UNDISCOVERED LIKA

Nakurnjak glavu čuva

Sonja Leka zasigurno je jedna od najosebujnijih žena u Ličkom Petrovom Selu. Vesela i uvijek spremna na šalu, predsjednica je udruge građana Tara koja se trudi održati živima stare ličke zanate, prije svega - tkanje. Načuli smo da izrađuje zanimljiv nakit, ali da su to nakurnjaci, nije nam bilo ni nakraj pameti.

Za nakurnjake ste možda dosad već i čuli. Ne samo da su uvijek atraktivan dio naše narodne baštine, svojedobno su ih u modu pokušali vratiti kontroverzni dečki iz grupe Let3 čija je modna hrabrost čak i nagrađena nagradom za outfit godine.

Tajna povijest Ličke baštine

Njihova je prošlost ipak mnogo dulja. Ličani su ih nosili stoljećima tijekom dugih i hladnih zima, a nakon što su za tu tradiciji čuli vojnici, nakurnjaci su postali i sastavni dio odore za sve austrougarske konjanike.

Zanimljivo je i da su nakurnjake za svoje sinove i muževe plele isključivo udane žene. Mjere su određivale odokativno, a krišom bi ih stavljale i u škrinje za miraz s kojim bi njihove kćeri odlazile u svoj novi dom. Od sigurne propasti spasile su ih čuvarice tradicije poput naše Sonje koje predano rade na popularizaciji ovog osebujnog dijela ličke kulture.

O njezinim se pokrivalima, koja čuvaju buduću ličku djecu, raspituju širom svijeta, a naša Sonja im, uz pripovijesti starih tradicija izrade "predmeta koje bi trebala imati svaka poštena kuća", usput u uho ubaci i koju slikovitu priču o burnoj povijesti svog kraja.

Uz učiteljicu poput nje, bilo bi šteta propustiti priliku naučiti nešto novo. Nama je, recimo, bilo super učiti kako se češlja vuna, a uz nju smo otkrili i danas gotovo zaboravljenu tehniku upravljanja tkalačkim stanom. Na kraju dana, možemo se svi mi hihotati nakurnjacima do mile volje, ali imajte na umu da bez njih možda danas ne bilo tih divnih, toplih, radišnih ljudi koji su, uz sve prirodne ljepote, zasigurno najveće bogatstvo Like.

Povratak na početnu Sljedeća priča

Uz Huawei P30 seriju
pomakni granice mobilne
fotografije

Uz ovih nekoliko praktičnih video savjeta saznajte
kako iskoristiti sve Huawei P30 Pro smartphone mogućnosti.