NATIVE

Život nakon udomiteljske skrbi

Predsjednica foruma udomitelja: Što smo sve napravili za mlade bez roditelja da postanu konkurentni na tržištu rada


Matija Djanješić / CROPIX

Zaklada Novo sutra sa 190.000 kuna financira 23 vozačke dozvole B kategorije za mlade koji uskoro izlaze iz udomiteljske skrbi kako bi imali jednake uvjete pri zapošljavanju poput većine svojih vršnjaka

Jedan od važnijih koraka prema potpunoj samostalnosti zasigurno je vozačka dozvola B kategorije. Nažalost, vozačka dozvola zahtjeva i financijsko ulaganje koje je mnogima nedostižno. Upravo to su prepoznali i u Zakladi Novo sutra koja je odobrila iznos od 190.000 kuna kako bi financirali projekt „Trebam B da budem bolji” koji je omogućio dobivanje 23 vozačke dozvole B kategorije za mlade koji uskoro izlaze iz udomiteljske skrbi, čime bi imali jednake uvjete pri zapošljavanju, baš poput većine svojih vršnjaka.

Za projekt su zaslužni članovi Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece, prva mreža udruga udomitelja djece u Hrvatskoj. Neformalno su utemeljeni 2005.godine, dok je službeni datum osnivanja srpanj 2008. Forum djeluje putem uspostavljanja mreže podrške, edukacija, aktivnosti zagovaranja, pružanja informacija, povezivanja i suradnje s udrugama udomitelja, a svoj rad temelje na aktivnom uključivanju te osnaživanju djece, mladih i udomitelja.

Dopredsjednica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo Claudia Juranić Klarić ukratko nam je objasnila kako je nastao projekt „Trebam B da budem bolji” i koji su im planovi za budućnost.

Kako ste došli na ideju financiranja vozačkih dozvola B kategorije za djecu koja uskoro izlaze iz udomiteljske skrbi?

Prvenstveno smo gledali koje su potrebe naše djece. Uočili smo da im je veliki problem pri zapošljavanje to što nemaju položen vozački ispit. Znamo kakvo je danas tržište rada, koliko se teško dolazi do posla i kolika su prosječna primanja. |

Mladi se zaposle, iznajme stan, podmiruju troškove režija, prehrane, osobnih potreba i to vrlo racionalno i skromno, koliko im to prihodi dozvoljavaju. O nekom društvenom životu teško da možemo i razgovarati. Vrlo je bitno da si stvaraju skromnu financijsku zalihu jer ostanu li bez posla dva ili tri mjeseca oni ostaju na ulici! Toga su jako svjesni. U takvim uvjetima teško mogu uštedjeti ili podignuti kredit za polaganje vozačkog ispita.

Tada smo osmislili projekt i krenuli u potragu za sponzorom. Na internetu smo pronašli Zakladu Novo sutra te smo prijavili projekt „Trebam B da budem bolji“. Cilj ovog projekta jest da im se osigura sredstva za polaganje vozačkog ispita. Za njih to znači da odmah u startu samostalnog života imaju veću i bolju priliku za zapošljavanje. Mnogi poslodavci uvjetuju da kandidati moraju imati položenu B kategoriju, a sada će naša djeca biti konkurentna. Zatim, otvara im se širi spektar zanimanja koje mogu obavljati (npr. dostavljači, komercijalisti, taksisti…) ili raditi part-time, te dodatno popuniti budžet. Možete zamisliti, ako netko ostane bez posla u struci koliko će mu značiti ta vozačka dozvola.

Na kraju, da i sve bude u redu, taj iznos koji bi utrošili u polaganje vozačkog ispita utrošit će za poboljšanje životnog standarda.

Kako su djeca reagirala na tu ideju?

Ništa im nismo govorili sve dok nije projekt odobren. Nismo htjeli buditi lažnu nadu. Možete misliti, skromna su to djeca, maštali bi, radili planove pa da ostanu razočarani? Ne, nismo htjeli ništa govoriti. Tek kad sam dobila potvrdu da je projekt odobren, javila sam udomiteljima da im kažu. Koje veselje! Zamislite, država im daje sto kuna mjesečnog džeparca, a sada su dobili poklon vrijedan osam tisuća kuna!

Planirate li nešto slično u budućnosti kako bi pomogli mladima pri osamostaljenju?

Naravno! Potrebe su velike, ta djeca se nemaju na koga osloniti osim na nas. Zato činimo sve što je u našoj moći da im osiguramo sigurniju budućnost. Imamo ideja poput polica osiguranja koje se aktiviraju kad se dijete osamostali do fondova koji bi osigurali egzistenciju u slučaju gubitka posla, zadruge koje potiču socijalno poduzetništvo i samoodrživost, zatim izmjenama zakona koji bi im osigurali povoljnije stambeno zbrinjavanje i sl.

Sve su to „veliki zalogaji“ za nas udomitelje te bez ovakvih projekta i ovakvih zakladi nikada ih ne bismo mogli progutati. Zato zahvaljujemo Zakladi Novo sutra što su prepoznali naš projekt i nadamo se da je to početak jedne plodne suradnje.