NATIVE

Oduvijek vas je zanimalo kako nastaje vrhunsko vino? Ovaj će vam nagrađivani hobi-vinar to rado otkriti

Sve što vas je ikad zanimalo o vinu, vinogradima i vinarstvu ispričat će vam Krešimir Udina, naš nagrađivani vinar koji je svoju ljubav prema vinu pretvorio u ozbiljan posao. U Hrvatskom Telekomu usput još gura i respektabilnu korporativnu karijeru. Pitate se kako mu to uspijeva?

Od ranog djetinjstva provodim vrijeme s ocem Željkom i djedom Ivanom s majčine strane u vinogradu. Moji pradjedovi, koji su jednim dijelom iz Moslavine, a jednim s otoka Krka, bavili su se vinogradarstvom. Još prije nego sam krenuo u školu, s nekih četiri-pet godina, znao sam s djedom ići u vinograd gdje bi se igrao između trsova. Tada mi je djed dao kušati malo vina i odmalena mi se to svidjelo :-) Moj pokojni otac Željko bio je agronom u području vinogradarstva te je cijeli životni vijek proveo u vinariji "Moslavačko vinogorje" koja je bila poznata na našim prostorima.. Uvijek me vodio sa sobom po plantažama i u podrum. Od malena sam to zavolio i s vremenom sam sve više učio od njega.

Kad sam bio dječak od 10 godina, preminula je majka Ivanka. Cijeli svijet mi se tada preokrenuo te sam utjehu našao među bregima i u glazbi, s obzirom na to da u obitelji imamo puno glazbenika. Kad sam krenuo u srednju školu otac je uz naš manji vinograd uzeo još jedan veliki u najam te smo se bavili prodajom grožđa sve dok ja nisam pokazao interes da povećamo našu proizvodnju vina i tako se sve više okretao podrumarstvu. U međuvremenu sam upisujao Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, ali sam nakon dvije godine provedene u Zagrebu shvatio da je moja velika strast vino i sve povezano s vinom te sam sevratio se u rodni kraj.

Tada se ozbiljnije počinjem baviti i glazbom te pokrećem svoj tamburaški sastav u kojem sam aktivno svirao 12 godina. Glazba mi definitivno nije samo hobi nego način života, naravno uz vino. Svoj prvi vlastiti vinograd zasadio sam 2008. godine, a danas posjedujem ukupno 1 hektar ili nekih 5.500 trsova. Od sorti za sada imam naš autohtoni škrlet, zeleni silvanac, bijeli pinot te frankovku. Godišnje proizvodim oko 10.000 litara vina koje bez problema plasiram na tržište, vino se praktički prodaje samo od sebe. Svake godine osvojimo par zlatnih medalja. Najponosniji sam na šampionski škrlet iz 2019. kojim sam imenovan prvim "Kraljem škrleta".

Obiteljska priča i veliki snovi

Dodatno, u budućnosti razmišljam kupiti još zemlje i s vremenom proširiti kapacitete. Trenutno sam u fazi proširenja podruma i izgradnji kušaone u kojoj bih mogao primiti do 50 gostiju kako bih sav moj trud mogao pokazivati drugima i na taj, dodatani način. U svemu tome imam veliku podršku supruge Ane i njezine obitelji. Kada zatreba, punica Ljerka skupi ekipu kako bi mi pomogli u radnim akcijama. Naravno, nakon napornog posla vrijeme je za slavlje uz čašu dobrog (našeg) vina. Uvijek se trudim slobodno vrijeme s obitelji pretočiti u nešto korisno.

Godina u vinogradu izgleda poprilično aktivno. Od zime kreće rezidba i gnojidba i intenzivno košnja, prskanje, zaticanje, vršikanje, plijevljenje, vezanje....sve do berbe u rujnu. Za rezidbu i berbu svake godine obavezno uzmem po 10 dana godišnjeg odmora kako bih sve stigao obaviti na vrijeme i kako, naravno, posao u HT-u ne bi trpio. U podrumu je uvijek aktivno i stalno pazim da pravovremeno napravim sve operacije što zahtijeva vrlo dobru organizaciju. Uz to, svoje slobodno vrijeme ulažem i u edukaciju koja je organizirana od strane naše udruge, na čemu sam jako zahvalan. Nikako ne zanemarujem i trendove u vinogradarstvu i trudim se uvoditi nove tehnologije. Uz stalno eksperimentiranje i nadogradnju poslovanja, veselim se svemu što budućnost nosi.

Put do dobrog vina kreće iz vinograda i bitna je svaka priprema. Morate znati što želite dobiti kako bi proizvodnju tome prilagodili. Dobro vino prepoznate tako da u njemu tražite vrline, a ne mane. Često to primjenjujem i za život, općenito. Ako tražite mane, svakako ćete ih naći, važno je naći vrline i istaknuti ih.

Korporativna karijera

U Hrvatskom Telekomu sam već osam godina. Krenuo sam od prodajnog predstavnika u T-Centru i nakon tri godine dogurao do voditelja smjene i sad sam već, eto, godinu dana menadžer prodajnog mjesta T-Centar Kutina. Za svoj rad sam primio i nagradu "Hvala ti" 2018.godine. Moj radni dan započinje u 7:30 i traje do 15:30 u T-Centru, nakon čega odmah idem u podrum ili vinograd. Često završim između 20 i 21 sat. Sve to zna biti izazovno, osobito ako se posao nagomila.

Najvažnije vrijednosti na poslu su mi iskrenost i poštenje, da ono što predstavljaš to i jesi, bez pretvaranja. Privatno su mi najvažniji obitelj i moji najmiliji. Oni su moj glavni motivator,a njihovo zdravlje i sreća su mi najveći darovi. Prednosti rada u HT-u su te što se trudom i radom može napredovati, što mogu potvrditi i iz svojeg primjera. Ne treba odustati od sebe i svojih snova, samo treba biti strpljiv i dobro se organizirati. Zbog tih razloga svakako bih svima preporučio da se zaposle u Hrvatskom Telekomu.


Oduvijek je bila najgora na tjelesnom, a onda se zbog oklade u 6 mjeseci pripremila za svoju prvu triatlonsku utrku. Evo zašto to može svatko

Jedan je od rijetkih koji u hrpi starog željeza zna prepoznati vrijednost. Donosimo vam priču kolekcionara koji skuplja i popravlja stare bicikle

Ovo je žena koja je prva u Hrvatskoj osvojila muški svijet, a danas uspješno balansira između dvije ostvarene karijere i ispunjenog privatnog života

Tko kaže da si korporativni ljudi nekreativni? Predstavljamo vam mladu menadžericu čiji su dizajnerski radovi postali ozbiljan hit

PRIDRUŽI NAM SE!