UNDISCOVERED SLAVONIJA

Kakve veze imaju pustara i domovina hrvatskog šampanjca?

Mi kažemo pustara, vi kažete Višnjica! No, daleko od toga da to znači da je ondje pusto. Riječ, zapravo, dolazi iz mađarskog, označava široko polje i godinama je služila kao sinonim za stočarstvo na otvorenom. Diljem slavonskih i baranjskih pustara uzgajali su se, vidite, nekad glasoviti konji vrani. Iako su danas gotovo sve pustare izumrle, Višnjica se još uvijek žilavo drži.

Višnjica se prvi put spominje još u 19. stoljeću kad su njome gospodarili Schaumburgi-Lippe. Možda ste za njih čuli, a trebali biste osobito ako volite šampanjac. Jer, upravo su ga oni počeli na ovim prostorima proizvoditi prvi. Draškovići su, pak, kasnije tu pustaru pretvorili u najnaprednije imanje u zemlji.

Na kraju smo se i zaljubili

Od sveg tog sjaja danas je ostao samo još odbljesak. Odbljesak i konji - ogromni nježni vranci s kojima smo se mazili satima. Malo ti čupkaju kosu, malo te ljube po licu, pa ti gurkaju prenježne njuškice u vrat pa ti love slamnati šešir. Oni ne diskriminiraju, s ograde veselo pozdravljaju sve ljude koji im dolaze ususret. Pozdravili smo usput i jelene lopatare, ribice u malom jezercu, cvijeće u eko vrtu i brojne bagreme uz puteljke. Da čovjek ne povjeruje kakav se mir za dušu i tijelo može tamo naći!

Povratak na početnu Sljedeća priča

Uz Huawei P30 seriju
pomakni granice mobilne
fotografije

Uz ovih nekoliko praktičnih video savjeta saznajte
kako iskoristiti sve Huawei P30 Pro smartphone mogućnosti.