NATIVE

Predstavljamo vam poslovnog analitičara koji će vam otkriti potpuno drugačiju perspektivu važnosti nogometa koja će oduševiti čak i gorljive protivnike!

On je Davor Ratković, radi u Hrvatskom Telekomu kao poslovni analitičar i stručnjak za razvoj proizvoda, a izvan posla ima mnoštvo interesa i hobija koji pokrivaju čitav spektar aktivnosti od istraživanja neotkrivenih ljepota naših slabo nastanjenih otoka do pub kvizova i prijateljskih partija fantasy board gamesa.

Davor trenutačno radi na BITT projektu gdje s poslovne strane pokriva dizajn proizvoda i procesa, a bavi se i raspisivanjem poslovnih pravila ponuda i procesa HT portfolia sa svrhom lakše i ispravnije konfiguracije i razvoja istih u novim IT sustavima. Pa ipak, u poslovnom je smislu najsretniji i najzadovoljniji kad silno znanje koje je stekao radeći u Hrvatskom Telekomu uspije prenijeti na svoje mlađe kolege i kolegice.

Ljubav iz djetinjstva u kojoj uživa i danas

„Rođen sam u Sisku, ali odmalena živim u Zagrebu“, započinje svoju priču Davor. „Kao i većina klinaca te generacije odrastao sam na Smogovcima, pikulanju i „stripovima ispod klupe“. Zaista vremena u kojima je bilo lijepo odrastati“, priča nam Davor koji je, prema uzoru na Indianu Jonesa, tih dana sanjao o karijeri arheologa. „Nekako me uvijek privlačilo nepoznato, ali i u poznatom sam se na kraju dobro snašao“, kroz smijeh će dok se s osobitom radošću prisjeća ljeta koje je providio kod bake i djeda na selu.

Kao i dobar dio dječačke populacije, i Davor je od malih nogu najviše volio sport. „Sakupljale su se sličice albuma nogometnih prvenstava, navijalo za Cibonu i Dražena Petrovića, gledalo skijanje i skijaški skokovi. Tko tada nije znao za Primoža Ulagu, Mateju Svet ili Bojana Križaja“, dobacuje naš sugovornik kojem je uz nogomet, na veliku nezadovoljstvo svojih susjeda, najviše uživao u stolnom tenisu. „Ne samo da sam satima kad bih ostao sam doma na sveopće oduševljenje mojih susjeda lupao lopticu reketom u zid, već bih igrao ping pong na kvartovskim stolovima kad god bih uhvatio priliku.

I svi smo tada igrali, nije bilo mobitela“, ističe. U svojim je sportskim aktivnostima nastavio rekreativno uživati i nakon što je odrastao, premda, gdjekad, u nešto izmijenjenom obliku. „Ljubav prema nogometu također je prisutna i danas, pogotovo u sferi analize i football managementa. Jer kroz nogometnu igru, ali i igru općenito, izražavamo svoju osobnost i svoje potencijale i nogomet može biti izvrstan primjer u području epistemologije, logike i antropologije. Nije stoga neobična izjava Albert Camusa, poznatog francuskog književnika i filozofa, dobitnika Nobelove nagrade za književnost 1957. godine: 'Sve što sam naučio o životu, naučio sam iz nogometa'.

Nismo svi rođeni da budemo bekovi, niti smo svi rođeni da budemo napadači“, priča nam, „bitno je odabrati onu poziciju na kojoj si najbolji, tu se izgraditi, razviti i ostaviti trag. U poslovnom svijetu jednako su važni i vratari i braniči i bekovi i vezni i krila i napadači. Ako smo raspoređeni na pravim pozicijama i ako na tim pozicijama dajemo najbolje od sebe, tada dolaze i rezultati“, nastavlja naš sugovornik.

Kako biste svoj posao opisali nekome tko nikad nije čuo za Vaše radno mjesto?

Najčešće volim reći da sam svojevrsni interface između marketinga i IT-a. Drugim riječima, brinem se o tome da poslovni zahtjevi i poslovna pravila na uslugama koje nudimo našim krajnjim korisnicima budu što razumljiviji i jasniji, kako bi ih IT na ispravan način, u skladu sa očekivanjima krajnjih korisnika, razvio u sustavima. Za tako nešto, bitno je jako dobro razumjeti obje strane, a upravo to razumijevanje je nužno da se kvalitetan proizvod izbaci na tržište.

Kako je tekao Vaš poslovni put?

Ja sam zapravo dijete HT-a. Još preko učeničkog servisa sam za vrijeme ljetnih praznika radio u Službi Informacija (tada 988, 981 i 9841). S obzirom na to da sam, između ostalog, i zaljubljenik u sport, ne moram naglašavati da su me se Sportske Informacije posebno dojmile. Odmah nakon završetka srednje škole i upisa na fakultet, zaposlio sam se 2000. u HT-u i to u Službi za korisnike/Pozivnom centru za mobilnu telefoniju (tada se to ako se ne varam zvalo Cronet pretplatnički servis 9120 ). Prvo kao agent, a kasnije kao tehnička podrška. Budući da tad još nismo imali službene uređaje - a i baza znanja na internetu je, ruku na srce, još bila prilično oskudna - još danas se sjećam kako smo za neke uređaje koje nismo imali u ponudi, a koje su već tada pojedini korisnici koristili i zvali nas za pomoć oko postavki, tražili upute po raznim ruskim stranicama i radili prijevode.

Radio sam i u T-Mobile Pozivnom centru kao voditelj timova, a zatim i kao stručnjak za edukacije odnosno trener u CC trening timu. Taj sam posao radio tri godine (od 2002. do 2004.) i educirao brojne djelatnike koji su se zapošljavali u T-Mobile Call centru, a kasnije i prodaji.

Od 2004. do 2005. radim u projektnom odjelu CS-a i tu već sudjelujem kao član tima na raznim marketinškim projektima, a 2005. prelazim u marketing T-Mobilea u odjel za razvoj proizvoda i počinjem voditi projekte. U narednih 10 godina radio sam kao stručnjak za razvoj proizvoda na oko stotinu marketinških projekta, prvo vezanih uz rezidencijalni i poslovni mobilni portfolio usluga, a zatim, od spajanja T-Mobilea i T-Coma, mobilni i fiksni portolio usluga za poslovne korisnike. 2016. godine uključujem se u BITT projekt na kojem radim i danas.

S kakvim se izazovima susrećete u svom poslu?

Glavni su mi izazovi u poslu pomiriti kvalitetu i brzinu. S obzirom na to da sam po prirodi dosta sklon analitici i perfekcionizmu, maksimalno se fokusiram u pronalaženje načina da uz što manje utrošenog vremena osiguram dovoljno visoku kvalitetu proizvoda, a sve u cilju brže isporuke proizvoda na tržište.

Zašto je Hrvatski Telekom idealni poslodavac?

HT nudi mogućnost rada u dinamičnom okruženju s naglaskom na timski rad i najnovije tehnologije, a ponajviše pruža dragocjenu priliku za učenjem i širenjem vlastite ekspertize.


Oduvijek je bila najgora na tjelesnom, a onda se zbog oklade u 6 mjeseci pripremila za svoju prvu triatlonsku utrku. Evo zašto to može svatko

Ovaj inženjer elektrotehnike radni dan provodi u jednoj od naših najvećih korporacija, a nakon šihte navlači odoru HGSS-a i spašava ljude

Jedan je od rijetkih koji u hrpi starog željeza zna prepoznati vrijednost. Donosimo vam priču kolekcionara koji skuplja i popravlja stare bicikle

Ovo je žena koja je prva u Hrvatskoj osvojila muški svijet, a danas uspješno balansira između dvije ostvarene karijere i ispunjenog privatnog života

PRIDRUŽI NAM SE!