← Povratak na početnu

FILMSKI VREMEPLOV

FILMSKE NOVOSTI

2010. The Social Network

Dok student s Harvarda Mark Zuckerberg stvara stranicu za društvenu mrežu koja će postati poznata kao Facebook, tuže ga braća blizanci koji tvrde da im je ukrao ideju, kao i suosnivač koji je istisnut iz posla. Film The Social Network je režirao David Fincher, uspješni redatelj koji potpisuje Fight Club, Gone Girl i Zodiac. Kritika je hvalila Fincherovu režiju i za ovaj film, a postigao je i veliki komercijalni uspjeh jer je s budžetom od 40 milijuna dolara postigao zaradu od 224 milijuna. Priča o britanskom kralju Georgeu VI The King’s Speech u režiji Toma Hoopera, akcijski SF film Inception Christophera Nolana i The Social Network izašli su iste godine i stoje uz bok kao tri najbolja filma 2010. godine.

2005. Brokeback Mountain

Ennis i Jack su dva kauboja koji razvijaju seksualni i emocionalni odnos. Njihova veza postaje komplicirana kad se ponovno sretnu nakon što su se obojica oženili svojim djevojkama i osnovali obitelj. Ovu kultnu romantičnu dramu režirao je Ang Lee, redatelj koji je slavu stekao filmom Crouching Tiger, Hidden Dragon. Osim komercijalnog uspjeha, ova filmska adaptacija istoimene kratke priče osvojila je i tri Oskara na 78. dodjeli američke filmske nagrade Academy Awards. Good Night, and Good Luck, film poznatog glumca Georgea Clooneya također je postigao veliki uspjeh. Clooney je u filmu glumio, sudjelovao u scenariju, producirao i režirao. Psihološki triler Caché u režiji Mihaela Hanekea se također nalazi na popisu najboljih filmova 2005. godine.

2000. Crouching Tiger, Hidden Dragon

Priča o mladoj kineskoj ratnici i njezinim pokušajima da se oslobodi svih svojih gospodara. Crouching Tiger, Hidden Dragon postigao je iznenađujući internacionalni uspjeh. Diljem svijeta zaradio je 213,5 milijuna dolara, što je veliki uspjeh uzevši u obzir da je budžet filma bio 17 milijuna dolara. Naravno, time je postao jedan od filmova s najvećom zaradom. Iste godine veliki komercijalni uspjeh postigli su i Wong Kar-waijeva romantična drama In the Mood for Love i Edward Yangov dramski film Yi Yi.

1995. Toy Story

Lutka kauboj postane vrlo ljubomoran kada ga lutka astronaut zamjeni u poziciji omiljene igračke mladog dječaka. U filmu upoznajemo igračke i život koji vode kada su same u sobi, to jest kada njihov vlasnik nije prisutan. Film je dobio brojne pozitivne kritike za scenarij i animaciju, a ono što je ovaj film uzdiglo iznad ostalih je to što je bio prvi u potpunosti računalno animirani film. Postigao je veliku zaradu i s nastavkom Toy Story 2 postao opće poznato ime. Zadnji nastavak ove franšize, Toy Story 4, izašao je 2019. godine i osvojio Oskara za najbolji animirani film. Bryan Singerov The Usual Suspects, kultni detektivski film i Ang Leeova romantična drama Sense and Sensibility su također bili utjecajni filmovi te godine, uz financijski uspjeh i osvojene Oskare.