UNDISCOVERED ISTRA

Hrvali smo se s nesnosnim vremenom kako bismo odmorili dušu uz istarskog genijalca i otkrili njegove neviđene inovacije

Kiša je cijelim putem lijevala kao iz kabla dok smo mi po Istri tražili renesansnog čovjeka koji svojim vještim prstima od maslinovog drveta stvara raspjevane kreacije od kojih zastaje dah. Usput smo naletjeli na najromantičnije mjesto na svijetu i okinuli fotku stoljeća

U autu, iz Like u Istru, a nad nama kao da se nebo otvorilo! Ništa zato, svaki će pravi optimist i u oluji prepoznati kadar za pamćenje. Mi već vadimo telefone. Uostalom, Istra je gastronomski toliko bogata da nas ni vremenska prognoza, koja je tih dana najavljivala teško nevrijeme, nije omela u uživanju i zabavi. Jedva da smo stigli, a sa stola nas već vabi nepogrešiv miris neokrunjenog cara istarske kužine.

Crni tartuf uparen sa svježim jadranskim škampom. Dodajte tome još čašicu (ili dvije) naširoko poznatog istarskog vina, kus finog domaćeg kruha dobro utočenog u najkvalitetnije maslinovo ulje koja naša zemlja nudi i dobili ste recept za rapsodiju okusa kakvu bi i kraljevi poželjeli.

Njegovi vješti prsti stvaraju magične predmete

Vrijeme je i dalje stabilno nepromjenjivo. Lije kao iz kabla. Zaustavljamo se u Fažani kod Saše Matijašića, zasigurno jednog od prepoznatljivijih lica tog obalnog gradića. Po struci inženjer strojarstva, po vokaciji umjetnik unikatnih predmeta koje izrađuje uglavnom od maslinovog drva. Samozatajan, staložen i strpljiv kipar. Pod njegovim vještim prstima čak se i najneposlušnije sirovine podatno pokoravaju u luksuzne i visoko kvalitetne umjetničke predmete koje tržištu nudi s intrigantnom porukom – Sanisio, "iskustvo dodira".

Saša živi u sjevernom dijelu Fažane, vrlo blizu crkve Svetog Elizeja ispred koje je smjestio i jedno od svojih djela - drvenu klupicu u kombinaciji s kamenom. Možda nije najpogodniji kadar za selfie, ali zato kratki video? Dušu dalo! Iza Matijašićeve magične klupe nalazi se, naime, skrivena kutija s gumbićem. Dobro, ne baš toliko skrivena koliko promišljeno zaklonjena. Jedan stisak i uši nam se pune klasičnom glazbom koju su stvarali učenici pulske glazbene škole. Bolje mjesto za odmor od puta napaćene duše ne može zamisliti ni najzahtjevniji hodočasnik!

Saša svoj brand i viziju, Sanisio, dijeli s još dvije zaposlenice, a radove izlažu ispred male Crkve blažene djevice Marije od Karmela. Autor je i mačke na kraju fažanskog lukobrana. I ona čuva svoju vlastitu drvenu kutiju iz koje, također, milozvučno svira glazba, a usto je i dio lijepe priče Staze dobrih vibracija.

Tu je stazu osmislila lokalna Turistička zajednica s ciljem obilježavanja odabranih lokacija koje pružaju mjesto za opuštanje, razmišljanje o ljepoti, ljubavi i dobrim osjećajima. Ne znamo tko bi se u tu svake hvale vrijednu priču uklopio bolje od Saše kad je i sam čovjek koji u svoju okolinu odašilje samo mirne i pozitivne vibracije. Što reći, pravi primjer zen tipa.

Matijašić svoj eklektični životni prostor, za koji sam kaže da je više radni prostor nego li dom, dijeli sa svojom vjernom četveronožnom suputnicom, kujicom Riom. Njihova je mala kuća ispunjena njegovim rukotvorinama taman onoliko koliko je potrebno da ne bude previše, a svakom će gostu odmah postati jasno na koji je dio svog opusa najponosniji. Ženske aktove, upozorava, nije u redu izlagati ispred prostora crkve, ali zato će u njegovoj kući uvijek imati posebno mjesto.

Nevoljko se rastajemo od ovog renesansno svestranog čovjeka, umjetnika i erudita koji svojom osobnošću otklanja misli čak i od najtmurnijih oblaka koje smo ostavili pred njegovim vratima kad smo ulazili u njegov atelje.Mjesto na kojem smo uhvatili najljepši zalazak sunca

Imali smo ipak sreće. Sunce nam se možda tek sramežljivo nasmiješilo, ali bio je to jedan od najljepših zalazaka koje smo doživjeli tijekom naše trodnevne istarske avanture. Iznad male uvale načičkane brodicama i koćaricama nadvio se oblak koji je propuštao tek onoliko zraka sunca koliko nam je bilo potrebno za savršeni timelapse. Usput smo se, kao prave slobodne duše, zaigrali s odrazima u lokvama vode i maskama mobitela u kojima se ocrtavao savršeni vatreni zalazak.

Najromantičnije mjesto u Fažani, klupicu na kraju lukobrana s koje puca pogled na Brijune, odmah pored drvene kutije s koje visi Sašina drvena mačka, iskoristili smo da mirno uplovimo u smiraj dana u pratnji nostalgičnih zvukova pjesme jednog fažanskog klapskog pjevača. Nekad čovjek požali što dan ima samo 24 sata.

S daske za surfanje
u kameno srce Istre

Kuhar čije kreacije
ostavljaju bez daha

On hrvatski identitet štiti
od najgoreg neprijatelja

Povratak na početnu

Uz Huawei P30 seriju
pomakni granice mobilne
fotografije

Uz ovih nekoliko praktičnih video savjeta saznajte
kako iskoristiti sve Huawei P30 Pro smartphone mogućnosti.