NATIVE

Upoznajte sasvim netipičnog inženjera koji je sudjelovao u dizanju 5G mreže. Ispričao nam je zašto 5G predstavlja budućnost i s kakvim se izazovima nosio

1. Koja je tvoja trenutačna pozicija na poslu?

Trenutno radim na mjestu Stručnjaka za arhitekturu i transformaciju u Odsjeku za arhitekturu i upravljanje uslugama. Ovo radno mjesto je mix strateške role, gdje se očekuje razumijevanje i primjena industrijskih trendova i smjernica DT grupe, i Solution Architect role, za izradu mrežnih rješenja kada nove tehnologije i koncepti dožive zrelost za implementaciju u našu mrežu (primjerice VoLTE, IoT, 5G).

Ovo radno mjesto zahtijeva stalno bavljenje novim tehnologijama, što je naravno izazovno, ali s druge strane zadovoljava moju stalnu glad i znatiželju za novim znanjima. Osim toga, zahvaljujući svom poslu imao sam priliku sudjelovati u dizanju prve komercijalne 5G mreže u Hrvatskoj.

2. Kako bi svoj posao opisao nekome tko nikad nije čuo za tvoje radno mjesto?

Trenutačno radim na 5G projektu u ulozi E2E Solution Architecta. U prijevodu – odgovoran sam za E2E dizajn te međudjelovanje raznih dijelova mreže da bi mreža i usluge funkcionirale s kraja na kraj. U narednim godinama predstoji daljnji razvoj 5G tehnologije i aplikacijskih rješenja koja koriste sve prednosti 5G mreže (velike brzine komunikacije, mala kašnjenja, masivnost komunikacije uređaja). Kroz takva rješenja, 5G mreža će ući u naš život na način da će nam pojednostaviti obavljanje uobičajenih radnji i poslova jer će komunikacija između pojedinih uređaja postati super pouzdana i brza. 5G tehnologija će ući u svaki industrijski pogon gdje će ubrzati procese te povećati efikasnost proizvodnje.

3. Kako je tekao tvoj poslovni put?

Prvih godinu dana sam svog radnog vijeka proveo sam u izdvojenoj grupi mladih inženjera na FESB-u u Splitu, ali sam brzo pobjegao u pogon. Htio sam osjetiti živu telekom mrežu (još su mi žive slike puštanja tada najnovije telefonske centrale).

U HT-u radim već pune 22 godine. Od prvog dana do danas radim u Tehnici gdje sam prošao razne razrede i usmjerenja - od starih fiksnih telefonskih centrala, preko mobilne mreže i uvođenja novih i novih generacija mobilnih tehnologija do, evo, rada u modernom fix/mob/ICT konvergentnom okruženju.

Nakon rada u fiksnoj mreži, prešao sam u tadašnji T-Mobile gdje sam rastao s novim generacijama mobilne tehnologije 2G/3G/4G. Trenutno radim kao Stručnjak za arhitekturu i transformaciju gdje brinem o trenutnoj i budućoj mrežnoj arhitekturi s fokusom na IoT i 5G.

4. S kakvim se izazovima susrećeš na svom poslu?

Već sam rekao da trenutačno radim na 5G projektu. U pitanju je mlada tehnologija te su problemi iskakali, ponekad kao na traci. Praktički ne postoji dio u kojem je sve išlo glatko – od samih mobilnih uređaja, radio mreže, transportne mreže do adaptacija u jezgrenoj mreži te IT sustavima.

Najzahtjevniji dio projekta je implementacija 5G radio pristupne mreže (tzv. 5G New Radio) te njena integracija sa ostatkom mreže.

Projekt je bio iznimno dinamičan, od velikih nepoznanica u početku kada je 5G standardizacija išla u nekoliko smjerova, do strateških zaokreta koje smo imali uslijed regulatornih okvira te česte modifikacije mrežnih postavki (u mreži imamo opremu nekoliko raznih proizvođača opreme).

Svježa anegdota je da sam dan uoči komercijalnog puštanja 5G mreže, na svom mobilnom uređaju „izgubio“ 5G capability (Samsung S20 nije slao informaciju mreži da ima 5G). Upalio sam sve moguće alate i provjere te je na kraju u pitanju bio ljudski faktor, moj – greškom sam bio maknuo 5G mrežni mod iz postavki uređaja. Eto, stresa nije falilo.

5. Zašto je HT idealan poslodavac?

Telekom kompanija, kao što je to HT, omogućava rad na cijelom nizu različitih poslova te raznih tehnologija pa se samim time dinamično radno okuženje zapravo nameće samo od sebe. A budućnost je svijetla jer 5G/IoT era stavlja telekom kompanije u središte ne samo ICT industrije, već se od telekoma očekuje značajna uloga u raznim sferama društva – od digitalizacije društva do razvoja raznih privrednih grana (industry 4.0).

Ivan Visković, živim i radim u Splitu (a ponekad i na relaciji Split – Zagreb). U sretnom sam braku koji je iznjedrio dvije prekrasne kćeri. Interna šala među inženjerima kaže – „elektromagnetski ozračeni“ inženjeri imaju žensku djecu :)). S morem živim, ali obožavam i planine – pogotovo zimi :). Bez sporta u raznim oblicima ne mogu –košarka, balun, ronjenje, cycling, skijanje. Obiteljska putovanja su nešto što ne preskačemo - pa nismo niti ove ne tako, za putovanja, sretne godine. Od svega u 2020. najviše mi nedostaju koncerti. Hobi, a i strast, mi je vinarstvo koje prakticiram u obiteljskoj kući gdje imam mali Lab u podrumu. Volim reći da je to idealan hobi jer kroz njega imam – malo fizičkog rada, puno filozofije te ponešto hedonizma :)

I zapravo sam oduvijek znao da je ovo posao kojim ću se jednom baviti iako samo se tijekom studija naradio raznih poslova. Izdvajam – noćni čuvar, asistent limaru te demonstrator na faksu. Nažalost, u to vrijeme nije bila uobičajena praksa radit kao student na poslovima vezanim za struku - zavidim današnjim studentima ☹ No, znao sam da me oduvijek zanimaju nove tehnologije. Inficiran sam u osnovnoj školi kad sam dobio prvi PC (ZX spectrum). S druge strane, struka je toliko široka i raznolika da je to moglo otići u raznim pravcima.

U poslu me najviše usrećuje stalno učenje, usvajanje i razmjena novih znanja s kolegama te njihova svakodnevna primjena. Još kad taj takav timski rad rezultira uspješnim projektom, onda je to to.


Oduvijek je bila najgora na tjelesnom, a onda se zbog oklade u 6 mjeseci pripremila za svoju prvu triatlonsku utrku. Evo zašto to može svatko

Ovaj inženjer elektrotehnike radni dan provodi u jednoj od naših najvećih korporacija, a nakon šihte navlači odoru HGSS-a i spašava ljude

Jedan je od rijetkih koji u hrpi starog željeza zna prepoznati vrijednost. Donosimo vam priču kolekcionara koji skuplja i popravlja stare bicikle

Ovo je žena koja je prva u Hrvatskoj osvojila muški svijet, a danas uspješno balansira između dvije ostvarene karijere i ispunjenog privatnog života

PRIDRUŽI NAM SE!