SADRŽAJ OMOGUĆUJE HPB

Bez ovoga nemojte ni pomišljati na pokretanje poslovanja! Pogledajte kako napisati poslovni plan

Pisanje poslovnog plana prva je prepreka potencijalnim poduzetnicima. Najteže je početi jer većina ljudi uopće ne zna kako započeti tako važan posao, no jednom kada se krene, posao nije toliko strašan. Najvažnije je znati da poslovnim planom definiramo budućnost našeg poslovnog projekta i da se njega po potrebi uvijek može mijenjati i definirati

Poduzetnik mora biti svjestan toga da poslovni plan prvenstveno izrađuje za sebe, a on mu je temelj za buduće odluke i unapređenje poslovanja. U poslovnom planu treba odgovoriti na osnovna pitanja o budućem poduzetničkom pothvatu: što će se proizvoditi / raditi, kome će prodati proizvod, zbog čega će kupci kupiti baš vaš proizvod, koje količine se planiraju proizvesti i koliko će to koštati, koliko će se uložiti u marketing te, konačno, kako će se poduzeće financirati i koliko će na kraju priče zaraditi.

Ono što olakšava pisanje poslovnog plana jest činjenica da se ne morate zamarati njegovim formatom i ostalim birokratskim formalnostima. Plan je najbolje započeti osnovnim podacima o sebi, o tome zašto krećete u biznis, imate li kakvog relevantnog iskustva i tko su vam suradnici na projektu, ako ih imate.

Nakon toga dobro je razraditi ideju u kratkim crtama. Pojasnite kako ste se odlučili za izradu proizvoda ili usluge, što mislite tko bi vam mogli biti ključni kupci, kako ćete se reklamirati i čemu generalno stremite. Pokušate prognozirati kako će izgledati prvi mjeseci ili godina poslovanja i kako ćete pobijediti konkurenciju.

Otvorite poslovni račun u HPB-u, a tportal.hr vam poklanja promotivnu medijsku kampanju u vrijednosti 50.000 kn!

Poslije prve ili druge stranice plana ipak treba zagrepsti malo dublje, recimo logičan nastavak je opis proizvoda, pri čemu možete ići u malo više detalja.Proizvod bi trebalo opisati, navesti od čega se proizvodi, koje su mu dimenzije, a nije loše ni priložiti više njegovih fotografija. Korak više detaljan je opis proizvodnog procesa i načina te specifikacija materijala, kao i alata koji će se koristiti.

Poslije opisa proizvoda pametno je opisati izvore financiranja i hoćete li imati dovoljno novca za samostalan početak proizvodnje, a ako je odgovor potvrdan – i to je potrebno obrazložiti. Ako krećete u bankarski kredit, EU fondove ili druge vrste državnih poticaja (tipa poticaje za samozapošljavanje), pokušajte procijeniti koliko će vas koštati proizvodnja, režije, plaće i ostali troškovi.

Ako se spremate uzeti bankarski kredit, bilo bi dobro da imate barem 20 do 30 posto svojeg kapitala jer ćete u suprotnom vrlo teško dobiti ga, osim ako netko ne garantira za vas. Poslovni plan završava s dvije bitne stavke, a to su tržišna i ekonomska opravdanost projekta, u kojima morate reći zašto je tržištu potreban baš vaš proizvod, tko su vam najveći konkurenti i kako kanite biti bolji od njih, tko će biti vaši dobavljači te kako ćete prepoznati kupce i testirati proizvod na tržištu.

Osim toga, morate definirati cijenu po kojoj ćete prodavati svoju robu te detaljno opisati distribuciju proizvoda. Zadnje poglavlje vašeg poslovnog plana je najvažnije i trebalo bi se odnositi na ekonomsku opravdanost poslovnog pothvata i ono je zapravo laicima možda najteže pripremiti. Naime, kada govorimo o ekonomskoj opravdanosti, morate pokušati simulirati prve mjesece ili prvu godinu poslovanja kroz račun dobiti i gubitka.

To znači da ćete na jednoj strani zbrojiti sve vaše potencijalne prihode, ali nikad nemojte računati da ćete uspjeti prodati sve što ste proizveli – to je opasna početnička greška. S jedne strane pokušajte izračunati potencijalne prihode od prodaje proizvoda, a s druge strane podvucite sve rashode: proizvodnju, prodaju, marketing, režije, plaće i moguće iznenadne troškove. Stručnjaci savjetuju oprez i precjenjivanje troškova te podcjenjivanje prihoda. Ako vam je ovaj korak prezahtjevan, uvijek će vam rado pripomoći knjigovođa ili čak osobni bankar. Kada se od ukupnih prihoda odbiju rashodi, preostali novac je vaša zarada – poanta svakog poduzetničkog pothvata.

Želim da me kontaktira
bankar HPB-a

Sudjelujte u promotivnoj ponudi Hrvatske poštanske banke i tportala! Svi čitatelji tportala koji se prijave putem ovog kontakt obrasca od 4. lipnja do 8. srpnja 2019. godine, a potom zaključno do 15. srpnja 2019. godine otvore transakcijski poslovni račun u HPB-u, ostvaruju pravo na promotivnu kampanju na tportalu medijske vrijednosti 50.000 kn!

Sve prijavljene sudionike kontaktirat će bankari HPB-a te informirati o detaljima za otvaranje računa.

Pročitaj uvjete sudjelovanja

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala i HPB-a u skladu s najvišim profesionalnim standardima.