NATIVE

Vrijeme prije brzog interneta imalo je svoje prednosti

Igrice koje smo iskopali iz naftalina čine većinu tog šarma. Zaigrajte ih s nama i vratite se u dobra stara vremena!

Prije svega nekoliko tjedana nije bilo poželjno igrati igrice na računalu. Uvijek isto. „Zašto si u kući, idi van“. E, pa ta se situacija drastično promijenila. Sad, kad to ne možemo, svi bismo baš k’o za vraga odjednom na svježi zrak, u parkove ili na vrh Sljemena pojesti grah s pogledom na Zagreb.

Medalje se ovih dana dijele onima koji ostaju kući. Budimo odgovorni, zaštitimo sebe i svoje bližnje i ostanimo povezani. Srećom, imamo dovoljno alata koji nam to omogućuju. Znamo, nije lako, ali mora se.

Zato smo, kako bi vrijeme ove izolacije prošlo što brže, iskopali par genijalnih old school igrica koje vraćaju u prošlost i u dobra stara vremena. Prisjetite se vremena kad je trava bila zelenija i podučite djecu kako se to nekad radilo!

SIMS 2

Klasična igrica za koju smo svi barem jednom čuli ili se okušali u igranju. Stvorena davne 2000. Ova je igrica stvarno promijenila svijet. Tijekom 20 godina svog postojanja fanovima je pružila čak četiri izdanja.

Naravno, tu su i ekspanzije koje igrice čine bogatijima pa zahvaljujući njima svoje virtualno dijete možete poslati na fakultet, osjetiti sva godišnja doba ili otputovati na skijanje ili tropski otok. Savršeno, zar ne?

Iako postoji svega četiri nastavka mi smo se ipak na ovoj listi odlučili za onaj u sredini - Sims 2. Ah, božanstvena igrica koja sate pretvara u minute. Pogledaš na sat i shvatiš da već tri sata uređuješ dnevni boravak i da te na mobitelu čeka 100 neodgovorenih poruka. Nema veze, uskoro krećeš s uređenjem kuhinje.

Istina, grafika je urnebesna. Simsi se možda kreću kao roboti, ali mislimo da je to ono što nas vraća u djetinjstvo.

via GIPHY

Odličan alat za življenje nekoliko života. Trošna kućica ili kuća s vanjskim i unutarnjim bazenom. Dostavljač pizze ili direktor banke. Izbor je vaš. Kombinacije su raznolike, a igranje iz dana u dan pruža novo iskustvo i opuštanje.

ICY TOWER

Švedska igrica koja je obilježila mnoga djetinjstva. Glavna igrica na rođendanima. Svi smo se trudili dobiti što više pokušaja i pobijediti ostale dok oni budno prate vratolomije tvog lika i zvjezdice koje nastaju ako nekoliko puta dobro poskočiš. Tad si bio kul. Možeš i danas biti kul i javiti ekipi što se igra pa nabacite natjecanje.

Naš lik nalazi se na početku tornja i ludo skače kako bi s prvog kata proletio katove koliko je god moguće bez padanja i brzog pomicanja poda. Najveće veselje bi uzrokovala pojava novih likova koji u pozadini imaju posebnu glazbu, svoje vlastite fore i zvjezdice koje ih prate dok skaču s platforme na platformu.

Iskreno, igrica nije toliko teška koliki je problem sve veće uzbuđenje kad znaš da upravo tvoj lik pobjeđuje protivnike s kojima se natječeš.

Jeste li ikada uspjeli doći do kraja tog hladnog tornja? Mi, naime, nismo i zbog toga ne vjerujemo da kraj uopće postoji! Što igrici daje i neku posebnu draž jer, ipak, želiš vidjeti jesi li u pravu ili ne!

GTA VICE CITY

Nalazimo se u izmišljenom gradu Vice Cityju gdje pratimo priču Tommyja i njegov izlazak iz zatvora. Ali realno, koliko nas se držalo misija? Bitno je bilo ukrasti svaki auto u gradu, pokušati voziti helikopter, svako malo promijeniti imidž i uspješno se skriti od policije.

Uglavnom, još jedna igrica koja je tinejdžerske i dječje glave okupljala oko kompa, a ove godine slavi i punoljetnost. Ali uz jedan bitan dodatak. Papir pun rukom pisanih šifri za lakše savladavanje igrice. Ako kažete da niste koristili sve moguće šifre za lakši dolazak do novaca, predobrih automobila ili razne odjeće, nećemo vam vjerovati.

Uz spomenuti Vice City izdavača Rockstar imamo i ostale old school igrice kao što su: Grand Theft Auto, Grand Theft Auto 2, 3, 4 i 5. U Grand Theft Auto 3 spada naša odabrana igrica Vice City, ali ne bi bilo loše spomenuti i možda još poznatjeg brata GTA San Andreas. Ali gušt igranja ovih igrica je isti, tako da plejku u ruke i na posao!

Iako grafika nije niti upola dobra kao kod današnjih igrica, ne bi bilo loše ovaj put uhvatiti se u koštac s misijama. Ako imate šifre uz sebe, ne brinite. Nećemo nikome reći.

via GIPHY

Nećemo se lagati. GTA Vice City i GTA San Andreas u svojim postavkama na radiju imaju stvarno opasno dobre soundtrackove koji su odlični za slušanje pa zato baš njih preporučamo. Naš odabir pada na City Flash FM ili City Fever 105. Svaku radio listu možete pronaći na YouTubeu i kladimo se kako će vam se raspoloženje popraviti u roku od odmah!

STARDOLL

Nešto i za cure! Tko nije uređivao i birao odjeću poznatima i slavnima? Čekalo se po 20 strpljivih minuta na spajanje na internet dok se pritom nadaš da nitko neće imati pozive s fiksne linije kako bi tvoja zabava mogla početi.

Ova Internet igrica nastala je 2004. godine i bila je itekako popularna u svoje vrijeme. Do ožujka 2014. Stardoll je brojao ludih 300 milijuna obožavatelja oblačenja poznatih i slavnih iz cijeloga svijeta. Bilo je to odlično mjesto za povezati se sa svojim omiljenim glumcem, bezveze obući Britney Spears jer ti je baš tada išla na živce ili upoznati se s novim licima na, ponajviše, američkoj sceni. Neki od nas baš su zahvaljujući toj igrici prvi put čuli za Kim K. i složit ćemo se, tad je izgledala potpuno drugačije nego sad.

Stardoll se još uvijek dobro drži i stranica izgleda odlično. Igra je napravljena uglavnom za djevojčice starije od 8 godina. Kad se korisnik pridruži on je odmah upoznat sa svim pravilima igre te dobiva 700 starkovanica i 12 stardollara. Sa stardollarima se odlazi u centar Starplaza po odjeću, kozmetiku i nakit za svoju MeDoll te namještaj za svoj apartman. Korisnici mogu slati poklone drugim korisnicima, a korisnik može postati i Superstar no to se plaća. Kad dođe na 12. razinu, može postati i Royalty.

Ne vjerujemo, doduše, da ćemo narednih godinu dana, koliko treba da se postigne spomenuti status, provesti zatvoreni u svojim kućama, ali lijepo je prisjetiti se starih vremena.

SUPER MARIO

Super Mario voli sakupljati gljive i skače neprijateljima na glavu kako bi ih pobijedio. Igrica je bila toliko zarazna da joj druge jednostavno nisu mogle stat uz bok. Sjećanja iz djetinjstva su vrlo jednostavna. Ljeto i igranje Super Maria do kasnih noćnih sati i gunđanje roditelja o tome kako se OPET pretjeralo s igranjem igrice. Isprike, što drugo reći. Da su i oni probali igrati ne bi se mogli odvojiti od ekrana.

Znate li koji je lik jedini poznatiji od njega? Miki Maus! To samo govori o popularnosti i ove igrice, tragu koji je Mario ostavio na sve nas. Ta dobričina crne kose i brkova i plavih očiju svoje prvo predstavljanje svijetu ostvarila je davne 1985. godine. Složit ćete se, prije jako jako puno vremena. Najnovija verzija je izdana posljednji put 2019. Dakle, dobro se drži i potražnja za igricom naše mladosti, čini se, još uvijek postoji.

Verzija Super Maria ima na pretek, teško ih je sve nabrojati, ali vjerujemo da ih ima preko 20. Igrica je toliko popularna i zarazna da je u prošlosti po Guinessovoj knjizi rekorda Super Mario bio jedna od najprodavanijih igrica svih vremena s rekordnom prodajom od preko 40 milijuna primjeraka.

PAC MAN

Vrijeme je za prisjetiti se i ove arkadne igrice koja nas je držala pred ekranima i poticala neviđeni adrenalin dok su nam se približavale šarene meduze, a mi smo morali što prije prikupiti sve kako naš Pac man ne bi ostao gladan. Igricu je razvila japanska tvrtka Namco davne 1980. godine. A ove godine, točnije 22. svibnja, igrica puni velikih 40 godina postojanja. Prvobitno ime ove igrice je bilo PUCK MAN, ali je zbog lansiranja na strano tržište izbor pao na novo ime: PAC MAN.

via GIPHY

HARRY POTTER I KAMEN MUDRACA

Bez imalo predomišljanja ove sekunde bismo skinuli ovu igricu i upustili se u prvi nastavak serijala Harry Potter. Svi koji su igrali igricu znaju zašto to govorimo. Ako ste i vi jedan od nas koji smo pročitali sve nastavke knjige i nismoimali mira dok ne bismo završili zadnju stranicu i pogledali sve nastavke filmova, onda ste se podjednako veselili i ovoj igrici koja nam omogućuje nošenje plašta nevidljivosti, šuljanje po hodnicima Hogwartsa i spašavanje čarobnjačkog (nikad prežaljenog) svijeta.

Danas možda malo smiješna, ali tada odlična grafika, dopuštala nam je da baš mi upravljamo Nimbusom 2000 i hvatamo zvrčku u metlobojskom dvoboju. Igrica se igrala nekoliko puta ispočetka. Nikad nije dosadilo mahati čarobnim štapićem i ponovo proživljavati priču o dječaku s ožiljkom munje na čelu.

via GIPHY

Budimo realni, bilo je mnogo kritika upućeno ovoj igrici jer je prelagana i previše prilagođena mlađoj publici, ali to nije poanta. Bit je u dobroj zabavi i razvijanju kreativnog razmišljanja kod igrača. Iako se igrica nekad igrala na računalu, postoje i verzije za PlayStation sretnike koji su se mogli zavaliti u kauč i na velikom ekranu doživjeti ovu igru na poseban način.

HEROES OF MIGHT AND MAGIC V

Ovo nam je posebno draga igrica. I da, neki od nas ju još uvijek drže na laptopu. Ova nas video igra, naime, vraća u vremena osnovne škole kad smo bježali iz škole s frendovima da bismo se međusobno borili ili udružili snage da bismo pobijedili zajedničkog neprijatelja. Staza ima zaista puno pa igranje može trajati mjesecima. No, sve kreće s otkrivanjem mape, step by step i gradnjem grada koji će pružiti ono najbolje našem ratniku. Bitne su strategija, lukavost i odabir pravih pokreta jer su oni tijekom dana ograničeni.

via GIPHY

Iako ovdje pričamo o petom nastavku igrice, postoje i oni stariji nastavci koji su jednako tako dušu dali za igranje. Heroes Of Might and Magic V postoji na tržištu video igara još od 2006, dok je prvo izdanje Ubisoft razvio 11 godina prije. Zadnje izdanje ove popularne igrice izašlo je 2015.