Slažete li se s našom listom najpoznatijih poljubaca u povijesti?

Ljubljenje je važan dio naših života, začin koju svaku situaciju čini slađom. Zato nimalo ne čudi što se upravo ljubljenje prometnulo u jedan od ključnih segmenta popularne kulture. Tko se od nas ne sjeća ili barem u nekom trenu svog postojanja nije vidio onaj sočni poljubac koji su davne 2003. na pozornici razmijenile Britney Spears i Madonna. Ili onog kultnog poljupca koji si oprani kišom razmijenili Spider-Man i draga mu. Takvih primjera ima gro, oni su utjecali na to kako mislimo da bi savršen poljubac trebao izgledati i sad je vrijeme da im posvetimo malo više prostora!

navaliti na nekoga strastveno ljubiti nekoga ne ispuštajući ga iz ruke, ima pejorativno značenje primjer: Vidi, navalio je na nju kao da je zadnja!

raditi nekome pregled krajnika jezikom izraz koji se u koristi u Slavoniji prilikom opisa krajnje neukusnih prizora ljubljenja

žvaliti se ljubiti se jezikom, u Splitu ravnopravno s izrazom zbariti se; rasprostranjen unutar mlađe splitske populacije

1. Kissing the War Goodbye

Mislite li da svaki savršeni poljubac uključuje dizanje noge u zrak, onda ste to naučili gledajući ovu kultnu fotografiju. Na njoj se nalaze medicinska sestra Greta Zimmer i vojnik George Mendosa, a prije ovog povijesnog poljupca par se nikad u životu nije sreo. Štoviše, godinama nakon što je fotograf Alfred Eisenstaedt okinuo ovu fotku protagonisti uopće nisu znali da je netko zabilježio taj veseli moment koji se dogodio u jeku proslave kraja II. Svjetskog rata.

2. The Notebook

Postoji li ljepša ljubavna priča koja je usto inspirirala milijune ljude od one koju smo gledali u jednoj od najomiljenijih romantičnih drama u povijesti filma? Noah i Allie ovdje su se sreli nakon vječnosti razdvojenosti, a u ljubavi ih nije spriječio niti jak ljetni pljusak.

3. Britney Spears i Madonna

Ovo je poljubac koji smo najavili u uvodu. Sve se odigralo 2003. godine tijekom dodjele VMA nagrada, a nekako se često zaboravlja da je osim kraljice i princeze popa u ljubljenje bila uključena i Christina Aquilera. Povijest, očito, pišu sočniji poljupci.

4. True Love’s Kiss

Poljubac prave ljubavi nešto je po čemu su Disneyevi filmovi oduvijek poznati. Ovaj koji vidite ovdje bio je prvi takve prirode. Poljubac između Snjeguljice i njezina princa, poljubac koji ju je probudio iz mrtvi, zauvijek je promijenio svijet. Ovakav se poljubac, naime, otad nalazi u svakom Disneyevom filmu, a upravo je to tip poljupca za kojim većina nas čezne.

5. Ghost

Još jedan filmski poljubac koji je ispisao povijest. Tko se od nas ne sjeća suza koje smo prolili kad se Samov duh poljupcem oprašta od svoje voljene Molly?

šmekati nekoga udvarati se nekome primjer: Ajme, ovaj me šmeka – u smislu, sviđam mu se.

barenje strastveno ljubljenje koje uključuje jezik

gristi se izraz koji je koristila moja prabaka kad je na televiziji bila scena ljubljenja primjer: Djeco, žmirite. Grizu se.

6. Okrenuti Spider-Man

Vjerojatno ne postoji poljubac koji je više puta referenciran/parodiran/pokušavan od ovoga. Liste nalik ovoj redovito mu se vraćaju. No, jeste li znali da Tobey Maguire tijekom snimanja ove scene nije mogao disati jer mu je voda neprestano punila nos? Svejedno, s obzirom na pop-kulturnu važnost ovog poljupca, isplatilo se.

7. Titanic

Postoje dva tipa ljudi. Da smo svi pogledali Titanic se podrazumijeva. Jer, nema tog kamena pod koji bi se čovjek mogao skriti, a da izbjegne ovu santu. Dakle, dva tipa ljudi. Prvi preferiraju scenu koju ste pogledalo nekoliko redaka iznad. Drugi preferiraju finalni oproštaj na dasci.

8. I ovaj je poljubac promijenio povijest

Pripadate li generaciji milenijalaca, velike su šanse da ste odrastali uz tinejdžersku seriju Dawson’s Creek. Osim što nam je glavni odnos između dvoje napaćenih tinejdžera koji pričaju kao da su se rodili s diplomom iz filozofije svima neviđeno išao, svjedočili smo i prvom TV poljupcu između dvojice muškaraca.

9. Ron i Hermiona

Pripadate li mlađoj generaciji od ove maločas spomenute, odrastali ste uz Harryja Pottera i njegove magične avanture. Usput ste osam dugih nastavaka čekali da se dogodi sudbinski poljubac para za koji smo svi navijali.

žvaljakanje sinonim barenju, ljubljenje koje uključuje jezik

cmokanje nježna pusa u lice ili u usta koja nužno ne konotira romantičnost

kisdihad starozagrebački pozdrav damama, dolazi od toga što su gospoda nekad damama ljubili ruke; danas je ostao samo kao izraz

10. From Here to Eternity

Film From Here to Eternity pripada takozvanom filmskom kanonu. To znači da je jako važan i da ga većina nas nije pogledala. Pa ipak, u nasljedstvo nam je ostavio makar jednu scenu koju je većina nas u nekom trenutku pokušala reinscenirati. Poljubac na pješčanoj plaži dok nam tijela nježno zapljuskuje more. Sad znate odakle korijen ove fantazije.

11. Ovaj će vas poljubac raznježiti

Upišete li u Google tražili bilo što vezano uz prvi poljubac, velike su šanse da ćete se susresti s ovom slikom. Riječ je o filmu My Girl iz 90-ih, u njemu igra Kevin koji je preko nekoliko Božića ostao sam u kući i djevojčica Vanda. Kao što vidite, u jednom su se trenutku poljubili i zauvijek ostavili neizbrisiv trag na internetima.

13. Bridget Jones

Još jedan kultni film. Još jedan kultni poljubac. Tko od nas nije navijao za ovaj naprvu nespojivi par? I onda, kad je njihova ljubav konačno sretno skončala, najveći od svih hitova. I poljubac koji vjerojatno nitko od nas neće pokušati skinuti u pravom životu.

14. Oni su promijenili sve

Kad su se princ Charles i princeza Dijana nakon svog ekstravagantnog vjenčanja koje su putem direktnom TV prijenosa pratili milijuni ljudi diljem svijeta sočno poljubili na balkonu Buckinghamske palače, zauvijek su promijenili britansku kraljevsku obitelj. Nakon njih svi su članovi kraljevske obitelji počeli slijediti ovu tradiciju. Sjetite se samo najrecentnijih primjera kraljevskih vjenčanja gdje je upravo poljubac na balkonu bio vrhunac slavlja.

Ljubiti se ili ljubakati se? Žvaliti se ili bariti se? Reci nam kako ti to zoveš i pomozi nam da zajedno napišemo prvi hrvatski urban dictionary na temu ljubljenja!