UNDISCOVERED DALMACIJA

Krvava povijest usnule ljepotice

Dobre se panorame, poznato je, najbolje hvataju s nekog vidikovca. Utvrda Prozor ponad Vrlike, gradića koji se nalazi na pola puta između Knina i Sinja, zasigurno je jedna od njih. Nazvana Prozor, radi čudesnog pogleda na Peručko jezero i njegova okolna brda, uz kulu Nutjak i njen pogled na dičnu cetinsku krajinu, izvrsno je mjesto do kojeg je, usto, još i lako doći. Nažalost, neistražene vizure koje otkrivaju poznate su ipak samo rijetkima.

Iako je okolica utvrde stalno naseljena od početka čovječanstva, sama tvrđava na vrhu brdu niče u srednjem vijeku, s prijelaza iz 14. u 15. stoljeće. Pod njenim su se debelim zidinama stoljećima vodili ljuti ratovi – prvo s Mlecima, a zatim i s Turcima. Knezovi Nepilić su Gradinu, kako Vrhnički grad danas domaćini zovu, trajno su izgubili 1520. godine otkada su Osmanlije idućih gotovo dva stoljeća nadgledali Cetinsku krajinu.

Posljednje dane slave i ponosa Prozor je doživio 1715. godine kad su Turci nasrnuli na tvrđavu, koja je kratko ponovno pala pod ruke Mlečanima, te pobili sve ljude koji su u nekad moćnoj utvrdi tražili spas. Gradina otad usamljeno sniva, a njen stoljetni san tek ponekad naruši neki slučajni prolaznik u potrazi za nezaboravnim panoramskim pogledom.

Usput, jedan mali, ali dobronamjerni savjet. Pripazite na čistoću objektiva! Lako čovjek okrivi mast s tuđih prstiju, ali kakve koristi od toga imaju mutne fotke? Prije svakog okidanja, stoga, uzmite si sekundu i nekom mekanom tkaninom obrišite leće. Ta, nije se Leica bez veze toliko trudila!

Povratak na početnu Sljedeća priča

Uz Huawei P30 seriju
pomakni granice mobilne
fotografije

Uz ovih nekoliko praktičnih video savjeta saznajte
kako iskoristiti sve Huawei P30 Pro smartphone mogućnosti.