← Povratak na početnu

Nitram – tko bi učinio tako nešto?

FILMSKE NOVOSTI
TRILER

Nitram (Caleb Landry Jones) živi s majkom i ocem u australskom predgrađu sredinom 1990-ih, ne uklapa se u okolinu, usamljen je i frustriran. Neočekivano se sprijatelji s bogatom i povučenom nasljednicom Helen (Essie Davis), ali ta veza doživi tragičan kraj. Nitramova usamljenost i bijes rastu, što vodi do katastrofe.

Nitram, u režiji Justina Kurzela prema scenariju Shauna Granta, je dramatizacija priče o životu masovnog ubojice Martina Bryanta. Kurzel i Grant pronašli su inspiraciju u duboko poremećenom kućnom i obiteljskom okruženju i krajnje bizarnim obratima u Bryantovom životu koji su vodili do pucnjave. Njegov život prije ubojstava bio je čudniji od fikcije i zato materijal za igrani film, čak i da se ubojstva nikada nisu dogodila.

“Postoje određeni kobni događaji koji vam se urežu u sjećanje i zauvijek pamtite kada i gdje ste čuli tu vijest. Za moju zemlju, i za mene, to je bila vijest o masakru u Port Arthuru.” rekao je scenarist Grant. “Gledajući mučne slike na televiziji tog kobnog dana stalno sam si postavljao isto pitanje. Četvrt stoljeća kasnije, pitanje ostaje isto – tko bi učinio tako nešto?”

Grant i Kurzel ovim filmom su također htjeli obratiti pažnju na problem lake dostupnosti oružja osobama koje ga definitivno ne bi smjele imati. Kurzel je izjavio: “Trenutak u filmu kada se osjećamo najnesigurnije i najneizvjesnije je onaj kada prvi put kupuje oružje. Užas ove scene više mi govori o potrebi promjene zakona o oružju nego bilo kakva statistika. To je iskristaliziralo tragediju i jasno sam uvidio propuste iz prošlosti, kako oni najranjiviji i najopasniji lako mogu iskoristiti zakone o oružju.”

Ako vas je zanimalo zašto se film zove Nitram, filmaši imaju zanimljivo objašnjenje: “Zašto Nitram? Jednostavno, to je obrnuto napisano ime stvarnog ubojice. Ali i više od toga. U filmu je to izraz poruge, oznaka za autsajdera, nekoga tko se ne uklapa, tko nije ‘sasvim u redu’. To je ime koje nije želio niti volio, suprotnost ozloglašenosti koju je priželjkivao. Osim toga, Nitram kao naslov govori o poruci filma, koji stvarnom počinitelju ne želi pružiti nikakvu satisfakciju.”

U glavnoj ulozi je Caleb Landry Jones kao Nitram. Jones je proglašen jednim od “deset najperspektivnijih glumaca” u časopisima Variety i The Hollywood Reporter, tako da željno iščekujemo njegov prikaz lika Nitrama. Njemu se pridružuju talentirana Australka Judy Davis u ulozi njegove majke i iskusni Anthony LaPaglia u ulozi njegovog oca.

Kurzel je režirao dugometražnu adaptaciju Macbetcha s Michaelom Fassbenderom i Marion Cotillard u glavnim ulogama, film u konkurenciji na filmskom festivalu u Cannesu 2015. godine. 2016. godine režirao je blockbuster adaptaciju filma Assassins Creed s Michaelom Fassbenderom, Marion Cotillard, Jeremyjem Ironsom i Charlotte Rampling u glavnim ulogama. Grant je vrlo cijenjeni scenarist čiji su filmovi premijerno prikazani na najprestižnijim svjetskim filmskim festivalima, uključujući Cannes, Toronto i Sundance.

Uskoro u kinima…

GLUMCI: Caleb Landry Jones, Judy Davis, Essie Davis, Anthony LaPaglia

REŽIJA: Justin Kurzel

SCENARIJ: Shaun Grant

PRODUCENTI: Nick Batzias, Virginia Whitwell, Justin Kurzel, Shaun Grant

IZVRŠNI PRODUCENTI: Nick Forward, Paul Wiegard, Anthony LaPaglia, Alice Babidge, Jenny Lalor

ŽANR: triler