UNDISCOVERED CENTRALNA HRVATSKA

Grad u kojem anđeli spavaju

Varaždin danas mnogi znaju kao prijestolnicu sjeverozapadne Hrvatske, no tek bi se malobrojni na nekom kvizu prisjetili da je Varaždin nekad bio i glavni grad Hrvatske. Smješten strateški između Međimurja i Zagorja ovaj je barokni arhitektonski biser osobit je po još nečemu. Ne može se, naime, svaki grad na svijetu pohvaliti činjenicom da upravo u njemu spavaju anđeli.

A većina se zasluga za to može pripisati varaždinskom umjetniku Željku Prstecu. On, naime, već godinama u svom slikarstvu inspiraciju crpi upravo iz tih biblijskih bića pa tako za sebe kaže kako su anđeli u njegovim radovima jednako prepoznatljivi motivi kao što su to mrtve prirode s jabukama za Cezannea, suncokreti za van Gogha ili lopoči za Moneta.

Ovaj je zaljubljenik u klasični barokni motiv, a anđele se zaista tako može nazvati budući da ih se može pronaći u većini djela iz tog razdoblja, nakon dugogodišnjeg planiranja u tišini 2011. konačno uspio svoju ideju pretočiti u stvarnost. Otvorio je Muzej anđela. I ne dajte se zavarati biblijskim nazivom ove institucije. Taj slatki muzejčić nema apsolutne nikakve veze s Crkvom niti pak religijom. Namijenjen je svakome.

Sve nijanse anđeoske ljepote

Sam postav muzeja užasno je zabavan i šaren. Prilikom uređenja mislilo se na svaki pa i na najmanji detalj, a eksponati koje izlažu pristigli su im iz čitavog svijeta. Mi smo, moramo priznati, kao veliki zaljubljenici u umjetnost ondje iznimno uživali.

No poduzetni varaždinski slikar nije stao s izlaganjem anđela samo u svom muzeju. On je svoje krilate kreature proširio po čitavom gradu, a najviše ih se ipak skupilo u jednom slikovitom prolazu "Anđelinjaku", gdje posjetitelja istovremeno u tišini obasjani svjetlima pozdravlja čak pedesetak anđela.

Povratak na početnu Sljedeća priča

Uz Huawei P30 seriju
pomakni granice mobilne
fotografije

Uz ovih nekoliko praktičnih video savjeta saznajte
kako iskoristiti sve Huawei P30 Pro smartphone mogućnosti.