam ostaviti sve u tonu i kuhinju kreirati sa svijetlim iveralom. Kod ormarića koji se otvaraju s lijeve na desnu stranu kombinirat ću i police bez ikakvih vrata i pregrada, kako bi se dodaci interijeru, poput čaša za vino i butelje vidjeli.

Uostalom, ugradnjom gornjih kuhinjskih elemenata s kliznim vratima mogu se ostvariti brojna funkcionalna i vizualna rješenja. Moguće je svaki dan nešto novo pokazati, a nešto učiniti očima skrivenim. Uz to, prednost je kliznog sistema u kuhinji da napokon mogu sve obavljati na brzinu, jednostavnim povlačenjem pregrada. Svim brzopletim osobama ovaj će se podatak svidjeti, posebno zato što nema više ozlijeđenih prstiju i laktova, tipičnih prilikom zatvaranja klasičnih zakretnih vrata polica. Nakon što je kuhinja dobila novi život, odmah su mi se otvorili i drugi vidici.

Kada bih barem mogla okrenuti gornje kuhinjske elemente na drugu stranu zida i ugraditi jedan ormarić između zida kuhinje i dnevne sobe, pomislila sam. Odgovor sam dobila u Elgradu: “Ovisi kako je prostor koncipiran moguće je s jedne strane imati ormarić za kuhinju, a s druge strane policu za biblioteku. Sve se to može tehnički ispitati i provjeriti zahtjevnost montaže. S obzirom da se radi po mjeri, može se posložiti. Bitno je da sve želje iskomunicirate s vašim stolarom “. Sada kada sam dobila toliko prostora u kuhinji koja se harmonično nadovezuje na ostatak stana, vrijeme je da se pažnja usmjeri i na prostoriju u kojoj se provodi najviše vremena – dnevni boravak.

Ništa nisam prepustila slučaju pa sam se informirala i o trendovima: “Bijela je uvijek trend. I to mat iveral koji ćete vi odabrati za svoje prostorije. Nakon dugog perioda sjaja, mat koji je na dodir baršunast, najpopularniji je materijal koji kupci žele. Naravno, sjaj je još u upotrebi, kao i pleksiglas, žive boje, pa i kombinacija palete boja. Dapače, za policu u dnevnom boravku mogli biste odabrati življu paletu boja, od blago žute do jarko crvene u iveral ispunima”, savjetovali su mi. Odlično je razmišljati izvan okvira i odmah sam donijela odluku u vezi elementa s kliznom stijenom koji će se pretvoriti u kućnu biblioteku. Nakon malo mozganja i savjeta o obojenom iveralu, odlučila sam da to bude element s kliznim vratima od iverala u različitim pastelnim bojama.

Lakoća, kliznost i fluidnost prostora konačno mi je zagarantirana, a ostatak prostora ću sada znatno bolje iskoristiti. U kuhinju sada sigurno ide šank s barskim stolcima za doručak u dvoje, dok će dnevni boravak dobiti i jednu vintage fotelju snažnog uzorka. Možda će se naći mjesta i za improvizirani stolić s grickalicama i finim pićima, no to je neka druga tema.

Gledajući tlocrt mojih već projektiranih 60 kvadrata mogu primijetiti kako sam već sada jako uzbuđena oko kreiranja novog života koji će biti spoj funkcionalnosti, modernosti i smart korištenja prostora. Sada je red na scrollanju po Pinterestu i traženju svih onih simpatičnih stvari i detalja koji će učiniti razliku jednog doma!