NATIVE

Ovih dana svima nam treba dobrog sadržaja ne bismo li lakše pregrmjeli uvjete u kojima se nalazimo

Zalihe na platformama koje nam nude filmove i serije dosad ste vjerojatno, baš poput većine nas, iscrpili

Vrijeme je da se svi skupa okrenemo nekim novim sadržajima. Odnosno, da budemo precizniji, starim i mnogima nepoznatim sadržajima za koje je kucnuo časak da ih iskopamo iz naftalina. Zaslužili su!

Televizija, naime, ima dugu i bogatu povijest koja seže desetljećima unatrag. Generacije prije nas imale su priliku svih tih godina pratiti genijalne serije. A budući da je vrijeme koje vapi da ga ispunimo nešto čega trenutačno svi imamo napretek, donosimo vam ultimativnu listu naslova koje vrijedi bingeati!

Volim Lucy

"Volim Lucy" se već godinama svrstava među najomiljenije i najutjecajnije televizijske emisije svih vremena. Ova komedija je drugačija i inspirirala je mnoštvo imitacija tijekom 1950-ih. Emisija je potaknula sve vrste razgovora i razmišljanja u vezi s prikazom Latinosa prema ulozi žene 1950-ih, povećavajući njen ugled. No, bez obzira na ugled koji uživa u akademskoj zajednici, na kraju je to ipak samo sjajna serija koja će vam izmamiti osmijeh na lice.

Zlatne djevojke

"Zlatne djevojke" usredotočile su se na četiri starije žene koje zajedno žive u Miamiju. Serija je imala fenomenalnu glumačku postavu, pa svi dobro pamtimo živuću legendu Betty White. Osvojili su 11 nagrada Emmy tijekom godina emitiranja, a sve su četiri glumice osvojile pojedinačne nagrade. Što je još važnije, "Zlatne djevojke" razbile su predrasude o ženama starijim od 50 godina i dovele ih pod svjetla reflektora što još uvijek nije osobito uobičajeno.

via GIPHY

Princ iz Bel Aira

Onog trenutka kad vidite naslov, tematska pjesma vam je već u glavi. Kao što tekst pjesme kaže, Smith glumi tinejdžera iz zapadne Philadephije poslanog da živi sa svojim bogatim rođacima u mondenom dijelu Los Angelesa poznatom kao Bel Air.

Ova je serija, inače, postala i trendi tema za istraživanje kako su se bogati Afroamerikanci morali ponašati kako bi ih prihvatilo društvo. Svi mi koji smo seriju pratili i dalje pamtimo Smithovu karizmu i Carltonov prepoznatljiv ples.

M*A*S*H*

Na temelju istoimenog filma Roberta Altmana iz 1970. godine, "M * A * S * H" je komedija o ključnim pripadnicima pokretne kirurške bolnice vojske Sjedinjenih Država koja radi u Koreji. Film i serija spojili su se s publikom koja je izašla iz sukoba u Vijetnamskom ratu i zauzela se za teške teme.

Posljednja epizoda serije pod nazivom "Zbogom, oproštaj i amen" oborila je rekord po broju gledatelja koji su je gledali na svojim TV prijemnicima. Bila je to ujedno i najgledanija i najviše ocijenjena pojedinačna epizoda u televizijskoj povijesti.

via GIPHY

Ubojstvo, napisala je

Ne postoji ništa poput zagonetnog ubojstva na prekrasnom mjestu koje će vam pomoći odagnati sivilo trenutnog vremena. "Ubojstvo, napisala je" govori o uspješnoj spisateljici misterija i krimića Jessici Fletcher.

Serija je bila visoko rangirana tijekom dugih 12 sezona, što je Lansburyju pružilo drugi život nakon duge karijere u filmovima. Glumica drži rekord s najviše nominacija za Zlatni globus i Emmy.

Zona sumraka

1959. godine pisac Rod Serling stvorio je podlogu za antologijsku seriju "Zona sumraka". Serija je istraživala teme koje je sam Serling smatrao zanimljivim - od pitanja morala, do definicija osobne sreće, pohlepe i želje.

Veliki dio epizoda govorio je o vojsci - Serling je služio u vojsci - i bio je jedan od prvih koji se borio protiv rasizma protiv azijskih Amerikanaca. Svaka epizoda općenito je završavala preokretom, moralom i Serlingovim uvodom i podsjetnikom publici da su upravo ušli u "Zonu sumraka".

Twin peaks

Serija se fokusira na agenta FBI-a Dalea Coopera koji je poslan u gradić Twin Peaks u Washingtonu kako bi riješio ubojstvo lokalne ljepotice Laure Palmer. Serija je premijerno izvedena kao odgovor na mega-hit seriju "Kafić uzdravlje", pa se pretpostavljalo da će seriju dočekati brzi kraj. Ali prve dvije epizode zadobile su veliku publiku i fenomenalne kritike te je tako serija izrasla u jednu od antologijskih serija svih vremena.

via GIPHY

Simpsoni

Priča o Simpsonovima i njihovim susjedima koji žive u Springfieldu dokumentirana je u svim vrstama knjiga i eseja. Onda opet, što drugo očekivati od najdužeg američkog sitcoma i od najdugovječnije američke scenarističke serije primetime u televizijskoj povijesti.

Simpsoni nas već 30 godina uče značenju obitelji i pravih prijateljstava. Pravo je vrijeme za upaliti ovo remek djelo i vratiti se bitnim stvarima.

Zakon braće

"Prison Break" prati jednog brata (Dominic Purcell) lažno osuđenog na smrt i brata (Wentworth Miller) koji mu se namjerno pridružuje u zatvoru kako bi napravio plan bijega. Poklapajući se s Foxovim uspjehom 2000-ih iza 24, ova se drama u pet sezona uklapala u nacionalnu publiku koja je žudjela neprekidnom akcijom koja je podizala tlak.

via GIPHY

Kako sam upoznao vašu majku

Izuzetno popularan sitcom "Kako sam upoznao vašu majku"iznjedrio je devet sezona, početkom sredine 2000-ih, unoseći svoj jedinstveni narativni stil i spoj humora i romantike na milijune. U budućnosti Ted Mosby prepričava svojoj djeci kako je upoznao njihovu majku kad je bio mlađi i živio u New Yorku sa svojim prijateljima (Jason Segel, Cobie Smulders, Alyson Hannigan i Neil Patrick Harris), koji su iskusili tipične muke koje muče 20-o godišnjake koji su stigli u veliki grad ostvariti svoje snove.

via GIPHY

Futurama

Ovaj Foxov animirani show od autora Simpsona, Matta Groeninga, prati avanture interplanetarnih bića parodirajući tako filmove i TV emisije iz svih sfera znanstvene fantastike. Iako se nikad nije popela na razinu popularnosti „Simpsona“, show je dobio gotovo globalno kritičko priznanje, s 12 nominacija za Emmy i šest osvojenih Emmyja kroz godine emitiranja.

via GIPHY

Dosjei X

Mulder i Scully tvore ikonični dvojac kojeg u Davidovim dosjeima prikazuju David Duchovny i Gillian Anderson. Par FBI-ovih agenata istraživao je slučajeve koji uključuju paranormalne aktivnosti, a Mulder je vjerovao u postojanje vanzemaljaca, a Scully je ostala skeptik. Serija je bila fenomen pop kulture koji je stvorio dva dugometražna filma i dvije sezone remakea.

via GIPHY

Felicity

Felicity Porter je sramežljiva djevojka koja otkriva kakav život zapravo slijedi nakon završetka srednje škole. Zaklonjena kao dijete, Felicity nikada nije donijela nijednu svoju vlastitu odluku - sve dok se nije preselila u New York kako bi otišla na fakultet i slijedila srednjoškolskog kolegu Bena Covingtona, kojeg je cijela srednja škola gnjavila.

Felcity je možda otišla u New York slijediti Bena, ali jednom kad se tamo nađe, ona se pronalazi i ubrzo otkriva da njezin odlazak u Veliku jabuku (protiv želja njezinih roditelja) pruža bezbroj mogućnosti. Jedna od serija koja je ujedinila gledatelje ispred malih ekrana.

Zapadno krilo

Jedna od kultnih serija koja je na britak i žustar način obradila vječnu temu visoke američke politike. Bijela kuća bila je prikazana u svjetlu intriga i spletki, svaka epizoda je donosila neočekivani zaplet.

Kritičari su je kao i gledatelji voljeli i nadijevali joj mnogobrojne epitete. "Zapadno krilo" je bilo posebno popularno među publikom s visokim dohotkom, zbog čega su njegovi reklamni blokovi bili poželjni za oglašivače.

via GIPHY

One tree hill

Ova serija prati srednjoškolce u Tree Hillu, malom, ali ne previše tihom gradiću u Sjevernoj Karolini, gdje je najveći ponos srednjoškolski košarkaški tim-Ravens. Serija je iz godine u godinu pratila odrastanje omiljenih gradskih klinaca u odrasle ljude spremne za fakultet. Ljubavne drame, spletke, pijanstva, sve to i možda još mnogo više smo pratili do zadnjeg daha.

via GIPHY