Osjećate nelagodu u očima nakon dugotrajnog boravka pred ekranom ili u zatvorenom prostoru? Evo rješenja!

Koristite li telefone i tablete kako biste ostali u kontaktu sa svojim najbližima ili ostali informirani o tome što se događa u svijetu? Povećalo se vrijeme koje provodite pred televizorom? Zbog svega navedenoga možete osjetiti da su vam oči suhe, crvene ili da peckaju bez nekog očitog razloga. Zato možda nerijetko plačete ili vam je zamućen vid. Bez brige, ništa od toga nije razlog za paniku. Riječ je o simptomima digitalnog zamora očiju, koji ovih dana osjeća sve više ljudi.

A povećanje vremena koje provodimo pred ekranima je jedan uzroka spomenutih simptoma. Kad gledamo u ekrane obično trepćemo rjeđe 3. Treptanje je ključna fiziološka funkcija koje naše oko drži vlažnim. Treptanjem, naime, površinu oka premazujemo slojem suza. Osim toga, treptanje može pomoći pri odstranjivanju nadražujućih čestica koje su naše oko dospjele iz okoline u kojoj boravimo. Korak dalje, golema količina sati koju provodimo u klimatiziranim prostorima, bez obzira na to radi li se o grijanju ili hlađenju, doprinosi tome da naše okruženje postaje suho i nepovoljno za naše oči 4.

Što je sindrom digitalnog zamora očiju i kako njegove simptome liječiti jednostavno i efektivno?

Digitalni zamor očiju obično nastaje nakon dugotrajnog gledanja u ekran. Ovo stanje može rezultirati suhoćom, iritacijom, zamorom i glavoboljom. S obzirom na to da mnogi od nas provode sate radeći na projektima, odgovarajući na e-mailove, stvarajući sadržaj za društvene mreže ili sudjelujući u virtualnim sastancima, rizik od digitalnog zamora očiju je visok.

Osim zamora očiju, dugotrajno izlaganje ekranu može uzrokovati i oštećenja vida zbog visoko energetskog plavog svjetla koje digitalni ekrani emitiraju. Plavo svjetlo prisutno je ne samo na ekranima, već i u dnevnom svjetlu, te igra ulogu u održavanju budnosti, poboljšanju raspoloženja i koncentracije. Međutim, prekomjerna izloženost može dovesti do naprezanja i zamora očiju te može pridonijeti trajnim oštećenjima očiju zbog stvaranja slobodnih radikala koji mogu oštetiti lipide, proteine, DNA i RNA.

Plavo svjetlo prolazi kroz rožnicu i leću te oštećuje stražnji segment oka gdje može uzrokovati fotokemijsko oštećenje mrežnice, visokospecijaliziranog očnog tkiva koje sadrži živčane stanice i pretvara svjetlosne signale u električne impulse koji se putem optičkog živca šalju u mozak, što može doprinijeti razvoju senilne makularne degeneracije. Makula je središnji dio mrežnice odgovoran za jasan vid u središtu vašeg vidnog polja, što je važno za čitanje, prepoznavanje lica i vožnju stoga je važno spriječiti propadanje makule.

Dakle, kada osjetite crvenilo, umor, suzenje ili jako suhe oči, a želite nastaviti s onim što radite, 1-2 kapi DROP Defence mogu biti rješenje koje vam treba!

* Suhe oči obično nisu opasne i rijetko uzrokuju trajni gubitak vida, ali mogu postati vrlo neugodne i utjecati na vaš svakodnevni život.

Posavjetujte se sa svojim oftalmologom za točnu dijagnozu i započnite liječenje ako je potrebno.