UNDISCOVERED DALMACIJA

Čuvari hrvatske tradicije

Grabske mlinice arhitektonski su biser i čuvarice dalmatinske tradicije. Riječ je o sklopu starih mlinici, rijetkog primjera takve održane gradnje u Dalmaciji, od kojih neke datiraju još iz 17. stoljeća. Najmlađa među njima izgrađena je, pak, u 19. stoljeću.

Smjestile su se u čistoj i netaknutoj prirodi, tik uz izvor rijeke Grab koje se nalazi u Triljskom kraju, nedaleko Sinja. Iznad modrog dubokog oka iz kojeg Grab bešumno izvire nadvija se ogromna strma litica, a već nekoliko metara nizvodno nalazi se i njegov prvi vodopad. Malo niže, i eto nas kod Gabskih mlinica niz čije će bazene ova rječica brzo prokrivudati kroz Sinjsko polje pa skupa s Rudom završiti u Cetini.

Same Grabske mlinice prava su rijetkost za to podneblje jer su, nakon svih ovih godina, još uvijek u funkciji. Vrijedni mlinari, tako, ondje baš poput svojih predaka na stari način melju ječam, pšenicu, zob i kukuruz. Svaki će pravi zaljubljenik u tradicijsku kulturu zahvaljujući njima barem na časak moći uroniti u neka minula vremena i zaviriti u živote ljudi koji su ovim tlom gazili stoljećima prije nas.

Ove su žilave starice po mnogo čemu jedinstvene, kad govorimo o arhitektonskoj baštini. Recimo, najstarija među njima – Ursića mlinica, izdvaja se po tome što se rad njenog mlinskog kola, ovisno o godišnjem dobu, prilagođava vodostaju dok se, danas nažalost derutna, Ćosića mlinica može podičiti i vlastitim kamenim mostićem koji Grab preskače nad četiri kamena polukružna luka.

Povratak na početnu Sljedeća priča

Uz Huawei P30 seriju
pomakni granice mobilne
fotografije

Uz ovih nekoliko praktičnih video savjeta saznajte
kako iskoristiti sve Huawei P30 Pro smartphone mogućnosti.