NATIVE

Zamolili smo našeg domaćeg nagrađivanog maslinara da nam objasni kako prepoznati kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje

Redovito se nalazite u prilici kad se u dućanu zateknete pred stalažom s različitim vrstama maslinovog ulja ne znajući za koje biste se odlučili? Izbor je iz godine i godinu sve veći, a kvaliteta je, pokazuju istraživanja, sve upitnija. Većina uvoznih komercijalnih ekstra djevičanskih maslinovih ulja, kažu stručnjaci, ne zaslužuje tu premium titulu.

Pa ipak, živimo u podneblju u kojem se prehrana u velikoj mjeri bazira upravo na ovoj dragocjenoj kapljici. Provjerili smo stoga, s jednim našim nagrađivanim maslinarom, kako prepoznati pravo, kvalitetno maslinovo ulje, a usput nam je ispričao i kako se uz uspješnu korporativnu karijeru uspio probiti i na ovom planu.

Ivan Gundić, voditelj sam prodajnog mjesta T-Centara Šibenik

Otac sam dvoje djece koja su mi najveća motivacija u životu. Volim nogomet i još ga uvijek rekreativno igram s ekipom.

U slobodno se vrijeme bavim maslinarstvom, hobijem na koji potrošim većinu svog godišnjeg i vikende. Obrađujem 300-tinjak stabala koje sam posadio zajedno sa svojom obitelji u svojim dvadesetima. Tad, vidite, nisam imao niti najmanju predodžbu o tome što i kako, ali kasnije se sve nekako poklopilo pa su uporan rad i neprestano usavršavanje došli na naplatu. Doveli su nas do toga da godišnje proizodimo 600-tinjak litara maslinovog ulja koje prodajemo na kućnom pragu.

Ljubav koja se rađala polako

Bit ću potpuno iskren. Ispočetka mi je glavna motivacija bila upravo taj prodajni aspekt, ali sam se kroz godine iskreno zaljubio u maslinarstvo. Naime, onaj mir koji me preplavljuje jedino kad radim u masliniku ne mogu opisati riječima. I znam da će ovo sada zvučati čudno, osobito iz usta jednog Dalmatinca, ali najviše uživam upravo u proljeće kad se vrši rezidba. Pustiš mozak na pašu i najbitnija stvar u tom trenutku je baciti koju granu sa stabla.

Odmah u početku sam se okrenuo proizvodnji ekstra djevičanskog maslinovog ulja i nisam se bojao natjecati na raznim manifestacijama. Prva medalja mi je bila brončana i zapravo nju najviše cijenim jer mi je upravo ta medalja bila putokaz kako postati još bolji. Sljedećih godina sam redovito osvajao zlatne medalje na Međunarodnoj manifestaciji maslinara u Splitu.

Bitna razlika kvalitete

Ekstra djevičansko maslinovo ulje se od ostalih razlikuje po mirisu i okusu. Ima svježi miris masline ili trave. Osim toga, za ekstra djevičansko maslinovo ulje je karakterističan i blagi gorak okus koji ono ostavlja u ustima. Kako bismo dobili najkvalitetniji finalni proizvod, važno je da se masline beru onda kada je plod prošaran i da se prerade odmah poslije branja.

Sretan sam i zadovoljan kad vidim smjer u kojem se hrvatsko maslinarstvo razvija, a da je taj smjer itekako dobar potvrđuju i nagrade za naša ulja s kojima se domaći proizvođači vraćaju s međunarodnih natjecanja. Duboko sam uvjeren da je glavni razlog tome činjenica što, za razliku od velikih masovnih proizvođača, imamo puno malih proizvođača koji upravo zbog svoje (ne)veličine mogu održati kvalitetu iz godine u godinu.

Jako mi je bitan pošten odnos prema poslu i životu. Upravo je to razlog zašto sam se zaljubio u maslinarstvo. Koliko uložiš truda i ljubavi toliko ti priroda vrati.

Kompanija koja omogućuje rast

Kao voditelj prodajnog mjesta T-Centar Šibenik odgovoran sam za redovito poslovanje centra. U kompaniji sam 24 godine, od kojih se 19 godina aktivno bavim prodajom. Tijekom svih tih silnih godina rada u HT-u sam prošao doslovno sve promjene koje su se ticale kako organizacije, tako i načina kojim pristupamo korisnicima i djelatnicima. Počeo sam kao prodavač i postepeno došao do voditelja prodajnog mjesta. Motivirali su me rad i usavršavanje, a ono što me oduvijek zanimalo je kako teku cjelokupni prodajni proces i funkcioniranje centra.

U svom svakodnevnom radu ponajprije sam posvećen komunikaciji s korisnicima. Moja je primarna zadaća u što kraćem roku pokušati pronaći rješenje za njihove probleme. Rad s ljudima nije za svakoga, ali mene, eto, usrećuje već gotovo 25 punih godina. Budeš sretan kad shvatiš da još uvijek ima korisnika s kojima si krenuo, s kojima si tijekom godina izgradio odnos koji nadilazi profesionalne granice. Uspostaviš s ljudima malo prisniji kontakt i krenu ti se javljati po gradu, počneš pričati o stvarima nevezano uz posao.

Korona je, naravno, učinila svoje i primjetna je promjena u ponašanju i navike korisnika. Najvažnije nam je da čuvamo svoje zdravlje s obzirom na to da imamo kontakt s velikim brojem ljudi. Ekipa mi je dobra i već smo dugo skupa. Čak i onda kada bude teških dana, uvijek gledamo pozitivno i prema naprijed.

Najvažnije je biti konzistentan

Mislim da sam pošten šef i uvijek nastojim da se svaki član tima osjeća kao važan dio ekipe. Moja ekipa je to prepoznala i znaju da svi kod mene imaju jednak tretman. Podrška sam im i izrazito ponosan na to što moji ljudi uvijek znaju da kod mene mogu potražiti savjet ili pomoć. Osim toga, vrijednosti i kriterije za kojima se vodim vrednujući rad svog teama uvijek i bez iznimke primijenjujem i na sebe. Dobar šef ne smije imati dvostruke kriterije.

Pitate me zašto je HT idealan poslodavac. Hrvatski Telekom je prvenstveno mjesto za sve one koji se žele razvijati i raditi na sebi. Radna etika je na visokom nivou i sve u kompaniji je postavljeno na način da će se rad i trud prepoznati. Zahvalan sam što imam priliku raditi u ovoj kompaniji i bez obzira na to što nam budućnost nosi i gdje završim, uvijek ću znati cijeniti vrijeme koje sam tu proveo. Mislim da je to najbolja potvrda zadovoljstva rada u ovom okruženju.


Oduvijek je bila najgora na tjelesnom, a onda se zbog oklade u 6 mjeseci pripremila za svoju prvu triatlonsku utrku. Evo zašto to može svatko

Ovaj inženjer elektrotehnike radni dan provodi u jednoj od naših najvećih korporacija, a nakon šihte navlači odoru HGSS-a i spašava ljude

Jedan je od rijetkih koji u hrpi starog željeza zna prepoznati vrijednost. Donosimo vam priču kolekcionara koji skuplja i popravlja stare bicikle

Ovo je žena koja je prva u Hrvatskoj osvojila muški svijet, a danas uspješno balansira između dvije ostvarene karijere i ispunjenog privatnog života

PRIDRUŽI NAM SE!