Razgovarali smo s liječnikom koji nam je detaljno objasnio zašto je važno obratiti pažnju na simptome bolesti modernog doba koja utječe na većinu nas

Sindrom suhog oka, problem je s kojim se većina nas, možda niti ne znajući, već susrela ili će se tek u nekom trenutku svog života susresti. Stoga smo o ovoj važnoj temi zapodjenuli razgovor s doktorom Josipom Kneževićem, specijalistom oftalmologom s dugogodišnjim iskustvom liječenja bolesti oka. Objasnio nam je što je sindrom suhog oka i zašto se radi o potencijalno mnogo većem problemu nego što većina nas misli.

Objasnite nam sindrom suhog oka?

Suho oko je višeuzročna bolest očne površine. Pojednostavljeno rečeno, ono je posljedica smanjene količine i/ili kvalitete samih suza. Nerazdvojivu cjelinu u regulaciji vlažnosti oka čine suzna žlijezda, vjeđe, uljne žlijezde, sluznica, rožnica i čitav niz raznih, isprepletenih živčanih vlakana.

Kad naš organizam nije u stanju održati u harmoniji sve elemente suznog filma potrebnih za normalan rad stanica i tkiva sluznice oka i očne površine, dolazi do pojave očnih simptoma.

Koliko se često u praksi susrećete s problemom suhog oka?

Problem suhog oka je izrazito zastupljen u svakodnevnoj oftalmološkoj praksi. Kod skoro polovine bolesnika, pregledanih u općoj oftalmološkoj ambulanti, mogu se naći znakovi vezani za sindrom suhog oka. Žene su češće pogođene ovim tegobama i čine dvije trećine pacijenata.

Koji su simptomi suhoće očiju?

Simptomi variraju od blagih pa do izrazito teških. Blagi simptomi kao što su crvenilo očiju, žuljanje i povremena suhoća nam stvaraju nelagodu i kompliciraju naše svakodnevne aktivnosti. Nosioci kontaktnih leća znaju koliko im problema stvara suhoća očiju te da ih nedovoljna vlažnost oka može u potpunosti ograničiti u njihovom nošenju.

Poremećen suzni film utječe na jasnoću našeg vida, postajemo osjetljiviji na jaku svjetlost, otežava nam rad za računalom, čitanje, gledanje TV-a, čini vožnju napornijom. Ovisno o stupnju suhoće oka ponekad nam postaje teško uopće držati oči otvorene. Ukoliko se pojavi bolnost, crvenilo, pad vidne oštrine, pojačana krmeljivost – vrijeme je da odete na pregled očiju.

Koji uvjeti pogoduju suhoći očiju?

Suhoća zraka prostorija u kojima boravimo je važan faktor pojačanog isušivanja očne površine. Gubitak vlage u prostoriji ne nastaje samo grijanjem, već ga nalazimo i u ljetnim mjesecima kada klima uređaji izvlače vlagu iz prostorije koju hladimo. Treba izbjegavati direktnu izloženost ventilaciji jer strujanje zraka dodatno ubrzava taj proces. Istraživanja su pokazala da različite kemijske supstance u smogom zagušenim gradovima pogoduju pojavi simptoma suhog oka.

Ne možemo zanemariti i profesionalne faktore rizika koji su specifični za pojedina radna mjesta: neprilagođena rasvjeta; dug rad za računalom, izloženost hlapljivim tekućinama i sl.

Postoje li zdravstveni razlozi za suhoću oči?

Brojni su zdravstveni razlozi koji mogu dovesti do razvoja suhog oka - bilo da se radi o bolestima suzne žlijezde koje vode smanjenom stvaranju volumena suza, bilo da nam ne funkcioniraju žlijezde koje dodaju uljnu komponentu suzama pa one lakše isparavaju. Ako ne možemo u potpunosti zatvoriti vjeđe ili nam je oštećen refleks treptanja, tegobe suhog oka su neizbježne.

Iza simptoma suhog oka se mogu kriti različite bolesti očne površine, nedostatak vitamina A ili uzrok može biti uzimanje određenih lijekova zbog drugih bolesti (antihistamina, diuretika, beta blokatora, spazmolitika).

Koje su kratkoročne posljedice suhoće oči?

Ako se radi o blagom obliku suhog oka, simptomi će se javljati povremeno i bit će vezani samo uz neke provokacijske faktore. Iako malog rizika po zdravlje oka, i takve tegobe utječu na našu radnu sposobnost i stvaraju nam priličnu nelagodu.

Koje su moguće dugoročne posljedice suhoće oči?

Prelaskom povremenih tegoba u stalne, opasnost od razvoja očnih komplikacija je sve veća. Suze ispiru oko od različitih sitnih čestica, bakterija i virusa i odgovorne su za opskrbu rožnice kisikom. Pojačana gustoća naših suza, kao rezultat smanjenja njihovog vodenog dijela glavni je okidač lančane reakcije koja dovodi do razvoja upale površine oka, njenog oštećenja, iritacije kao i velike sklonosti različitim infekcijama.

Kako liječiti suhoću oči?

Prvi savjet je izbjegavati okolišne provokacijske faktore - koliko god je to moguće. Široki je izbor umjetnih suza koje su svojim recepturama prilagođene različitim tipovima suhog oka. Gušće suze se duže zadržavaju u oku, ali uzrokuju prolazno zamućenje vida. Neke suze imaju u sebi konzervanse dok su druge bez konzervansa. Sve su dostupne u slobodnoj prodaji. Sami proizvođači su napravili anketne upitnike koji su jednostavni i praktični i pomažu vam da samostalno odlučite što bi za vas bilo najbolje.

Ovisno o tome što je uzrok vašeg suhog oka, ukapavanjem odgovarajućih umjetnih suza možete znatno ublažiti svoje tegobe, a kod nekih osoba one u potpunosti nestaju. Ukoliko tegobe traju tjednima unatoč poduzetim navedenim mjerama ili vam se simptomi pogoršavaju, obavezno se posavjetujte sa specijalistom za očne bolesti jer uzrok može biti i nešto drugo, a ne samo manjak suza.