NATIVE

Upute za posao iz snova: Sanjate o karijeri u digitalnom marketingu? Evo nekoliko praktičnih savjeta iz prve ruke

Korporativno okruženje u pravilu je nevjerojatno dinamična radna sredina koja okuplja najrazličitije ljude iz svih mogućih branši. Ono što im je svima zajedničko jest činjenica da žele biti najbolji u onome čime se bave. Tihana Sedlar po tom pitanju nije nimalo drugačija. Strastvena je zaljubljenica u društvene mreže koja je pronašla savršen način da svoju ljubav pretvori u ozbiljnu karijeru. U razgovoru nam je otkrila što je potrebno da bi se ostvario taj cilj, ali se usput prisjetila i svojih ragbijaških dana.

Tihana Sedlar, magistra edukacije hrvatskog jezika i književnosti i povijesti, prije nekih sedam godina otkrila je čaroban svijet digitalnog marketinga, s naglaskom na društvene mreže, i ostala u njemu.

Imam 32 godine i porijeklom sam iz Donjeg Miholjca. Kao klinka sam sanjala o tome da budem profesorica hrvatskog u srednjoj školi i da puno putujem. Dio s putovanjem donekle ostvarujem iz godine u godinu, no budući da me život odveo u smjeru digitalnog marketinga i komunikacija, ne živim svoje dječje snove. I nije mi žao jer posao koji radim prije nije postojao i moram reći da u njemu doista uživam jer je zabavan i dinamičan - neprestano se mijenja, stalno dolaze neke nove društvene mreže koje treba istražiti i isprobati. Obožavam i organizirati putovanja, od kojih bih istaknula dvotjednu avanturu s dečkom i sedam prijatelja u kombiju po Baltiku 2019. To je priča koju ćemo definitivno pričati potomcima.

Nepravedno zanemaren sport

Prije sam igrala ragbi u Ženskom ragbi klubu Zagreb, ali sam sad veteranka koja tu i tamo navrati u klub podržati mlađe generacije, no razmišljam o tome da se ove godine ponovno malo aktiviram. Na ragbi me prilikom jednog izlaska prije četiri godine nagovorila prijateljica koja radi za klub kao fizioterapeutkinja te je htjela probati igrati. Svidjela mi se ekipa, ponajviše trener koji je stari panker i ima odličan smisao za humor, pa sam ostala. Treninzi su znali biti naporni, ali istovremeno jako zabavni. Igrale smo po Europi i zabavljale se. Nemam neki poseban razlog za to što sam odabrala taj sport, moje se životne odluke često baziraju na trenutku inspiracije i sve najčešće ispadne jako dobro.

Ragbi je sport u kojem se svi poštujemo, u njemu zaista nije bitno kako izgledaš, koje si rase te jesi li introvert ili ekstrovert – za svakoga ima mjesta u timu i to je zaista predivno. Igrači se mogu susresti s raznim ozljedama, kao i u bilo kojem drugom sportu, ali ragbi nije opasan sport i nema neke razlike u odnosu na druge sportove što se ozljeda tiče.

Ženski ragbi se u Hrvatskoj igra na amaterskoj razini. Nažalost, među ženama nije osobito popularan jer mislim da smo još uvijek previše konzervativna sredina za ovakve sportove. Kod nas je još uvijek čudno da djevojka igra nogomet, a kamoli ragbi. Inače, u Hrvatskoj postoje četiri kluba – moj ŽRK Zagreb, zatim Mladost iz Zagreba, Nada iz Splita i Ženski ragbi klub Sinj. No ovaj sport ima malu, ali vjernu publiku, premda sam svjesna da će trebati još puno vremena te velikih investicija prije nego što bude malo bolje primijećen.

Izbor studija ne određuje karijeru

Obožavala sam studiranje na Filozofskom jer sam upoznala hrpu predivnih prijatelja za cijeli život, pa i budućeg vjenčanog kuma. Na kroatistici smo imali jako zanimljive izborne kolegije koji su mi uvelike pomogli u onome čime se danas bavim – digitalnim komunikacijama. Oduvijek sam birala interdisciplinarne kolegije na kojima sam mogla naučiti nešto praktično te povezati više područja interesa. Vjerojatno me upravo ta težnja dovela ovdje. Naučila sam puno o komunikacijama, o odnosu s ljudima te kako se nositi s raznim karakterima.

Bila sam aktivna i u studentskim udrugama. Tako sam postala otvorenija, komunikativnija i brusila sam razne vještine koje nemaju nužno veze s fakultetom. Na zadnjoj godini otišla sam i na šest mjeseci preko Erasmusa u Brno te sam upoznala ljude iz svih krajeva svijeta i slušala uglavnom kolegije koji imaju veze s pop kulturom, komunikacijama i sociologijom.

Kako najbolje iskoristiti humanistički studij

Moj ultimativni savjet za sve studente humanistike jest da se maksimalno aktiviraju u raznim studentskim udrugama te da se tijekom studija na sve moguće načine pokušaju umrežiti. Volontirajte, istražujte razne opcije aktiviranja na područjima koja vas zanimaju, prijavite se na stručne prakse... Povežite se s udrugama, čitajte ono što vas zanima, povežite se na LinkedInu sa stručnjacima iz područja koja vas zanimaju, upišite besplatne online tečajeve. Danas je to barem dostupno u bespućima interneta.

Ono što vam piše u diplomi ne mora odrediti čime ćete se baviti u životu, a ja sam, kao i brojni drugi kolege iz humanističkih znanosti, odličan primjer toga da te fakultet ne mora odrediti. Dapače, meni je na početku jako pomogao jer sam počela kao community manager. Odgovarala sam na upite korisnika na društvenim mrežama nekoliko velikih hrvatskih brendova i bilo je ključno da savršeno znam hrvatski pravopis i gramatiku. Ako vas zanima marketing društvenih mreža, ponudite nekom mikropoduzetniku kojeg znate da mu vodite profile na društvenim mrežama. Istražite malo kako se to radi, savjetujte se s nekim kome je to posao i krenite. Praksa je u ovom području najbolji način za učenje.

Zavojit put do posla iz snova

Trenutačno radim u brend sektoru kao social media koordinator HT Grupe – brinem se o strategiji za društvene mreže i vodim posebne strateške projekte koji se primarno događaju na digitalnim kanalima. Rodbini obično kažem da se brinem za ono što izlazi na Facebooku, TikToku, YouTubeu i Instagramu Hrvatskog Telekoma te vodim neke super projekte jer mislim da im je jedino tako donekle jasno koji je moj opis posla, a moja mama redovito govori prijateljicama da radim nešto na internetu.

Prvo sam godinu dana radila u školi na stručnom osposobljavanju kao profesorica hrvatskog jezika. Vrlo brzo shvatila sam da to nije za mene pa sam odlučila probati pronaći posao u marketingu društvenih mreža. Naišla sam na oglas u kojem su tražili junior community managera i prijavila se te dobila posao. Nakon nekog vremena dobila sam ponudu druge agencije i postala social media & content manager; vodila sam društvene mreže klijentima i pisala blogove te tekstove za web. Nakon toga napredovala sam do voditeljice digitalne promocije u jednoj medijskoj kući, no ondje se nisam dugo zadržala jer mediji jednostavno nisu za mene. Dok sam radila u medijskoj kući, naišla sam na oglas za posao social media koordinatora u Hrvatskom Telekomu, prijavila se i evo me ovdje već više od godinu dana.

Zašto Hrvatski Telekom?

Hrvatski Telekom je stabilna tvrtka koja svojim zaposlenicima daje prostor za napredak i učenje te razne pogodnosti koje olakšavaju život. Upravljanje kanalima na društvenim mrežama takve tvrtke vidjela sam kao izazov i priliku za osobni rast i napredak, no istovremeno sam znala da moje dosadašnje znanje i iskustvo takvoj tvrtki mogu donijeti neke nove perspektive.

Kad sam se prijavila na oglas, jako sam htjela dobiti taj posao, pokazala sam veliku volju i želju za radom i upravo su to prepoznali u Hrvatskom Telekomu. Također, radim na stvarno super projektima od kojih bih izdvojila onaj zadnji – Ultimate Gamer, show Hrvatskog Telekoma na YouTubeu, u sklopu kojeg smo tražili najboljeg amaterskog gejmera u Hrvatskoj. Koncept je odličan jer smo se, osim što smo se super zabavili snimajući i gledajući, dotaknuli važnih tema poput odgovornog gejmanja, influencera, esporta kao industrije, rodne ravnopravnosti u gejmingu itd. Baš sam uživala u svakom trenutku planiranja i realizacije projekta. Također izuzetno uživam u koordinaciji TikToka Hrvatskog Telekoma koji postiže impresivne rezultate u video pregledima.

Rad u Hrvatskom Telekomu preporučila bih svima koji žele biti dijelom kompanije koja daje prilike za rast i napredak na svim razinama. U Hrvatskom Telekomu, u koje god područje dođete raditi, imat ćete priliku učiti od vrhunskih stručnjaka, što je meni osobno od iznimne važnosti. Imamo i odlične pogodnosti, poput sistematskog pregleda i mogućnosti dogovaranja MultiSport kartice po super cijeni (izdvojila sam samo favorite, imamo pregršt drugih pogodnosti), a super mi je i to što ne moram dolaziti na posao poslovno odjevena – cijeni se svačija individualnost i doslovno mogu doći u trapericama i hudici ako sam taj dan tako raspoložena.


Oduvijek je bila najgora na tjelesnom, a onda se zbog oklade u 6 mjeseci pripremila za svoju prvu triatlonsku utrku. Evo zašto to može svatko

Ovaj inženjer elektrotehnike radni dan provodi u jednoj od naših najvećih korporacija, a nakon šihte navlači odoru HGSS-a i spašava ljude

Jedan je od rijetkih koji u hrpi starog željeza zna prepoznati vrijednost. Donosimo vam priču kolekcionara koji skuplja i popravlja stare bicikle

Ovo je žena koja je prva u Hrvatskoj osvojila muški svijet, a danas uspješno balansira između dvije ostvarene karijere i ispunjenog privatnog života

PRIDRUŽI NAM SE!